Η εκπομπή ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε την Δέσποινα Καρασαββίδου, Διευθύντρια Νεφρολογικού Τμήματος Μποδοσάκειου Νοσοκομείου και αυτό το χρονικό διάστημα ασκούσα χρέη διοικητή στο Νοσοκομείο.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το διήμερο επιστημονικό συνέδριο που έγινε στην Πτολεμαΐδα για την εγκέφαλο και το νεφρό, με την κ. Καρασαββίδου να τονίζει πως η εκδήλωση είχε σαν σκοπό την ευαισθητοποίηση της νεφρολογικής κοινότητας αλλά και του κοινού για τη γνωστική λειτουργία στη νεφρική νόσο και της μορφές κάθαρσης.

«Οι ασθενείς με νεφρική νόσο παρουσιάζουν 40% γνωστική δυσλειτουργία πριν την ένταξη σε εξωνεφρική κάθαρση και 60% περίπου ενώ βρίσκονται σε ένταξη άρα μας απασχολεί το θέμα σαν νεφρολογική κοινότητα και το θέμα προσπαθήσαμε να το αναδείξουμε στο διήμερο επιστημονικό συνέδριο», σημείωσε.   Προσέθεσε πως με το δεδομένο ότι υπάρχουν περιορισμένες θεραπείες για την άνοια, η διατήρηση της εγκεφαλικής λειτουργίας απασχολεί ακόμη και τον Π.Ο.Υ.

Εξήρε τις επιστημονικές συμμετοχές στο συνέδριο, όπως του προέδρου και του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, όπως και η διάλεξη του προέδρου της ευρωπαϊκής νεφρολογίας αλλά και η συμμετοχή καθηγητών και νεφρολόγων από όλη την Ελλάδα, καταδεικνύουν σημείωσε, τόσο το μέγεθος της εκδήλωσης αλλά και την αγάπη προς το τμήμα. Επίσης, τόνισε πως συμμετείχαν γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, με το συνέδριο να ήταν υψηλού επιπέδου.

«Διαπεράσαμε τη νοητή γραμμή που δείχνει ότι τα περιφερειακά νοσοκομεία δεν μπορούν να οργανώσουν ένα συνέδριο εφάμιλλο σε επιτυχία με αντίστοιχα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Το συνέδριο διοργανώθηκε με επιτυχία και απέσπασε θετικά σχόλια. Το δεύτερο στοίχημα ήταν αν η πόλη της Πτολεμαΐδας θα μπορούσε να σηκώσει τη διοργάνωση ενός τέτοιου συνεδρίου, ένα στοίχημα που κερδήθηκε. Η διοργάνωση έγινε στο ξενοδοχείο Παντελίδης, ενώ έγιναν και δείπνα ομιλητών στην πόλη», τόνισε ακόμη.

Τόνισε, μάλιστα, πως το θέμα ήταν δύσκολο και γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με την κ. Καρασαββίδου να δηλώνει πως δεν περίμενε ότι θα αγκαλιαζόταν έτσι το συνέδριο από τον κόσμο, την ιατρική κοινότητα και τους φορείς, κάτι που τόνισε δείχνει και την αγάπη προς το τμήμα αλλά και την ανάγκη να γίνονται νέα και όμορφα πράγματα.

«Τα περιφερειακά ιδρύματα μπορούν γιατί απαρτίζονται από ανθρώπους που μπορούν», είπε ακόμη με έμφαση.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το νέο πρόγραμμα αναβάθμισης των ΤΕΠ του Νοσοκομείου, με σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ των νοσοκομείων της 3ης ΥΠΕ και 4ης ΥΠΕ. Η σύμβαση αφορά αναβάθμιση, ανακαίνιση και εκσυγχρονισμού των νοσοκομείων Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Καστοριάς και Γρεβενών.

«Εφόσον τα νοσοκομεία εξοπλίζονται και οργανώνονται αυτό είναι ευχάριστο καθώς αρχικά σημαίνει ότι δεν θα κλείσουν. Αφετέρου, δημιουργεί συνθήκες καλύτερης εξυπηρέτησης και οργανωμένης παροχής υπηρεσιών προς τον πολίτη», σημείωσε ακόμη.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X