Η εκπομπή ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Ηλία Σιδέρη, Δικηγόρο.

Κληθείς να σχολιάσει τις αλλαγές στο νέο ποινικό κώδικα και τις εκτίσεις των ποινών, ποιες ποινές είναι και δεν είναι εκτελέσιμες, τι ισχύει με βαρύτερα αδικήματα αλλά και τι θα αλλάξει σήμερα, ο κ. Σιδέρης τόνισε πως το προσχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα έχει ανέβει στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ για διαβούλευση και προβλέπει βασικές αλλαγές:

Το βασικό ζήτημα που τίθεται είναι ότι όποιος καταδικάζεται από εδώ και πέρα σε 3 χρόνια και πάνω εκτίει ένα μέρος της ποινής του και αυτό είναι σχεδόν «τρομακτικό», σημείωσε ο κ. Σιδέρης προσθέτοντας πως σε κάποιες άλλες χώρες ήδη συμβαίνει (Αμερική και Κύπρο): «Το θέμα είναι πως θα λυθεί το θέμα της μικροεγκληματικότητας, οι διαρκείς διαρρήξεις, οι μικροκλοπές, η ενδοοικογενειακή βία και αυτό πάει το Υπουργείο να καλύψει. Επικρατεί μια κατάσταση ατιμωρησίας και επικράτησε επίσης μια άποψη πως καλύτερα να είσαι ο δράστης παρά το θύμα».

Ο αντίλογος είναι πως δεν μπορεί να γεμίσει η Ελλάδα φυλακές, αλλά αυτό δεν θα ισχύει, τονίζει ο κ. Σιδέρης, παρά αυτό που θα γίνει ότι θα εκτίουν κάποιες ημέρες φυλακής και αυτός θα είναι ένας σωφρονισμός. Επίσης, για κάποιες ποινές δεν θα μπαίνεις φυλακή, αλλά θα κάνεις κοινωνική εργασία, κάτι που συμβαίνει ήδη στο εξωτερικό, ιδίως για αδικήματα όπως μικροκλοπές, μικροκατοχή ναρκωτικών ή άλλα αδικήματα.

Το σύνολο των δικηγόρων, ωστόσο, είναι απέναντι στο νέο νόμο, με τον κ. Σιδέρη να λέει πως κατ’ εκτίμησή του ο νέος κώδικας θα λειτουργήσει. Επίσης, εξήγησε γιατί οι δικηγόροι εναντιώνονται στις νέες διατάξεις, όπως και το τι ισχύει με τις αναβολές και την αναστάτωση που προέκυψε για το τελευταίο θέμα.

«Υπάρχει μια γενικότερη αίσθηση ατιμωρησίας. Δεν είναι δυνατόν να εξαπατάσαι και η υπόθεση να δικάζεται πολλά χρόνια μετά, όταν θα έχουν αλλάξει οι συνθήκες της ζωής σου. Δεν πρέπει να δικάζονται υποθέσεις 8 χρόνια μετά, όχι μόνο για οικονομικά θέματα αλλά για τροχαία και γενικά για ποινικές υποθέσεις. Επίσης, υπάρχουν και αθώοι κατηγορούμενοι που σέρνεται το όνομά τους για πολλά χρόνια. Το να γίνονται γρήγορα οι υποθέσεις θα λειτουργήσει υπέρ της κοινωνίας», ανέφερε ακόμη.

Επίσης, ο νέος ποινικός κώδικας προβλέπει αύξηση ποινών στα κακουργήματα, με τον κ. Σιδέρη να σημειώνει πως δεν είναι πολιτικό θέμα και εξηγεί τι θα αλλάξει επί της ουσίας: «Μέχρι τώρα αν κάποιος καταδικάζονταν σε 20 έτη, είχε δικαίωμα να βγει στα 3/5 της ποινής. Συμπλήρωνες τα έτη και αποφυλακιζόσουν χωρίς άλλη αιτιολογία. Τώρα τίθεται η υφ’ όρων απόλυση, που θα πρέπει να ελέγχεται από συμβούλιο αν είσαι ικανός να βγεις. Μπορεί κάποιος να εκτίσει και τα 20 έτη. Έτσι πρέπει να το κάνουμε και εμείς όπως και σε άλλα κράτη».

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X