Βαίνει προς… πασοκοποίηση;

Η είδηση γνωστή ήδη από προχθές.

Αποχώρησαν από την οργάνωση της Κοζάνης σαράντα πέντε (45) μέλη του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, τα οποία ήρθαν να προστεθούν σ’ αυτά που είχαν αποχωρήσει νωρίτερα.

Ανάμεσα τους, ορισμένα μέλη που βρίσκονται εδώ και χρόνια στις τάξεις του κόμματος, με αξιόλογη δράση και συμμετοχή, κατά καιρούς, σε συλλογικά όργανα του, αλλά και νεότερα μέλη που δραστηριοποιούνταν στη νεολαία του.

***

Σχολιάζοντας και την τελευταία αυτή εξέλιξη φίλος της στήλης που ανήκει στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. από τότε που κινούνταν σε μονοψήφια ποσοστά και ορισμένες  φορές αγωνιούσε για το αν το ποσοστό που θα συγκέντρωνε θα του επέτρεπε να μπει στη Βουλή, μας είπε χαρακτηριστικά ότι: «Βαίνουμε προς… πασοκοποίηση!»

Όταν του ζητήσαμε να μας εξηγήσει τι ακριβώς εννοούσε μας διευκρίνισε πως δεν αναφερόταν στα ποσοστά του κόμματος που έτσι κι αλλιώς δείχνουν ν’ ακολουθούν την πορεία που είχαν ακολουθήσει πριν λίγα χρόνια αυτά του ΠΑΣΟΚ όταν το έφεραν στο χείλος του… εκλογικού γκρεμού, αλλά στα πρόσωπα που παραμένουν, πολλά απ’ τα οποία όντως προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

***

Δεν έχει και άδικο.

Αν δει κανείς προσεκτικά τα χαρακτηριστικά αυτών που ανοίγουν την πόρτα της εξόδου, θα διαπιστώσει πως όντως αποχωρούν στελέχη και μέλη με πολύχρονη παρουσία στο κόμμα αυτό αλλά και στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, στον οποίο όπως δηλώνουν παραμένουν προσδοκώντας στη δημιουργία ενός άλλου σχήματος που θα τους καλύπτει πολιτικά.

Κάτι ανάλογο λένε και τα στελέχη που αποχώρησαν προχθές, τα οποία στην ανακοίνωση τους τονίζουν πως «Παραμένουμε παρούσες και παρόντες στους συλλογικούς αγώνες της κοινωνίας, έτοιμοι και έτοιμες να αποτελέσουμε μέρος της συλλογικής προσπάθειας για μια πειστική πρόταση, για να δημιουργηθεί ένα εναλλακτικό, αριστερό και προοδευτικό αντίβαρο στην παντοδυναμία της Ν.Δ.», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν αν αυτό το νέο  σχήμα θα είναι η Νέα Αριστερά που υπάρχει ήδη.

***

Οι πασοκογενείς από την πλευρά τους, τουλάχιστον οι περισσότεροι, δεν δείχνουν διάθεση να αποχωρήσουν και πολλοί απ’ αυτούς στηρίζουν όσο μπορούν τη νέα ηγεσία.

Με την έννοια αυτή ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ν’ αποκτά όλο και περισσότερα χαρακτηριστικά ΠΑΣΟΚ.

Το αν θα βοηθήσει αυτή η μετεξέλιξη του στο να συγκλίνει περισσότερο με το… γνήσιο ΠΑΣΟΚ είναι κάτι που θα περιμένουμε να το δούμε στο μέλλον.

Για να συμβεί φυσικά αυτό, θα πρέπει να μπει νερό στο κρασί ένθεν κακείθεν και να κλείσουν κάποιες «πληγές» που άνοιξαν στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν.

***

Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;

Γιατί όχι;

Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, όλα γίνονται!

Καλή διάθεση να υπάρχει.

 

Όταν οι βιβλιοθήκες εκπέμπουν φως!

Γέμισε κόσμο προχθές Πέμπτη η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας.

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στη δράση που οργάνωσε με τίτλο «Χάρισε ένα βιβλίο, δυνάμωσε το φως!»

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας, εδώ και χρόνια, μας έχει συνηθίσει σε φωτεινές εκδηλώσεις που έχουν ως βασικό τους στόχο την προώθηση της φιλαναγνωσίας, ή για να το πούμε πιο απλά στο να δημιουργήσει νέους αναγνώστες αλλά και να ενθαρρύνει τους παλιούς να… ανεβάσουν τους αναγνωστικούς τους ρυθμούς.

***

Η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη ως μέγεθος δεν θα έλεγε κανείς πως είναι μεγάλη, ούτε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ιστορική, όπως συμβαίνει με κάποιες άλλες.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως αποδεικνύει περίτρανα πως δεν είναι το μέγεθος εκείνο που μετράει ούτε η ιστορικότητα.

Η έννοια του μεγέθους διαμορφώνεται ανάλογα από τις πράξεις που κάνει κάποιος για να υπηρετήσει τον ρόλο του και να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Σε ό,τι αφορά δε την ιστορία, εκτός από το να την τιμάς και να διδάσκεσαι απ’ αυτή, πρέπει να μπορείς να γράφεις και τη δική σου ιστορία, που θα είναι η καλύτερη δυνατή παρακαταθήκη τόσο για τις σημερινές γενιές όσο και για τις επόμενες.

***

Ο R. David Lankes, Διευθυντής της σχολής βιβλιοθηκονομίας και επιστημών πληροφόρησης του πανεπιστημίου του Τέξας, είχε πει πως «Οι κακές βιβλιοθήκες δημιουργούν συλλογές, οι καλές βιβλιοθήκες δημιουργούν υπηρεσίες, οι σπουδαίες βιβλιοθήκες δημιουργούν κοινότητες.»

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας φαίνεται πως πασχίζει με όσα μέσα διαθέτει και όσο καλύτερα μπορεί να δημιουργήσει μια κοινότητα φίλων του βιβλίου και ενεργών αναγνωστών στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή, ξεκινώντας από την πιο κρίσιμη πληθυσμιακή ομάδα, τα παιδιά!

Δεν θα μπούμε στον πειρασμό να την αξιολογήσουμε εμείς και να την κατατάξουμε.

Άλλοι είναι πιο αρμόδιοι γι’ αυτό.

Εμείς απλώς θα πούμε πως είναι μια βιβλιοθήκη που εκπέμπει φως!

 

Χρόνια πολλά, καλά Χριστούγεννα, με υγεία, αγάπη και πολλές χαρές

για όλους μας.  

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X