Η Άννα που δεν ξεχνά και τιμά!

Ειδική ανοιχτή εκδήλωση προς τιμήν του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί χθες, Δευτέρα 6 Νοεμβρίου στο “Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος”, από το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, το Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ και το περιοδικό Μεταρρύθμιση με την υποστήριξη του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Μια εκδήλωση που σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα άνοιγε με την ομιλία της η Πρόεδρος του Δικτύου, η κ. Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ είχε γίνει γνωστό πως θα παραβρίσκονταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

***

Την έμπνευση και την πρωτοβουλία για την εκδήλωση αυτή είχε η κ. Διαμαντοπούλου, που υπήρξε επί χρόνια στενή συνεργάτης του πρώην Πρωθυπουργού, του οποίου η θητεία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1996 και ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2004.

Την ώρα που γραφόταν οι γραμμές αυτές η εκδήλωση δεν είχε ξεκινήσει ακόμα.

Εκείνο όμως που μας έκανε εντύπωση είναι πως πριν ακόμα αυτή γίνει είχαν ήδη γραφτεί αρκετά άρθρα που άλλα επαινούσαν την πρωτοβουλία και άλλα «έβλεπαν» προσπάθεια σύνδεσης του πάλαι ποτέ εκσυγχρονισμού που εξέφρασε ο κ. Σημίτης (σ. σ. γνωστός και ως «σημιτισμός», εξ ου και οι αντίπαλοι του ονομάστηκαν «αντισημιτικοί») με την πολιτική που εκφράζει ο σημερινός Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης.

***

Δικαίωμα του καθενός να εκτιμά τα πράγματα ανάλογα με την προσωπική ή πολιτική του σκοπιά.

Εμείς θα σταθούμε στο γεγονός πως μια πρώην συνεργάτης του κ. Κώστα Σημίτη, που για πολλούς υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες πολιτικούς και Πρωθυπουργούς της μεταπολίτευσης, η κ. Διαμαντοπούλου, φροντίζει να του αποδοθεί μια τιμή που και οφειλόμενη είναι αλλά και πρέπουσα.

 

Ξεκίνησε η διαδικασία διαδοχής!

Από την ώρα που οι πολίτες αποφασίσουν μέσω των εκλογών πως πρέπει να αλλάξει η ηγεσία ενός φορέα, ουσιαστικά μπαίνει σε λειτουργία και η διαδικασία της διαδοχής του απερχόμενου πια από τον νεοεκλεγέντα.

Στην περίπτωση των φορέων της αυτοδιοίκησης αυτή η διαδοχή διαρκεί δύομιση μήνες, χρόνος που σε άλλους φαίνεται πολύς και σε άλλους λίγος.

***

Η διαδικασία αυτής της διαδοχής στους δύο μεγάλους φορείς της περιοχής μας που αλλάζουν ηγεσία, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Δήμο Κοζάνης, φαίνεται πως ξεκίνησε κιόλας και υπήρξαν ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής από την πλευρά των δύο νεοκλεγέντων.

Ο νέος Δήμαρχος Κοζάνης κ. Γιάννης Κοκκαλιάρης στις 24 Οκτωβρίου, εννιά μέρες μετά την εκλογική του νίκη, με επιστολή που έστειλε προς τον απερχόμενο Δήμαρχο κ. Λάζαρο Μαλούτα ζήτησε να ενημερωθεί (προφανώς γραπτώς) για μια σειρά θεμάτων όπως ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς για το Δήμο και τα Νομικά του Πρόσωπα, το τεχνικό πρόγραμμα του 2024, θέματα που θα ψηφιστούν από το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, τις υφιστάμενες υποχρεώσεις, το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα ταμειακά διαθέσιμα έως 30/9/2023, εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις, ποσά που απορροφήθηκαν κ.α.

Χθες πάντως υπήρξε και μια δια ζώσης συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών, η οποία διεξήχθη, όπως έλεγε το ρεπορτάζ, «σε καλό κλίμα», κάτι που τόνισε και ο νέος Δήμαρχος σε δηλώσεις του.

***

Ο νέος Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Αμανατίδης συναντήθηκε την περασμένη Πέμπτη με τον σημερινό, τον κ. Γιώργο Κασαπίδη, και όπως έγραψε σχετικά ο ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ: «Ο Γιώργος Αμανατίδης έθεσε ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης το θέμα τη μη δέσμευσης πόρων για μελέτες, επιχορηγήσεις, προμήθειες, εργασίες και έργα, παρά μόνον για τις περιπτώσεις που προβλέπονται ρητά από την νομοθεσία, ζητώντας να μην έρθει η νέα περιφερειακή αρχή προ τετελεσμένων.

Το συγκεκριμένο ζήτημα σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» συζητήθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση του συνδυασμού «Συμμαχία για την Ανάπτυξη», με συμβούλους της παράταξης να κάνουν συγκεκριμένες αναφορές στον Γιώργο Αμανατίδη, για πράγματα που έχουν πέσει στην αντίληψή τους.»

***

Βέβαια, αν και βρισκόμαστε ακόμα στις αρχές του Νοέμβρη οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές δεν έχουν και πολύ χρόνο μπροστά τους για να ενημερωθούν καθώς μεσολαβούν τα Χριστούγεννα και μια παρατεταμένη εορταστική περίοδος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

Η αξία της ύπαρξης απινιδωτή!

Η ύπαρξη απινιδωτή στο γήπεδο της Κοζάνης μαζί με την ΚΑΡΠΑ που του έγινε φαίνεται πως βοήθησαν τα μέγιστα τον κ. Πάνο Νάση, προπονητή τερματοφυλάκων της ΑΕΛ, που λίγο πριν αρχίσει ο αγώνας της περασμένης Κυριακής υπέστη καρδιακό επεισόδιο.

Το γεγονός αυτό απέδειξε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα τέτοιο μηχάνημα σε κάθε γήπεδο, ακόμα και σ’ εκείνα που διεξάγονται αγώνες ερασιτεχνικών ομάδων, και κάποιος που να ξέρει να τα χειριστεί.

Το ότι είναι μηχανήματα με κάποιο σημαντικό κόστος δεν σημαίνει τίποτα και θα «αποσβεστούν» σώζοντας μια ανθρώπινη ζωή, έστω και αν χρειαστεί να το κάνουν μία και μόνη φορά.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X