Η εκπομπή ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Βασίλη Γκανάτσιος, Διδάκτωρ Χημείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ειδικός στα τρόφιμα, καθώς και οινοποιός, ενώ διδάσκει στο εκπαιδευτικό προσωπικό του ΠΔΜ καθώς και στο τμήμα οινολογίας στη Δράμα.
Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την απόσταξη που παραδοσιακά γίνεται τον μήνα Νοέμβριο. Η παράδοση ήθελε το κάθε σπίτι να έχει αμπέλι και να κάνει απόσταξη του τσίπουρου, κάνοντας γλέντια. Η ΕΕ σήμερα έχει βάλει φρένο, και ισχύουν νέα δεδομένα.
«Πρόκειται για μια πολύ παλιά και αρχαία διαδικασία. Στη Δυτική Μακεδονία άρχισαν οι πρώτες διεργασίες απόσταξης. Οι παραγωγοί έχουν μαζέψουν ήδη τα σταφύλια και ξεκινάει η απόσταξη , στα μικρά παραδοσιακά αποστακτήρια, τα λεγόμενα διήμερα, για κάθε κάτοχο αποστακτηρίου μέχρι 130 λίτρων αποστακτήρες παραδοσιακού τύπου, για αμπέλια μέχρι ένα στρέμμα. Εκεί μπορούν για δύο ημέρες να κάνουν απόσταξη, φτιάχνοντας το τσίπουρο, μάλιστα υπάρχει και σχετική συζήτηση για το εάν θα έπρεπε να ονομάζεται έτσι ή προϊόν απόσταξης», σημειώνει.
Το τσίπουρο είναι κατοχυρωμένης ονομασίας στη χώρα, μιας και παρόμοιο προϊόν κάνουν και άλλες χώρες και ονομάζεται επίσης ρακή και τσικουδιά. Το τσίπουρο είναι απόσταγμα στέμφυλων, βάση νομοθεσίας, ενώ οι μικροί παραγωγοί αποστάζουν και το κρασί και τα στέμφυλα και τους μεγάλους παραγωγούς να πλήττονται από αυτό. Το ζητούμενο είναι ότι οι μικροί αποσταγματοποιεί πληρώνουν 801% λιγότερο λόγο άυλης πολιτιστικής κληρονομίας, τη στιγμή που βγαίνουν 380.000 άδειες μικρής απόσταξης.
Το κράτος δίνει στους ερασιτέχνες καζανάδες να καλούν τους ερασιτέχνες αμπελοποιούς να αποστάξουν τα σταφύλια τους, για δύο ημέρες, και το τσίπουρο να είναι μονής βράσης, ωστόσο αυτό δεν τηρείται πάντα, ενώ στη διπλή και τριπλή απόσταξη έχεις πιο καθαρό προϊόν.
Η ΕΕ έχει επιβάλει πολλές φορές πρόστιμα στη χώρα για την παράδοση με τα μικρά αποστακτήρια, λόγω της κατ’ εξαίρεσης μεταχείρισης στους μικρούς καζανάδες. Επίσης, δεν είναι λίγες φορές που σε μικρά καζάνια έχουν συμβεί ατυχήματα, σημείωσε.
Επίσης, έδωσε συμβουλές για το τι θα πρέπει να προσέχουν οι ερασιτέχνες, όπως να μην χρησιμοποιούν σταφύλια σάπια, κάτι που δημιουργεί τοξικές ενώσεις μέσα από τη ζύμωση. Ακόμη, απαιτείται μεγάλη προσοχή στη διαχείριση του εξοπλισμού, καθώς υπάρχει κίνδυνος να περάσει χαλκός στο απόσταγμα. Επίσης, η χρησιμοποίηση κακής ποιότητας υλικών συσκευασίας, ενώ πρέπει να προσέχουν σε μια σειρά άλλων προβλημάτων.
Επίσης, αναφέρθηκε στη δυνατότητα που υπάρχει να γίνουν προσπάθειες ανάδειξης της απόσταξης ως τουριστικό προϊόν στη Δ. Μακεδονία. Τόνισε, πάντως ότι εφέτος δεν ήταν μια καλή χρονιά για την αμπελοκαλλιέργεια.
Τέλος, η Ελλάδα παράγει, πλέον και βότκα και τζιν και ρούμι, από μικρές βιομηχανίες, δείχνοντας ότι η παράδοση γίνεται επάγγελμα και βιομηχανία, ενώ βασιλιάς των ποτών στη χώρα είναι το ούζο, που φτιάχνεται από έτοιμη αλκοόλη και επαναβράζεται παρουσία γλυκάνισου και άλλων υλικών.