Η κατασκευή ενός θερμοκηπίου ντομάτας με ημιδιαφανή panels της Bright Solar στο δροσερό Πτολεμαΐδας για την εταιρεία “Ορεινές Φυτείες Γκόση” ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2023.

Τα ημιδιαφανή panels της εταιρείας αφορούν την τοποθέτηση γυαλιών με 80% διαφάνεια τα οποία μετατρέπουν την υπεριώδη ακτινοβολία σε ορατό φως και καθιστούν το θερμοκήπιο ένα από τα πλέον σύγχρονα της Ευρώπης. Το συγκεκριμένο ανήκει σε 2 αδέρφια με τις ειδικότητες του οικονομολόγου και γεωπόνου αντίστοιχα.

Τα παραπάνω αφορούν μία μεγάλη καινοτομία στη χρήση των αγροφωτοβολταϊκών και στην αξιοποίηση της κυκλικής οικονομίας, καθώς καθιστούν το θερμοκήπιο το πρώτο 100% αυτόνομο θερμοκήπιο με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Ένα οικολογικό δηλαδή θερμοκήπιο, ελληνικής κατασκευής που παράγει ρεύμα από τον ήλιο και δημιουργεί σπουδαία οφέλη τόσο στον παραγωγό όσο και στο περιβάλλον.

Ως γνωστό το 25 έως 28% του λειτουργικού κόστους στο θερμοκήπιο, πηγαίνει στην ενέργεια αυτή, είναι μία επιβάρυνση στην τιμή των προϊόντων όταν πωλούνται στην αγορά.

Με την συγκεκριμένη τεχνολογία των panels της Bright Solar, υπάρχει απόσβεση της επένδυσης σε λιγότερο από 4 χρόνια.

Παράλληλα επιτυγχάνεται στο συγκεκριμένο θερμοκήπιο, η δημιουργία μικροκλίματος με στόχο την επίτευξη των σοδειών το έτος, δηλαδή διπλασιασμό της παραγωγής.

Πηγή: ypaithros.gr

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X