Στην ψήφιση του Προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης του Δήμου Αμυνταίου, οικονομικού έτους 2024 προχώρησε το δημοτικό συμβούλιο Αμυνταίου, στη συνεδρίασή του το απόγευμα της Δευτέρας. Ο προϋπολογισμός του δήμου Αμυνταίου για το 2024 ανέρχεται στο ποσό των 34.663.601,26 ευρώ.

Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα για θέματα που αφορούν το Αμύνταιο και τη Φλώρινα

Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, από τον εισηγητή Ανδρέα Μεδίτσκο,  Αναπλ. Προϊστάμενος της  Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Δ. Αμυνταίου, ο προϋπολογισμός του 2024 είναι ένας από τους δυσκολότερους που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Τ.Α. και στο Δήμο, αφενός λόγω των διεθνών οικονομικών συνθηκών και αφετέρου λόγω των καταργήσεων των νομικών προσώπων και την ενσωμάτωσή τους στο Δήμο.

Τονίστηκε, δε, ότι οι δήμοι έκαναν διπλή δουλειά στην κατάρτιση του προϋπολογισμού, λόγω της ανάγκης ενσωμάτωσης και των δαπανών των νομικών προσώπων. Η ελλειμματική κατάσταση καλύφθηκε ωστόσο, με στόχο ο προϋπολογισμός να ισοσκελιστεί και να είναι ρεαλιστικός.

Όπως τονίστηκε, ο π. δήμος Αμυνταίου και ο π. δήμος Φιλώτα είχαν δάνεια, τα οποία ήταν να αποπληρωθούν το ’16 και το ’17, ωστόσο το 2011 είχε ζητηθεί 10ετής αναστολή αποπληρωμής. Το αποτέλεσμα και μετά την 3ετία covid οδήγησε σε 258.000 επιβάρυνσης για τα ταμεία του δήμου.

Όπως τονίστηκε, επίσης, στο κομμάτι της ύδρευσης αποχέτευσης θα έπρεπε να καλυφθούν 287.000 ευρώ. Στην καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό, υπάρχει έλλειμμα άνω των 300.000 ευρώ, ενώ στο νομικό πρόσωπο γυμναστηρίων, με τις υποχρεώσεις να παραμένουν ίδιες, πρέπει να καλυφθεί μια διαφορά 295.000 ευρώ. Ένα ζήτημα που πρέπει να καλυφθεί είναι και τα αδέσποτα, όπως και οι αυξήσεις στη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων.

Αν αθροιστούν  όλα τα ανοίγματα από δάνεια, ανταποδοτικές, αδέσποτα και αυξήσεις παρατηρείται άνοιγμα ύψους 1.282.000 ευρώ, που πρέπει να καλυφθούν.

Το ποσό, ωστόσο, ισοσκελίστηκε, απορροφώντας το σύνολο της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης ΣΑΤΑ για την αποπληρωμή της ΔΙΑΔΥΜΑ, 350.000 ευρώ του ΥΠΕΣ από το κονδύλιο μικρών δήμων πήγε στη ΔΙΑΔΥΜΑ, ενώ έγινε και χρήση του αποθεματικού και υποβαθμίστηκε το ενεργειακό κόστος, με το υπηρεσιακό στέλεχος να τονίζει πως «o προϋπολογισμός ισοσκέλισε, αλλά όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη».

Τις ευχαριστίες του προς την οικονομική υπηρεσία για το ρόλο της εξέφρασε ο Κων/νος Θεοδωρίδης, ενώ ο κ. Γρομπανόπουλος αιτιολόγησε γιατί καταψήφισε για ακόμη μια φορά, ενώ ο Ιορδάνης Μπάντης τόνισε πως είναι μεγάλο κατόρθωμα ότι ισοσκελίστηκε ο Προϋπολογισμός. Ο αντιδήμαρχος κ. Μπερμπερίδης απάντησε σε σχετικά τεχνικά ερωτήματα. Ο δήμαρχος Άνθιμος Μπιτάκης τόνισε πως εφόσον η απολιγνιτοποίηση είναι κεντρική απόφαση το κόστος θα πρέπει να το επωμιστεί η πολιτεία. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε σε μια σειρά επί μέρους θεμάτων, όπως το τέλος ταφής και το κόστος της ΔΙΑΔΥΜΑ, κρατικές χρηματοδοτήσεις και άλλα ζητήματα. «Είναι ένας δύσκολος προϋπολογισμός, είμαι βέβαιος όμως ότι θα τα καταφέρουμε».

Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία.

 

 

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X