Το ζήτημα της χρηματοδότησης των αδειοδοτημένων δικτύων συμπιεσμένου φυσικού αερίου, συζήτησαν τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα οι Δήμαρχοι Σερβίων, Βοϊου και Βελβεντού, με τον Υπουργό Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη.

Χρήστος Ελευθερίου, Χρήστος Ζευκλής και Μανώλης Στεργίου βρέθηκαν στην Αθήνα προκειμένου να επικαιροποιήσουν το αίτημά τους για τη χρηματοδότηση του μεγάλου έργου, στο οποίο έχουν θεσπίσει κοινό μέτωπο για τους οικισμούς των Δήμων τους, ζητώντας από τον Υπουργό Ενέργειας την προώθηση των διαδικασιών οι οποίες βρίσκονται σε ένα καλό στάδιο, απομένει όμως η χρηματοδότηση των δικτύων διανομής, αλλά και των συνδέσεων όσων επιλέξουν να τροφοδοτούνται από το δίκτυο.

Οι τρεις Δήμοι έχουν στην κατοχή τους τη μελέτη όδευσης των δικτύων και την άδεια της ΡΑΕ προς την εταιρεία η οποία θα προμηθεύσει το συμπιεσμένο φυσικό αέριο, ενώ φαίνεται πως έχουν λύσει και τα ζητήματα με τα οικόπεδα όπου θα εγκατασταθούν οι σταθμοί.

Το Ελληνικό Δημόσιο έχει εγκρίνει το ενδιαφέρον συμμετοχής του από πόρους του ΠΔΕ ή του ΕΣΠΑ, μετά από απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του ΥΠΕΝ, υπό τον Κώστα Σκρέκα, ενώ κομβικός ρόλος αναμένεται να είναι ο ρόλος του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, απ’ όπου οι τρεις Δήμοι αναμένουν χρηματοδότηση.

Το ΥΠΕΝ είναι ο φορέας που πιθανότατα θα βγάλει στον αέρα την αναμενόμενη πρόσκληση, με τους τρεις Δημάρχους να κρατάνε συνεχώς ζεστό το θέμα.

Υπενθυμίζεται πως δίκτυα φυσικού αερίου θα αναπτυχθούν στους οικισμούς Σιάτιστας και Νεάπολης(Βόιο), Σερβίων, Νέας Λάβας, Καστανιάς και Πλατανορέματος(Σέρβια) και στο Βελβεντό.

 

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X