Ακόμα και όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, καλό είναι να βλέπουμε τη θετική τους πλευρά.

Τις μέρες αυτές που οι αντιδράσεις διαφόρων φορέων, συλλογικοτήτων αλλά και μεμονωμένων πολιτών της Πτολεμαΐδας για την αύξηση στην τιμή τηλεθέρμανσης κατά 57% συνεχίζονται, υπάρχουν και ορισμένοι που προσπαθούν να δουν τα πράγματα μέσα από ένα αισιόδοξο πρίσμα.

Να σκεφτούν και να εφαρμόσουν έξυπνους τρόπους για να διαχειριστούν την κατάσταση όσο καλύτερα γίνεται.

***

Καλή ώρα ένας φίλος της στήλης που θεωρεί πως εξ αιτίας της αύξησης αυτής δίνεται σε όλους μας μια καλή ευκαιρία να προχωρήσουμε στη σύσφιξη των σχέσεων μας με συγγενείς αλλά και φίλους!

Να αφήσουμε πίσω ό,τι μας χωρίζει ή μας κρατούσε σε απόσταση και να ομονοήσουμε.

***

Πώς θα γίνει αυτό;

Σύμφωνα με το σχέδιο του, το οποίο ήδη παρουσιάζει και αναλύει σε δικούς του ανθρώπους, πλέον δεν θα πρέπει να μιλάμε για «οικογενειακή εστία» αλλά για «κοινή εστία συγγενών ή φίλων», ανάλογα με την περίπτωση.

Όλοι οι συγγενείς πρώτου, δεύτερου, ακόμα και τρίτου βαθμού αν οι δύο  προηγούμενοι βαθμοί αποτελούνται από λίγα άτομα, συναντώνται, συνεννοούνται και συνομολογούν έτσι ώστε μέχρι το τέλος του χειμώνα να διαμένουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα σ’ ένα σπίτι όλοι μαζί!

Αν οι συγγενείς είναι λίγοι, ή δεν υπάρχουν, τότε προσφεύγουμε στους φίλους μέχρι να συμπληρωθεί ένας κρίσιμος αριθμός.

***

Ας δούμε ένα παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητό το σχέδιο του φίλου της στήλης.

Υποθέτουμε πως σ’ ένα σόι οι συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού είναι δώδεκα συνολικά και διαμένουν σήμερα σε τρία διαφορετικά σπίτια ή διαμερίσματα.

Τον πρώτο μήνα μαζεύονται όλοι στο πρώτο σπίτι, το δεύτερο μήνα μετακομίζουν στο άλλο σπίτι και τον τρίτο μήνα μεταφέρονται στο τελευταίο.

Με το που θα ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος ξεκινάνε πάλι από την αρχή ώσπου να βγει ο χειμώνας και ν’ ανέβει η θερμοκρασία.

Μόλις δε λάβουν τους λογαριασμούς τηλεθέρμανσης, θα τους προσθέσουν και θα τους διαιρέσουν δια του τρία (σ. σ. όσα και τα σπίτια που χρησιμοποιήθηκαν).

 

Έτσι, όλοι τους θα πληρώσουν ουσιαστικά από ένα λογαριασμό, που θα είναι ίδιος για όλους, ο οποίος θα είναι κατά πολύ μικρότερος από το αν αναγκαζόταν να μείνουν μόνοι τους μέχρι να σταματήσουν τα κρύα.

Έναν λογαριασμό που όσο και αν είναι αυξημένος, πάλι θα τους συμφέρει.

***

Για να λειτουργήσει το σχέδιο αυτό δεν θα χρειαστεί να γίνουν και πολλά έξοδα.

Οι επιπλέον τηλεοράσεις, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα άλλα… αναλώσιμα υλικά που θα χρειαστούν σίγουρα υπάρχουν σήμερα σε αφθονία σε κάθε σπίτι και μόνο δύσκολη δεν είναι η μεταφορά τους.

Όπως και οι καναπέδες, τα παπλώματα, οι κουβέρτες και τα λοιπά καθημερινά χρηστικά αντικείμενα.

Το πολύ πολύ να χρειαστεί ν’ αγοράσουν κρεβάτια- κουκέτες για να βολευτούν όλοι καλύτερα και να μην σκοντάφτει ο ένας πάνω στον άλλο.

Αυτή η αγορά θα αποσβεστεί πολύ γρήγορα αφού μπορούν να μεταφέρουν και τις κουκέτες τους από το ένα σπίτι στο άλλο και να μην αγοράζουν κάθε φορά καινούργιες.

***

Αν εφαρμοσθεί αυτό το σχέδιο, θα πρόκειται σίγουρα για κάτι πρωτοποριακό και καινοτόμο, χάρη στο οποίο εκτός από εξοικονόμηση στο κόστος της τηλεθέρμανσης θα γίνεται εξοικονόμηση και άλλων αγαθών, απ’ αυτά που όταν τα βλέπουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ τρομάζουμε με τις τιμές που γράφουν πάνω και έπειτα, ελαφριά τη καρδία, τα πετάμε στα σκουπίδια επειδή περίσσεψαν ή έληξαν, αφού έχουμε μια τάση να αγοράζουμε πάντα κάτι παραπάνω «για να βρίσκεται».

***

Είναι πολύ πιθανό, έως σίγουρο, να μάθουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα το σχέδιο που εφαρμόζουμε και ν’ αρχίσουν να μας μιμούνται, λέγοντας «είδες η Πτολεμαΐδα πώς τα κατάφερε; Γιατί όχι κι εμείς;»

Πιθανότατα δε ν’ αρχίσουν να μας επισκέπτονται για να πληροφορηθούν από πρώτο χέρι πώς λειτούργησε αυτό το σχέδιο και να ζητήσουν τις συμβουλές μας για το πώς μπορούν να το εφαρμόσουν με την ίδια επιτυχία.

Αυτό θα σημάνει κατακόρυφη αύξηση επισκεπτών καθ’  όλη τη διάρκεια του χειμώνα, με θετικά αποτελέσματα για την τοπική μας αγορά και τις ντόπιες επιχειρήσεις.

***

Δεν ξέρουμε τι λέτε εσείς γι’ αυτή την ιδέα του φίλου, αλλά εμείς το σκεφτόμαστε ήδη, πολύ σοβαρά…

Προσοχή όμως.

Όσοι αποφασίσετε να κάνετε πράξη αυτό το σχέδιο καλά είναι πρώτα να λύσετε τις τυχόν διαφορές που μπορεί να είχατε για οποιοδήποτε λόγο με τους συγγενείς σας  για να μην υπάρχουν «ανοιχτές πληγές» που ίσως δυναμιτίσουν το κλίμα και τινάξουν στον αέρα τη συγκατοίκηση.

Εξάλλου, ένας χειμώνας είναι θα περάσει. Μπορείτε να τους ξανακόψετε την καλημέρα για όλο το καλοκαίρι…

 

 

 

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X