Έναν πολύ μεγάλο αντίπαλο απέκτησε πρόσφατα η Δυτική Μακεδονία σε ότι έχει να κάνει με τη μεγάλη επένδυση της Sunlight στην περιοχή, μια επένδυση η οποία όλο συζητείται αλλά μέχρι στιγμής την έχουμε μόνο ακουστά.

Ο αντίπαλος αυτός ακούει στο όνομα Γαλλία, με τους ανθρώπους της Sunlight πρόσφατα να αποκαλύπτουν πως δέχτηκαν πρόταση επιδότησης 700εκ. ευρώ!!! τη στιγμή που οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση διαρκούν περισσότερο από 1,5χρόνο και δεν φαίνεται να έχουν καταλήξει κάπου.

Η Sunlight εξετάζει τη δημιουργία ενός gigafactory κατασκευής μπαταριών λιθίου στη Δυτική Μακεδονία, με την υπόθεση της Γαλλίας όμως να δημιουργεί νέα δεδομένα.

Όπως είπε προ ημερών ο διευθύνων σύμβουλος της Sunlight, Λάμπρος Μπίσαλας, οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου το gigafactory να γίνει στη Δυτική Μακεδονία έχουν ξεκινήσει εδώ και ενάμισι χρόνο, χωρίς να έχουν καταλήξει. Η γαλλική ωστόσο πλευρά, μετά από μόλις δύο μηνών επαφών με τη Sunlight, της πρότεινε ότι θα επιδοτήσει με 700 εκατ. ευρώ την συγκεκριμένη επένδυση, εφόσον αυτή γίνει εκεί.

«Εκεί, κάθεσαι κάτω συζητάς και σε έναν μήνα έχεις προσφορά. Εδώ προσπαθείς 1-2 χρόνια και ακόμη δεν ξέρεις», είπε ο Έλληνας μάνατζερ. Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν χώρες που το αντιμετωπίζουν αυτό με πολύ μεγάλη ζέση γιατί βλέπουν το μέλλον να έρχεται. Γιατί οι μπαταρίες λιθίου δεν είναι απλώς ένα εργοστάσιο. Μπαίνεις σε ένα πολύ μικρό club χωρών και αποκτάς βαθιά τεχνογνωσία στο μέλλον». Μιλάμε για την πρώτη μεγα-επένδυση παραγωγής στην Ευρώπη, σε cells λιθίου, δηλαδή τα στοιχεία εκείνα που απαρτίζουν τις μπαταρίες, το 90% των οποίων εισάγεται από τη Κίνα.

Μάλιστα ο κ. Μπισάλας εξέφρασε την επιθυμία του η επένδυση να γίνει στη Δυτική Μακεδονία αλλά αν αυτό δεν βγαίνει, υπάρχει θέμα: «Δεν θα πετάξουμε 1,5 δισ. ευρώ για να δούμε εάν θα τα καταφέρουμε ή όχι», τόνισε.

Η υπόθεση της Sunlight συζητείται όλο και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα, δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών «φωτογράφιζαν» τη μεγάλη επένδυση η οποία θα ανακοινωθεί ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο για τη Δυτική Μακεδονία, οι συνεχείς όμως καθυστερήσεις δημιουργούν προβληματισμό και ανησυχία στους τοπικούς παράγοντες, αλλά και στην ίδια την κοινωνία που περιμένει με κομμένη την ανάσα την επόμενη ημέρα για την περιοχή.

*με πληροφορίες από το Liberal.gr

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X