Η Θρακική Εστία Εορδαίας με στόχο να μεταλαμπαδεύσει την παράδοση διατηρώντας την, “ζωντανή” και αναλλοίωτη στις νέες γενιές, αναβίωσε και φέτος το πατροπαράδοτο έθιμο της “ΒΑΡΒΑΡΑΣ”, οι ρίζες του οποίου χάνονται βαθιά στο χρόνο.

Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη δράση ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λιβέριος Πασχαλίδης επεσήμανε ότι η Θρακική Εστία Εορδαίας θα πραγματοποιήσει και εφέτος σε εξωτερικούς χώρους ανήμερα του εορτασμού της Αγίας Βαρβάρας το παραδοσιακό “κέρασμα” , ξεκινώντας το πρωί της Δευτέρας 4 Δεκεμβρίου 2023 από τους Ιερούς Ναούς Αγίου Στεφάνου – Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής και Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πτολεμαΐδας και συνεχίζοντας στην Κεντρική Πλατεία με την προσφορά “Βαρβάρας” στους περαστικούς.

Ανήμερα της εορτής την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου , στην κατάμεστη αίθουσα “Splendor ” της Πόλης, ο Πρόεδρος και τα μέλη της Διοίκησης υποδέχθηκαν τους προσκεκλημένους μεταξύ των οποίων ήταν η π. Βουλευτής ΠΕ Κοζάνης Παρασκευή Βρυζίδου , ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πτολεμαΐδας Ισαάκ Νικολαΐδης , οι Πρόεδροι Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας-Εορδαίας , Συλλόγου Πολυτέκνων Εορδαίας, Συλλόγου Κρητών και Φίλων Κρήτης , Ερυθρού Σταυρού Πτολεμαΐδας, Μικρασιατών Πτολεμαΐδας και άλλων τοπικών φορέων , ευχαριστώντας τους για την παρουσία τους , καθώς και τα μέλη και τους φίλους της Θ.Ε.Ε.

Τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης είχε ο Γ.Γ.Αναστάσιος Στραύκος , ενώ η αριστεύσασα μαθήτρια Λυκείου και μέλος του Χορευτικού Ελισάβετ Ηλικίδου , ανέλυσε το έθιμο της ΒΑΡΒΑΡΑΣ δίνοντας πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία της παράδοσης και στη συνέχεια βραβεύτηκε από τη Διοίκηση του Συλλόγου.

Μία ξεχωριστή και ευχάριστη νότα στην εκδήλωση , έδωσε η υπέροχη Χορωδία του Συλλόγου, ερμηνεύοντας από το Απολυτίκιο της Αγίας Βαρβάρας, έως παραδοσιακά τραγούδια, υπό την παγκέτα του Κωστή Μαντέ

Οι παρισταμένοι απόλαυσαν τον πεντανόστιμο γλυκό χυλό με τα δημητριακά, τα ρόδια και τους σημαντικούς συμβολισμούς , που παρασκευάζουν κάθε χρόνο με χαρά και μεράκι οι γυναίκες – μέλη του Συλλόγου.

ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X