Η εκπομπή ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Θεόδωρο Θεοδουλίδη, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας.

Αρχικά, ο κ. Θεοδουλίδης ρωτήθηκε για την κατάργηση των πανεπιστημιακών τμημάτων «Γαβρόγλου» που ήταν σε αναστολή λειτουργίας, εκ των οποίων και ένα στην Πτολεμαΐδα, το τμήμα Λογοθεραπείας:

«Δεν είναι πρόβλημα και δεν μας ξάφνιασε. Είναι η τρίτη φορά που έρχεται στην επικαιρότητα, απλά τώρα θα προχωρήσει το υπουργείο στη νομοθετική ρύθμιση για την κατάργησή τους. Είχαν εμφανιστεί στο νόμο με τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ και γνωρίζαμε ότι δεν θα προχωρούσαν σε ίδρυση», είπε αρχικά.

Για το τμήμα της Πτολεμαΐδας, μάλιστα, σημείωσε πως αν το ίδρυμα αποφασίσει μόνο του σε κάποια κατάλληλη στιγμή σε κατάλληλες συνθήκες να προταθεί την ίδρυση του τμήματος, υπάρχει η κατάλληλη διαδικασία, υποβολή φακέλου και κρίση από την ηγεσία του υπουργείου, ξεκαθάρισε.

«Βρισκόμαστε σε ένα σχετικά ικανοποιητικό επίπεδο από πλευράς τμημάτων και μέριμνά μας είναι να δυναμώσουμε τα υπάρχοντα σε προσωπικό. Κληρονομήσαμε τμήματα με υπολειπόμενο αριθμό προσωπικού και έχουμε ακόμη κάποια τμήματα που υπολήπτονται τον αριθμό των 8 καθηγητών ΔΕΠ, μιας και οι θέσεις που παίρνουμε κάθε χρόνο είναι υπολειπόμενες., Η οποιαδήποτε σκέψη ίδρυσης κάποιου τμήματος πρέπει να εξασφαλίζει τον ικανό αριθμό θέσεων ΔΕΠ. Στον στρατηγικό σχεδιασμό μας υπάρχουν τέτοιες σκέψεις, αλλά πρέπει να εξασφαλίσουμε τον απαραίτητο αριθμό καθηγητών για να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο και για να είναι ένα Πανεπιστήμιο δυνατό δεν είναι ο αριθμός των τμημάτων αλλά να είναι δυνατά τα τμήματα», προσέθεσε, ξεκαθαρίζοντας πως οι νέες θέσεις ετησίως κατανέμονται από το Υπουργείο Παιδείας.

Το Πανεπιστήμιο καλύπτει τις εκπαιδευτικές του ανάγκες με έκτακτο προσωπικό, με το ίδρυμα να μην είναι ευχαριστημένο από την αντιμετώπιση από το υπουργείο και τον ξ. Θεοδουλίδη να λέει πως θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την περιοχή διαφορετικά λόγω και της μετάβασης.

 

Υποδομές

Ερωτηθείς για το κατά πόσο επαρκούν οι υπάρχουσες υποδομές, τόνισε πως η Πτολεμαΐδα και η Φλώρινα δύσκολα θα υποδεχθούν νέο τμήμα, αντίθετα αυτό θα μπορούσε να γίνει στα Γρεβενά και στην Κοζάνη. Επίσης, αναφέρθηκε ειδικά στην περίπτωση της Πτολεμαΐδα, όπου σχεδιάζεται campus και εστίες, λέγοντας:

«Η ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν επηρέασε την Πτολεμαΐδα και το σύνολο των εισακτέων που ζητάμε καλύπτονται, τα τμήματα έχουν φουλάρει και ακόμη και αυτά τα δύο έχουν μια μικρή δυσκολία για να καλύψουν επαρκώς την εκπαιδευτική διαδικασία. Αναμένουμε με προσμονή την επέκταση των υποδομών στην Πτολεμαΐδα, ξεκίνησε η κατασκευή φοιτητικών εστιών μέσω ΣΔΙΤ και ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσουν οι μελέτες για την κατασκευή νέων κτιρίων στο παλιό στρατόπεδο», σημειώνει.

 

Ενέργειες εξωστρέφειας

Ο κ. Θεοδουλίδης αναφέρθηκε, επίσης, στις συναντήσεις που έκαναν στην Αθήνα οι Έλληνες πρυτάνεις με ομολόγους τους από 32 Κινεζικά Πανεπιστήμια, με στόχο να γίνουν summer schools, ανταλλαγή εκπαιδευτικού προσωπικού και στόχο τα κοινά προγράμματα σπουδών. Το ΠΔΜ έχει ενεργές επαφές με 5-6 Κινεζικά ιδρύματα, ενώ υποβλήθηκε κοινό προπτυχιακό πρόγραμμα το οποίο βρίσκεται σε αξιολόγηση από την κινεζική κυβέρνηση, ενώ μελλοντικά θα μπορούσαν να έρθουν φοιτητές από την Κίνα, με τον κ. Θεοδουλίδη να θέτει θέμα υποδομών για τη μελλοντική φιλοξενία τους.

Το ίδρυμα με όλες αυτές τις ενέργειες προσπαθεί να ανεβάσει τον πήχη στο κομμάτι της εξωστρέφειας και της διεθνοποίησης, οπότε και δίνεται βαρύτητα στο σκέλος των υποδομών, σημείωσε.

Επίσης, το ίδρυμα υλοποίησε ένα πρόγραμμα κατάρτισης σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ, για τεχνίτες συνεργείων, στο κομμάτι της ηλεκτροκίνησης.

 

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X