Η αύξηση κατά 57% στην τιμή της τηλεθέρμανσης στην Πτολεμαΐδα, η οποία μάλιστα θα ισχύσει αναδρομικά από τη φετινή χειμερινή περίοδο, ήταν «αναγκαία και επιβεβλημένη», τόνισε μεταξύ άλλων η ΔΕΤΗΠ και οι εκπρόσωποί της στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν το πρωί της Τετάρτης, στο πλαίσιο της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου για αναπροσαρμογή στην τιμή της θερμικής ενέργειας. Να σημειωθεί πως η εν λόγω απόφαση της ΔΕΤΗΠ ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των δημοτών.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ VIDEO ΜΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΙΠΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΔΩ 

Ο πρόεδρος της ΔΕΤΗΠ Δημήτρης Καρακασίδης εξήγησε πως η αύξηση λαμβάνεται μετά από 13 έτη και εξήγησε στους λόγους που έπρεπε αυτή να ληφθεί, τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, την αύξηση του κόστους της θερμικής ενέργειας αλλά και το γεγονός ότι προ διετίας η ΔΕΤΗΠ απορρόφησε μια αύξηση 20% που έπρεπε να γίνει, όταν εγκαταστάθηκαν οι ηλεκτρολέβητες για να θερμανθεί η πόλη, μια λύση που ο κ. Καρακασίδης τη χαρακτήρισε ως την καλύτερη για τη δεδομένη χρονική στιγμή.

«Οδηγηθήκαμε στην αύξηση της τάξης του 57,45%, δηλαδή από 40 ευρώ την μεγαβατοώρα στα 63 με ΦΠΑ και πήραμε αυτή τη δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της τηλεθέρμανσης, λόγω του ότι το κόστος της θερμικής ενέργειας θα ανέβει ενώ το κόστος προμήθειας θερμικής ενέργειας από το αντλιοστάσιο έχει ανέβει κατά 118%. Έπρεπε να γίνει η αύξηση. Θα μου πείτε, γιατί τώρα και γιατί στο συγκεκριμένο ποσό. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη έπρεπε αυτή η αύξηση να είχε δοθεί περίπου 20% προ δύο ετών, από όταν ξεκίνησαν οι ηλεκτρολέβητες. Την αύξηση που δόθηκε πριν δύο χρόνια την απορροφήσαμε προς όφελος των καταναλωτών. Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν και τότε αυτά τα δεδομένα δεν θεωρήσαμε ότι θα έπρεπε να πάει στον καταναλωτή. Δόθηκε σήμερα και ήταν αναγκαία αλλά και επιτακτική».

Ακόμη εξήγησε για τους λόγους που λαμβάνεται η αύξηση: «Το κόστος προμήθειας της ηλεκτρικής ενέργειας των αντλιοστασίων ανά τιμολογούμενη μονάδα θερμικής ενέργειας, παρουσιάζει αύξηση 118%, επιβαρύνοντας την τιμολογούμενη θερμική ενέργεια κατά 3,90 €/MWhth. Το κόστος προμήθειας της θερμικής Ενέργειας ανά τιμολογούμενη μονάδα θερμικής ενέργειας με αύξηση 20% επιβαρύνει την τιμολογούμενη θερμική ενέργεια κατά 17 Ευρώ την MWhth. Η ίδια συμμετοχή της ΔΕΤΗΠ για την αποπληρωμή της οφειλής ηλεκτρικής ενέργειας των ηλεκτρικών λεβήτων, η οποία με βάση το από 17/9/2020 Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Δήμων Εορδαίας, Αμυνταίου και Κοζάνης, της ΔΕΗ, του ΔΕΣΦΑ, του ΣΔΑΜ και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ανέρχεται στα 3 εκ. € ανά έτος, επιβαρύνει την τιμολογούμενη θερμική ενέργεια κατά 3,40 €/MWhth.»

Ερωτηθείς για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών, ο κ. Καρακασίδης απάντησε πως από πέρυσι τον Δεκέμβριο μέχρι φέτος υπήρξε μια αύξηση της εισπρακτικότητας περί το 15-20%, που σημαίνει ότι από τις 200 ρυθμίσεις οφειλών πέρυσι, εφέτος ανέβηκαν στις 270.

«Η αύξηση είναι μεγάλη και εμείς καταναλωτές είμαστε και ζούμε στην πόλη, η θεωρήσαμε μεγάλη αλλά σε σύγκριση τόσο με το πετρέλαιο όσο και με το Φ/Α είναι πολύ φθηνότερη» συμπλήρωσε επίσης.

Ερωτηθείς γιατί η εν λόγω αύξηση δεν επικοινωνήθηκε με τον κόσμο προ εκλογών, και δεν ακούστηκε τίποτα προεκλογικά, ο κ. Καρακασίδης επανέλαβε ότι η αύξηση έπρεπε να είχε δοθεί κατά 20% προ δύο ετών και συμπλήρωσε πως η Τ/Θ την απορρόφησε τότε προς όφελος του καταναλωτή.

«Η Τηλεθέρμανση δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα και τους μισθούς των εργαζομένων»

Απαντώντας σχετικά το μέλος του ΔΣ της ΔΕΤΗΠ Γιάννης Καραβασίλης μίλησε για την αλλαγή του ενεργειακού περιβάλλοντος, κάτι που είναι γνωστό σε όλους, παραθέτοντας τις ενέργειες της δημοτικής αρχής για να εξασφαλιστεί η θέρμανση στους πολίτες (ηλεκτρολέβητες και ενέργειες για ΣΗΘΥΑ). «Γιατί δεν ειπώθηκε προεκλογικά: Αν πριν δύο χρόνια δίναμε 20-20% αύξηση, η επιβάρυνση προς τους καταναλωτές θα ήταν πολύ μεγαλύτερη . Αν το δούμε ως ποσοστό είναι ένα αριθμητικό μέγεθος τεράστιο και σε έναν πολίτη που αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης σίγουρα είναι μεγάλο. Αλλά η Τηλεθέρμανση δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα και τους μισθούς των εργαζομένων. Αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση και εμείς να προσπαθήσουμε να φέρουμε καλύτερους μισθούς. Εμείς σαν ΔΣ βρεθήκαμε σε ένα κομβικό σημείο και λάβαμε μια ομόφωνη απόφαση. Αν δεν κάναμε την αύξηση τότε η Τ/Θ θα έπρεπε να κλείσει τα επόμενα χρόνια», τόνισε.

Απαντώντας προς τους πολίτες, είπε ότι όπως και να το δουν η Τ/Θ παραμένει φθηνότερη από άλλα καύσιμα και άλλες τηλεθερμάνσεις γειτονικών πόλεων, εκτιμώντας ότι εκεί θα υπάρξουν αυξήσεις. Επίσης, ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να πληρώσει τη διαφορά που επιβαρύνονται οι καταναλωτές. Ξεκαθάρισε πως η αύξηση δεν αφορά τα χρέη και τους εργαζόμενους, λέγοντας ότι είναι αυτοί που την κράτησαν όρθια.

Ο κ. Καρακασίδης απάντησε πως από το σύνολο των οικοδομών της πόλης σε 36 κόπηκε η θέρμανση λόγω οφειλών. Ακόμη, τόνισε πως η αύξηση θα φανεί από τον δεύτερο λογαριασμό των καταναλωτών.

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X