Για να ξέρουμε τι να περιμένουμε.

Καθώς από αύριο μπαίνουμε στον τελευταίο μήνα της χρονιάς, το Δεκέμβρη, και αφού η νέα θητεία για περιφερειακές και δημοτικές αρχές αρχίζει την πρώτη του νέου έτους, δεν θ’ αργήσουν να ανακοινωθούν και τα ονόματα εκείνων που θα κληθούν να πλαισιώσουν τις επανεκλεγμένες ή νεοεκλεγμένες αυτοδιοικητικές αρχές, συμμετέχοντας στα προεδρεία του περιφερειακού και των δημοτικών συμβουλίων, ή καταλαμβάνοντας τις θέσεις των αντιπεριφερειαρχών και των αντιδημάρχων.

Θέσεις κομβικές, το δίχως άλλο, καθώς από την απόδοση των όσων επιλεγούν θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η επιτυχία των εκλεγμένων αυτοδιοικητικών αρχών.

***

Δεν συνηθίζεται βέβαια, αλλά ίσως θα ήταν καλό όσες και όσοι αναλάβουν να κάνουν μια αναλυτική παρουσίαση αυτών που σκέφτονται να εφαρμόσουν στους τομείς ευθύνης τους, ένα είδος, ας πούμε, «προγραμματικών δηλώσεων».

Έτσι, θα έχουμε μια πρώτη εικόνα των προθέσεων και των όποιων σχεδίων τους, για να ξέρουμε και τι μπορούμε να περιμένουμε.

Μια παρουσίαση φυσικά που για να έχει κάποιο νόημα θα πρέπει να μπει, όσο είναι δυνατόν, στην ουσία των όσων θα προσπαθήσουν να υλοποιήσουν οι αιρετοί κατά τη διάρκεια της θητείας τους και να μην περιοριστεί, απλώς, σε κάποιες γενικόλογες τοποθετήσεις.

 

Η διαφορά ανάμεσα στο προεκλογικό και το μετεκλογικό πρόγραμμα.

Συνεχίζοντας το προηγούμενο σχόλιο σχετικά με τις «προγραμματικές δηλώσεις» όσων αναλάβουν θέσεις ευθύνης στις αυτοδιοικητικές αρχές που θα ξεκινήσουν τη θητεία τους από την 1η Ιανουαρίου, πιθανότατα κάποιοι να τις θεωρήσουν περιττές με την έννοια πως ό,τι είχαν να πουν όσοι εξελέγησαν το είπαν και το κατέθεσαν μέσω του προεκλογικού τους προγράμματος, γι’ αυτό εξάλλου τους προτίμησαν και τους υπερψήφισαν οι πολίτες.

Σύμφωνοι, αλλά με δύο επισημάνσεις που τις θεωρούμε καθοριστικές.

Επισήμανση πρώτη: Τα προεκλογικά προγράμματα είναι, συνήθως, ένα περίγραμμα των προτάσεων και των σχεδίων όσων διεκδικούν την ψήφο των πολιτών.

Γι’ αυτό χρειάζεται μεγαλύτερη ανάλυση και επέκταση των όσων προτείνονται καθώς πλέον θα πρέπει, ή έτσι νομίζουμε εμείς, να περάσουν και στην πρακτική εφαρμογή τους.

***

Επισήμανση δεύτερη: Ένα προεκλογικό και ένα μετεκλογικό πρόγραμμα πολλές φορές, αν όχι πάντα, διαφέρουν και μάλιστα πολύ μεταξύ τους.

Το πρώτο βασίζεται σε καλές ιδέες και ακόμα καλύτερες και αγαθές προθέσεις. Το δεύτερο, καλώς ή κακώς, χρειάζεται πολλά περισσότερα για να εφαρμοσθεί, κάποια απ’ τα οποία, δυστυχώς, δεν είναι μόνο στο χέρι ή στη θέληση εκείνων που θα προσπαθήσουν να τα εφαρμόσουν.

Κοντολογίς, τα δύσκολα αρχίζουν όταν προσπαθούμε να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη.

 

Ο αναβαθμισμένος πολιτικός ρόλος της κ. Πέρκα.

Μπορεί στην εκλογική της περιφέρεια, τη Φλώρινα, να έγινε η αφορμή για να ξεσπάσει αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για να το αν θα πρέπει ή όχι να παραδώσει τη βουλευτική της έδρας, αλλά στην κεντρική πολιτική σκηνή μια χαρά τα πάει η κ. Πέτη Πέρκα.

Από προχθές, η βουλευτής Φλώρινας είναι και η νέα Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας που συγκρότησαν οι έντεκα βουλευτές που αποχώρησαν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξέλιξη που δεν αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς.

***

Και δεν αποτέλεσε έκπληξη γιατί η κ. Πέρκα όλο αυτό το διάστημα στις πολλές συνεντεύξεις που κλήθηκε να δώσει διακρίθηκε για το συγκροτημένο πολιτικό λόγο που εξέφρασε και τις ξεκάθαρες απόψεις της, ανεξάρτητα με το εάν συμφωνεί μ’ αυτές κάποιος ή έχει αντίθετη άποψη, ενώ συνέχισε κανονικά και την κοινοβουλευτική της δραστηριότητα, προωθώντας θέματα που αφορούν και την περιοχή που εξακολουθεί να εκπροσωπεί.

Όλα αυτά θα πρέπει να εκτιμήθηκαν αναλόγως από τα υπόλοιπα μέλη της νέας κοινοβουλευτικής της ομάδας και γι’ αυτό αποφάσισαν να της αναθέσουν αυτό το σημαντικό ρόλο.

***

Να θυμίσουμε πως η κ. Πέτη Πέρκα ως μέλος της ομάδας «Ομπρέλα», ήταν μαζί με τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και ορισμένα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που άνοιξαν το χορό των αποχωρήσεων, για να ακολουθήσουν και πολλοί άλλοι στη συνέχεια.

Ένας χορός, πάντως, που απ’ ό,τι φαίνεται δεν έχει κλείσει ακόμα γιατί μπορεί να μην αποχωρούν πρωτοκλασάτα ή προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- Π. Σ. αλλά φεύγουν αρκετά μέλη του, από διάφορους χώρους.

Το αν όλα αυτά ή κάποια προσχωρήσουν και στο κόμμα που φαίνεται πως ετοιμάζεται από τους αποχωρήσαντες βουλευτές θα φανεί πολύ σύντομα.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X