Η 21η Νοεμβρίου εκτός από την γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου και των Ενόπλων Δυνάμεων για την οικογένεια της Εφημερίδας«ΛΑΟΣ» της Ημαθίας είναι ημέρα μνήμης, αφού το 1987 «έχασε» τον ιδρυτή της Ζήση Πατσίκα, ο οποίος γεννήθηκε και κατάγετο από τα Νάματα Βοΐου.

Στην προσπάθειά της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «ΛΑΟΣ» του Ν. Ημαθίας, να φωτίσει την πολυσχιδή προσωπικότητα του παιδιού που έφυγε από το χωριό του, τα Νάματα Βοϊού Κοζάνης, σε μικρή ηλικία και έζησε μια περιπετειώδη ζωή που πέρασε από πολέμους και θέσεις ευθύνης, αναδεικνύει σήμερα φωτογραφίες του αείμνηστου Ζήση Πατσίκα, από την θητεία του στην ταραγμένη και σε εμπόλεμη κατάσταση σήμερα Μέση Ανατολή.

Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, συγκεκριμένα το 1942, ο Ζήσης Πατσίκας (παππούς του σημερινού εκδότη του ΛΑΟΥ Ζήση Πατσίκα) υπηρετούσε στην περιοχή του σημερινού Ισραήλ (δεν είχε ακόμη αναγνωριστεί ως κράτος-1948) και της Λωρίδας της Γάζας, ως επικεφαλής κλιμακίου της Ελληνικής Φρουράς. Οι φωτογραφίες είναι με συνυπηρετούντες στο Τελ Αβιβ, στη Χάιφα, Πάσχα σε στρατόπεδο στην έρημο, αλλά και στον Ιορδάνη ποταμό.

Η σημερινή εμπόλεμη κατάσταση στην Μ. Ανατολή έφερε στην επικαιρότητα αυτές τις φωτογραφίες που μας γυρνούν 81 χρόνια πίσω, όταν επίσης η ανθρωπότητα χειμαζόταν από τον Δεύτερο Μεγάλο Πόλεμο και ένας δικός μας άνθρωπος, ο «πατριάρχης» του ΛΑΟΥ, Ζήσης Πατσίκας υπηρετούσε την πατρίδα ως Έλληνας αξιωματικός.

Αιωνία η μνήμη του!

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X