Η γιορταστική περίοδος άνοιξε με τον καλύτερο τρόπο στο ΑΠΘ (έκθεση φωτογραφίας για το Δωδεκαήμερο, 8-22/12/2023, ΣΘΕ ΑΠΘ) και στην πόλη το βράδι της 8/12/2023,

με πατινάδα χάλκινων, Κωδονοφόρων και Μπουμπουσιαριών από την Εράτυρα Κοζάνης στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας και στην Πλατεία Αριστοτέλους, βλέπε https://www.facebook.com/media/set?vanity=markantonisj&set=a.899129658883269

Είναι γνωστό ότι τα χάλκινα ξεσηκώνουν τον κόσμο, αλλά η ανταπόκριση του κοινού στην Αριστοτέλους ήταν πρωτοφανής με συμμετοχή στο κεφι και στον χορό.

Φαίνεται ότι ο κόσμος έχει μεγάλη ανάγκη από χαρά και γλέντι για να ξεσκάσει.

“Μετά την πατινάδα, συζητούσαμε ότι το ρήμα ‘πρέπω’, έτσι όπως το χρησιμοποιούμε στην Δ. Μακεδονία, δεν έχει εύκολη απόδοση στην κοινή Ελληνική

(όπως και το φιλότιμο δεν έχει μετάφραση σε άλλες γλώσσες). Σημαίνει κάτι σαν ‘διαπρέπω στους γιορτασμούς με περηφάνια’.

Λοιπόν, το Δωδεκαήμερο η Μακεδονία ‘πρέπει’ (γιορτάζει). Τα δρώμενα (φωτιές Χριστουγέννων, Μωμόγεροι, Μπουμπουσιάρια και Ραγκουτσάρια το νέο έτος και τα Φώτα)

γεμίζουν πυκνά όλο το Δωδεκαήμερο, και είναι ζωντανά και αυθεντικά.

Η μικρή Εράτυρα  ‘έπρεψε’ χθες, δίνοντας τον πρώτο γιορταστικό τόνο στην Θεσσαλονίκη, με το χορευτικό της και την μπάντα χάλκινων του Φ. Τσιοτίκα.

Αν σας αρέσουν τα χάλκινα, το καλό χειμωνιάτικο φαγητό και το δυνατό ποτό, συνέχεια στην Εράτυρα, στην Γιορτή Τσιγαρίδας (Κυριακή 17/12/2023) και στα Μπουμπουσιάρια (καρναβάλια) στις 2/1/2024”.

Ι. Πήτας 6981031009

Καθηγητής ΑΠΘ

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X