Με ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας, το Τμήμα Μαιευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, η ΑμΚΕ «Ηλιτόμηνον», σε επιστημονική συνεργασία με την Β΄ Νεογνολογική Κλινική και Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών ΑΠΘ του ΓΝΘ Παπαγεωργίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Πτολεμαΐδας συνδιοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία το απόγευμα της Τετάρτης στην Αίθουσα του Ποντιακού Πολιτισμού Πτολεμαΐδας, την Ημερίδα «Ευθύμιος Πετρίδης: Ο Πόντιος Ιατρός πρωτοπόρος της Νεογνολογίας στην Ελλάδα».

Στόχος της ημέρας είναι να περάσει το μήνυμα ότι προωρότητα μας αφορά όλους, καθώς η επιβίωση, η υγεία και η ευημερία των παιδιών που γεννιούνται πρόωρα απαιτεί μια πολυδιάστατη φροντίδα που πρέπει συνεχώς να βελτιώνεται σε όλα τα επίπεδα υγειονομικής περίθαλψης, τόσο μέσα από εξελιγμένα προγράμματα εκπαίδευσης των επιστημόνων υγείας, όσο και με εκστρατείες ενημέρωσης των γονέων και του ευρύτερου κοινού.

Να σημειωθεί πως σε ολόκληρο τον κόσμο 1 στα 10 μωρά γεννιέται πρόωρα. Αυτό σημαίνει περισσότερα από 15.000.000 μωρά κάθε χρόνο, με τα 500.000 από αυτά στην Ευρώπη- αποτελώντας τη μεγαλύτερη ομάδα παιδιατρικών ασθενών στις Ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ημερίδα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Πόντιου παιδιάτρου Ευθύμιου Πετρίδη (1913-1957), που στη σύντομη ζωή του προσέφερε ανεκτίμητο έργο βάζοντας τον θεμέλιο λίθο της φροντίδας των πρόωρων μωρών στη Ελλάδα.

Όπως τόνισε η Επ. Καθηγήτρια της Μαιευτικής Μαρία Τζητηρίδου, στην εκδήλωση γίνεται μια διασύνδεση του πολιτισμού, της ιστορίας και της σημαντικότητας της προωρότητας. Η εκδήλωση, τόνισε, εντείνει την προσπάθεια εξωστρέφειας του τμήματος και των φοιτητών του.  Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Μαρία Χρυσανθοπούλου και πρόεδρος του ΔΣ των φοιτητών μαιευτικής αναφέρθηκε στο έργο του Ευθύμιου Πετρίδη και την Ημέρα προωρότητας, ενώ ο Αντώνης Μαυρίδης πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου, σημείωσε πως ο σύλλογος πάντα στηρίζει τέτοιες δράσεις, ενώ υπάρχει ώσμωση και με το Πανεπιστήμιο γενικότερα.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X