Ένα εξαιρετικά χρήσιμο πρόγραμμα εκπαίδευσης στις πρωτογενείς αεροδιακομιδές και τις διασώσεις παρακολουθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα το έμψυχο δυναμικό – εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ στη Δυτική Μακεδονία. Η εκπαίδευση τους έγινε με τη βοήθεια υπερσύγχρονου ειδικού εκπαιδευτικού ελικοπτέρου HEMS (επειγόντων περιστατικών, το οποίο είδαν οι Κοζανίτες στους ουρανούς της πόλης, να προσγειώνεται στο Αεροδρόμιο το πρωί της Τετάρτης.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά σε 180 ώρες εκπαίδευσης για 92 εκπαιδευόμενους, με τους διασώστες του ΕΚΑΒ να εκπαιδεύονται προχθές Τετάρτη στο Ελικοδρόμιο του Αεροδρομίου Κοζάνης στο πλαίσιο της πρακτικής εκπαίδευσης. Εκεί τους έγινε επίδειξη στο ελικόπτερο επειγόντων περιστατικών που βρέθηκε στο σημείο, το οποίο είναι εξοπλισμένο όπως μια εντατική μονάδα νοσοκομείου.

Οι διασώστες εκπαιδεύτηκαν στα πρωτόκολλα προσέγγισης του ελικοπτέρου, στην ορολογία της πτήσης, στο τι πρέπει να προσέχουν όταν μπαίνουν στο ελικόπτερο, στο τι πρέπει να προσέξουν στον εξοπλισμό εντός του ελικοπτέρου, στο πως γίνονται οι επικοινωνίες και εκπαίδευση σε όλα τα πρωτόκολλα που θα χρειαστεί να επέμβουν σε διάσωση βουνού ή θάλασσας.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας Θωμάς Σαραφίδης: «Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε τέσσερα χρόνια πριν από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού ΕΚΑΒ. Ως εκπρόσωποι εργαζομένων εντοπίσαμε και αιτηθήκαμε την ένταξή μας σε προγράμματα που είναι πολύ χρήσιμα για την εκπαίδευση και τη βελτίωση των δεξιοτήτων μας στα πτητικά μέσα. Ως φορέας πρότασης προς το Υπουργείο, εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την υλοποίηση αυτού του τεράστιου έργου, παρόλο ότι είχαμε πολλά εμπόδια και αστοχίες στην υλοποίησή του».

Πρόκειται για περιστατικά απευθείας διάσωσης, από τον τόπο του ατυχήματος στη μεταφορά του ασθενούς στο νοσοκομείο, κάτι που όπως τόνισε ο κ. Σαραφίδης στην Ελλάδα δεν συμβαίνει, για αυτό και το ΕΚΑΒ ξεκίνησε την εκπαίδευση, ώστε αν και εφόσον η πολιτεία καταφέρει να το εφαρμόσει τα στελέχη του ΕΚΑΒ να είναι αυτοί που θα στελεχώσουν τα ελικόπτερα σε συγκεκριμένες αεροδιακομιδές.

Να σημειωθεί πως σήμερα οι αεροδιακομιδές που κάνει το ΕΚΑΒ στην Ελλάδα είναι δευτερογενείς, δηλαδή αφού σταθεροποιηθεί ο ασθενής, μεταφέρεται από τον τόπο του ατήματος στο εκάστοτε νοσοκομείο  και το 90% των διακομιδών αφορά διακομιδές από νησιά σε μεγαλύτερα τριτοβάθμια νοσοκομεία.

Ερωτηθείς αν η πολιτεία σχεδιάζει να βάλει στην προγραμματισμό της πτητικά μέσα στο σύστημα αεροδιακομιδών, ο κ. Σαραφίδης απάντησε πως υπάρχει το πρόγραμμα «Φάνης Θεοχαρόπουλος», στη μνήμη νέου που είχε χάση τη ζωή του στα Τζουμέρκα. Τότε επειδή δεν μπορούσε λόγω διαχειριστικού προβλήματος να σηκωθεί ελικόπτερο να κάνει άμεσα διάσωση στη βουνοπλαγιά, μετά από ώρες ο ορειβάτης κατέληξε. Στη μνήμη έγιναν προσπάθειες από στελέχη και πολιτεία να βελτιωθεί η κατάσταση, οπότε και στο σήμερα ολοκληρώθηκε στη Βουλή η διαβούλευση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα που κοστίζει 300 εκ. ευρώ και προβλέπει την έλευση εταιρείας με διεθνή διαγωνισμό για να κάνει τις πρωτογενείς διασώσεις και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα να στελεχωθούν τα ελικόπτερα από διασώστες του ΕΚΑΒ.

Να σημειωθεί πως το εν λόγω πρόγραμμα είναι Ευρωπαϊκό μέσω ΕΣΠΑ, εκτελείται από το Υπουργείο Υγείας και αφορά την εκπαίδευση όλων των διασωστών της Ελλάδας. Την εκπαίδευση ανέλαβε εταιρεία που «τρέχει» το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο οποίο την κατάρτιση κάνουν εκπαιδευτές πτητικών μέσων τόσο δια ζώσης όσο και με τηλεκατάρτιση. Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης έγινε δια ζώσης εκπαίδευση σε ελικόπτερα, όπου και αναλύθηκαν μια σειρά πρωτοκόλλων εκπαίδευσης.

Το ειδικό εκπαιδευτικό διασωστικό ελικόπτερο τύπου HEMS (επειγόντων περιστατικών) , ήρθε από την Ιταλία με σκοπό να συνδράμει στην εκπαίδευση των Ελλήνων διασωστών σε διάφορες πόλεις της χώρας μας. Το σκάφος έχει εντυπωσιακές προδιαγραφές, και προσέλκυσε το ενδιαφέρον των στελεχών του ΕΚΑΒ, καθώς πρόκειται για μια ιδιαιτέρως σημαντική υποδομή. Την εκπαίδευση ανέλαβε ελληνική εταιρεία, σε συνεργασία με τους Ιταλούς που έφεραν το ελικόπτερο. Στην εκπαιδευτική διαδικασία, συμμετείχε και ο συντοπίτης μας από τη Χαραυγή Κοζάνης, Απόστρατος Αξιωματικός, πιλότος, και σήμερα εκπαιδευτής, Αντώνης Σαββίδης.

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X