Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Μελομακάρονα

Μελομακάρονα σκέτη απόλαυση!

Φέτος τα έφτιαξα μόνο με ελαιόλαδο και με ένα διαφορετικό μέλι, βελανιδιάς, ένα υπέροχο, γεμάτο σε πυκνότητα και γεύση μέλι.

Τα πιο νόστιμα μελωμένα μελομακάρονα που έχω φτιάξει ποτέ, εύκολα, γρήγορα και κυρίως πεντανόστιμα! Δοκιμάστε τα!

Το μέλι βελανιδιάς για τα μελομακάρο να είναι μία προσφορά του γαλακτοπωλείου Φυσικό Τελεία + Γάλα!

Υλικά

1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
3 ποτήρια ελαιόλαδο
1 μπεικιν
1 κουτ. γλυκού σόδα
1 κουτ. σούπας κανέλα
1 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
Ξύσμα από 2 μεγάλα πορτοκάλια
10 περίπου ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Τριμμένο καρύδι (όχι σκόνη

Σιρόπι :

4 ποτήρια νερό
4 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι μέλι
Χυμό από μισό λεμόνι και το λεμόνι μαζί

 

Εκτέλεση :

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 οC στις αντιστάσεις. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν σε ένα μεγάλο μπολ. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, τα κανελογαρύφαλλα και το ξύσμα  μας . Διαλύουμε την σόδα μέσα στο ποτήρι με το χυμό και τον ρίχνουμε και αυτόν μέσα στο μείγμα. Ανακατεύουμε πολύ καλά με αυγόδαρτη μέχρι να ομοιογενοποιηθούν.

Παίρνουμε το άλλο μπολ με το αλεύρι και το μπέικιν και τα προσθέτουμε σιγά σιγά,

τα ζυμώνουμε πολύ απαλά μέχρι το μείγμα μας να πάρει μορφή μίας λαδερής και εύπλαστης ζύμης. Τα μελομακάρονα δεν θέλουν πολύ ζύμωμα για να μην σκληραίνουν.

Βάζουμε λαδόκολλες σε ταψιά και ξεκινάμε το πλάσιμο. Δεν τα κάνουμε πολύ μεγάλα, περίπου 25-30 γρ. ζύμη με 3-4 εκατοστά διάμετρο το καθένα, γιατί γίνονται διπλάσια.

Προσπαθούμε να τα διατηρήσουμε όσο γίνεται ομοιόμορφα και τα βάζουμε με μία μικρή απόσταση το ένα από το άλλο. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Πάμε στο σιρόπι μας τώρα : Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα

και τα βράζουμε σε μεσαία φωτιά από την ώρα που θα αρχίσουν να βράζουν για περίπου 8-10 λεπτά.

Ξαφρίζουμε και βουτάμε τα μελομακάρονα για 20 δευτερόλεπτα, 10 από την μία πλευρά και 10 από την άλλη,

στο ζεστό σιρόπι το οποίο το διατηρούμε ζεστό και τα τοποθετούμε στην πιατέλα μας.

Πασπαλίζουμε με άφθονο (όχι οικονομία!!) τριμμένο καρύδι.

Βγαίνουν περίπου 80 μελομακάρονα.

 

Καλή επιτυχία!

Χρόνια πολλά από καρδιάς!

Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο e–mail:  [email protected] ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou

Δείτε όλες τις συνταγές της Αρετής εδώ…

Ποιοι ήταν οι Άγιοι Απόστολοι – Άρθρο του Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίου

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Χριστός επέλεξε δώδεκα αποστόλους κι όχι κάποιον διαφορετικό αριθμό. Διάλεξε δώδεκα, επειδή ο αριθμός αυτός προτυπώνεται στα βιβλία της Παλαιάς

Read More »

Με προσκυνηματική εκδρομή στην Χαλκιδική “έκλεισε” η κατηχητική χρόνια της σύναξης του Λυκείου του Ι.Ν. Αγίας Σκέπης Πτολεμαΐδας (της Κούλας Πουλασιχίδου )

Μια υπέροχη προσκυνηματική εκδρομή στην Χαλκιδική ήταν το φετινό επιστέγασμα για τους 50 μαθητές Λυκείου που συμμετείχαν στις κατηχητικές συνάξεις του Ιερού Ναού Αγίας Σκέπης

Read More »

Στις 10 το πρωί της Δευτέρας η ορκωμοσία των νέων μελών του κυβερνητικού σχήματος

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί, αύριο Δευτέρα 30 Ιουνίου στις 10:00, στην ορκωμοσία των νέων μελών του κυβερνητικού σχήματος, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα, στο Προεδρικό

Read More »

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ: Συλλυπητήριο μήνυμα για την εκδημία του Σάκη Δεληγιώργη

Το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ “ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ” αποστέλλει συλλυπητήριο μήνυμα για την εκδημία του παραολυμπιονίκη Σάκη Δεληγιώργη αναφέροντας τα εξής: “Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του

Read More »
X