Η «σωτηρία» των 1.000 (και πλέον) οφειλετών- δημοτικών συμβούλων!

Διαμαρτύρονται και ενίστανται.

Ο λόγος για τους αναπληρωματικούς Δημοτικούς Συμβούλους που θα ορκίζονταν στη θέση εκείνων που ναι μεν είχαν εκλεγεί στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, αλλά θα εξέπιπταν του αξιώματος τους εφόσον δεν είχαν ρυθμίσει τα χρέη τους προς τον οικείο Δήμο, με βάση το άρθρο 11 του εκλογικού Νόμου.

Όμως, το εν λόγω άρθρο τροποποιείται, όπως είχε αποκαλύψει εδώ και μέρες ο ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ, και έτσι δίνεται το δικαίωμα στους οφειλέτες να μην εκπέσουν εάν πληρώσουν ή ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τους Δήμους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, μια μέρα δηλαδή πριν αναλάβουν και επίσημα τα καθήκοντα τους.

***

Ένας απ’ αυτούς που διαμαρτυρήθηκε ήδη δημόσια είναι ο πρώτος αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Αμυνταίου κ. Παύλος Μπούρης, που μίλησε για το θέμα αυτό στον τηλεοπτικό σταθμό ALERT TV.

Εικάζουμε πως δεν θα είναι και ο μόνος.

***

Σε προηγούμενο σημείωμα μας αναρωτιόμασταν πόσοι μπορεί να είναι οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι που βρίσκονται σ’ αυτή τη θέση, εικάζοντας πως δεν θα είναι και λίγοι σ’  όλη την Ελλάδα.

Ψάχνοντας το θέμα πέσαμε πάνω σε διάφορα δημοσιεύματα και δηλώσεις διαφόρων που έκαναν λόγο άλλοι για χίλιους (1.000), άλλοι για χίλιους πεντακόσιους (1.500) και άλλοι για χίλιους επτακόσιους (1.700) εκλεγμένους συμβούλους που είχαν πρόβλημα με τις οφειλές τους!

Νούμερα που εξηγούν και αιτιολογούν γιατί τελικά η Κυβέρνηση προχωρά σε μια τέτοια ρύθμιση, με την οποία εξασφαλίζεται η «σωτηρία» των χιλίων (1.000) και πλέον οφειλετών- δημοτικών συμβούλων!

***

Υ.Γ. 1. Αν προσπαθήσουμε να δούμε και τη θετική πλευρά του θέματος, από τριακόσια (300) ευρώ μόνο να χρωστά ο καθένας απ’ αυτούς (σ. σ. καθώς το άρθρο 11 για τέτοιο χρέος και άνω κάνει λόγο), εφόσον προσέλθουν άπαντες να πληρώσουν στους Δήμους τους τότε θα μπει στα ταμεία τους ένα, συνολικό, ποσό της τάξης των 300.000 ευρώ!

Καθόλου άσχημα…

Ποσό που μπορεί στην πράξη να αποδειχθεί και πολύ μεγαλύτερο.

 

***

Υ.Γ. 2. Ο κ. Ιωάννης Μπαλαμπανίδης, δικηγόρος, σε χθεσινό του άρθρο τοποθετείται για το θέμα της ρύθμισης των χρεών των αιρετών και αποφαίνεται πως «Ορθώς ο νομοθέτης έρχεται να διορθώσει μια στρεβλή πρόβλεψη», επικαλούμενος το άρθρο  49§2 περί των Περιφερειακών Αρχών, του ίδιου Νόμου 4804/2021,  “όπου προβλέπεται ότι ο «…οφειλέτης της οικείας περιφέρειας ή των νομικών προσώπων της …» που θα «…εκλεγεί περιφερειάρχης ή περιφερειακός σύμβουλος, οφείλει να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει την οφειλή του έως την ημέρα της εγκατάστασης των περιφερειακών αρχών…» [ δηλ. ως την 1/1/24] .” Άρα έχουμε να κάνουμε μ’ ένα λάθος.

Με την έννοια αυτή, καλώς κάνουν και το διορθώνουν, αλλά αυτό, καλώς ή κακώς, δεν συνεπάγεται πως θα σταματήσουν και οι όποιες διαμαρτυρίες.

 

Σταθερά στην πρώτη θέση τη ανεργίας η Δυτική Μακεδονία.

Έχει πάψει πια να είναι είδηση καθώς είναι κάτι που επαναλαμβάνεται εδώ και χρόνια.

Η περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας είναι και το Γ’ τρίμηνο του 2023 η πρώτη σε ποσοστό ανεργίας στη χώρα!

***

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, από την έρευνα του εργατικού δυναμικού που πραγματοποίησε το τρίτο τρίμηνο του 2023, το ποσοστό ανεργίας στη Δυτική Μακεδονία ανήλθε στο 17,3%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε επίπεδο χώρας είναι στο 10,8%!

Στη δεύτερη θέση της λίστας βρίσκεται η περιφέρεια της Ηπείρου με 15,4%, στην τρίτη θέση με 13,8% της Κεντρικής Μακεδονίας, στην τέταρτη με 13,2% της Θεσσαλίας, και στην πέμπτη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με 12,8%.

Όλες οι άλλες περιφέρειες της χώρας έχουν ποσοστά ανεργίας που κινούνται κάτω από το 10%.

***

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ανέργων στη Δυτική Μακεδονία αυτοί ανέρχονται σε 19.500, ενώ οι απασχολούμενοι είναι 93.300.

Αν το δούμε σε απόλυτα νούμερα ο αριθμός των ανέργων δεν είναι πολύ μεγάλος σε σχέση με τους αριθμούς που εμφανίζουν άλλες περιφέρειες, όπως για παράδειγμα η Κεντρική Μακεδονία με 113.800 ανέργους και η Θεσσαλία με 40.100 ανέργους.

Με τη διαφορά βέβαια πως ειδικά οι δύο τελευταίες είναι Περιφέρειες με αισθητά μεγαλύτερο πληθυσμό από το δικό μας, οπότε είναι φυσικό και επόμενο να έχουν και μεγαλύτερο αριθμό ανέργων.

***

Το σημαντικό πάντως στο θέμα της ανεργίας είναι πως παραμένουμε πρώτοι σε όλη την Ελλάδα και το μεγάλο στοίχημα των αυτοδιοικήσεων που αναλαμβάνουν από την πρώτη του έτους, ειδικά της νέας Περιφερειακής αρχής, θα είναι η μείωση της ανεργίας.

Μια μείωση που για να έχει αξία αλλά και συνέχεια θα πρέπει να συνοδευτεί από όσο το δυνατόν περισσότερες μόνιμες θέσεις εργασίας, αλλά και θέσεις εργασίας που θα αμείβονται όσο γίνεται καλύτερα.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X