Αρνητική απόφαση γνωμοδότησης για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του λιγνιτωρυχείου Πτολεμαΐδας, έλαβε την Τρίτη το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, στην τελευταία του συνεδρίαση για την τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο η οποία ολοκληρώνεται στις 31/12.

Η ΜΠΕ(τροποποιητική) ακουμπά ιδιαίτερα το ζήτημα της αποκατάστασης εδαφών με το καμπανάκι που χτύπησε τόσο το Περιφερειακό Συμβούλιο, όσο και η αρμόδια υπηρεσία Περιβάλλοντος, να έχει να κάνει με τις ενέργειες της ΔΕΗ σχετικά με τις χρήσεις γης που θα προλαμβάνουν ενδεχομένως τον καθορισμό μελλοντικών χρήσεων.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων εξέφρασαν την ανησυχία τους και τους προβληματισμούς τους για τη νέα ΜΠΕ, τονίζοντας πως όλα γίνονται προς όφελος της ΔΕΗ η οποία πλέον θα έχει το πάνω χέρι, ενώ ακούστηκαν επιχειρήματα περί προσπάθειας της επιχείρησης να αφήσει χωρίς αποκατάσταση ένα μεγάλο μέρος των εδαφών, μειώνοντας κατά πολύ το κόστος που της αναλογεί.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε εκ μέρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ο κ. Βούρας, ο οποίος υποστήριξε πως μια προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι πολύ πιθανό να έχει θετική έκβαση, ενώ για βιασύνη της ΔΕΗ έκανε λόγο ο Δήμαρχος Εορδαίας, Παναγιώτης Πλακεντάς ο οποίος έλαβε το λόγο στη συνεδρίαση.

Η γνωμοδοτική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν φαίνεται πάντως να έχει κάποια ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως έλεγαν όμως μέλη του οργάνου οφείλει να καταγραφεί και να υποστηριχθεί σε κάθε επίπεδο απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς πρόκειται για ένα πού σοβαρό ζήτημα για την περιοχή.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X