Γ. Ηλιόπουλος: Ηλεκτρονικές επιθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς – Πως θα προστατευτούμε

Η εκπομπή ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Γιώργο Ηλιόπουλο, Τεχνικό Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, με τη συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από τις ηλεκτρονικές επιθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς και πως μπορούν οι πολίτες να προστατευθούν.

Οι εν λόγω επιθέσεις επηρεάζουν όλο τον κόσμο, ενώ κρούσματα υπάρχουν και στην περιοχή, με τους πολίτες να είναι εκτεθειμένοι σε μεγάλο κίνδυνο. «Με το Internet γίνονται όλες οι κινήσεις μας, τραπεζικές και συναλλαγές. Κάποιοι νομίζουν ότι τα γνωρίζουν όλα και κάποιοι έχουν το μεγάλο φόβο να κάνουν την πραγματική κίνηση», τόνισε αρχικά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας στην Πτολεμαΐδα, αφού του έβαλαν ιο στον υπολογιστή του τον εκβίαζαν για χρήματα. Αυτό συνέβη προ διετίας και το να ανακάλυψε όταν ζήτησε τεχνική βοήθεια γιατί δεν μπορούσε να μπει στο κεντρικό πρόγραμμα του υπολογιστή. Ο τεχνικός είδε στα αρχεία του συστήματος περίεργα αρχεία που τον προβλημάτισαν και ξεκίνησε η κωδικοποίηση.  Αυτό που έγινε είναι να ανοίξει spam mail με τους κακόβουλους χάκερ να αποκτήσουν πρόσβαση στα αρχεία του. Μετά από 6 ώρες προσπάθειας, του ήρθε μήνυμα να στείλει 3 bitcoin (ηλεκτρονικό νόμισμα) για να μπορέσει να λάβει αρχείο αποκωδικοποίησης των αρχείων του.  Ο επιχειρηματίας πλήρωσε τα bitcoin (24.000 ευρώ) και ανέκτησε τα αρχεία του.

Αυτή η απάτη πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις έκτοτε, με τους δράστες να μην μπορούν να εντοπιστούν εύκολα. Οι πολίτες πλέον δέχονται καθημερινά mail – απάτες, με τις τραπεζικές συναλλαγές να είναι πλέον πολύ συχνές μέσω διαδικτύου και τα τηλεφωνήματα να είναι προς τους τεχνικούς υποστήριξης πάρα πολλά. Ο κ. Ηλιόπουλος κάλεσε τους πολίτες να μην εμπιστεύονται ποτέ όσους τους λένε μέσω κινητού στοιχεία ή να πατήσουν πλήκτρα μέσω κινητού, προκειμένου να μην τους πάρουν ποτέ χρήματα μέσω τραπέζης.

Επίσης, συμβούλευσε τους χρήστες να είναι υποψιασμένοι για mail από υποτιθέμενες τράπεζες που τους ζητούν κωδικούς για να ξεκλειδώσουν λογαριασμό, επίσης, ζητάει από τους πολίτες να έχουν δύσκολους κωδικούς πρόσβασης σε όλους τους λογαριασμούς τους (ακόμη και στα social media), καθώς επίσης να βάλουν ένα antivirus.

Τέλος, ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε πως όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν τον IT της επιχείρησης, που θα είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια, τα backup της επιχείρησης , προκειμένου να είναι καλυμμένοι πως όλα θα πάνε καλά.

«Χριστός ’γεννέθεν» – Τι σημαίνουν τα ποντιακά χριστουγεννιάτικα κάλαντα

Συνοδεία της πατροπαράδοτης ποντιακής λύρας, την παραμονή των Χριστουγέννων ή ανήμερα, μικροί και μεγάλοι, χωρισμένοι σε μικρές ομάδες –οι γνωστοί «καλαντάδες»– επισκέπτονταν όλα τα σπίτια

Read More »
X