Η εκπομπή ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Νικόλαο Ντάβο, Συνιδρυτή του CLUBE, του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δ. Μακεδονίας.

Αφορμή για τη συζήτηση στάθηκε το γεγονός ότι το CluBe αναδείχθηκε εκπρόσωπος Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Υδρογόνου, με τον Νίκο Ντάβο να είναι εθνικός εκπρόσωπος της χώρας στο παρατηρητήριο.

Όπως τόνισε ο ίδιος «το Παρατηρητήριο Υδρογόνου είναι μια παλιά ιστορία το οποίο ο φορέας σε συνεργασία με την ΕΕ το έχει ξαναβγάλει στο προσκήνιο, γιατ5ί είχε ατονήσει τα προηγούμενα χρόνια και έγινε η επανεκκίνησή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά από πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το Clean Hydrogen Partnership, αποτελώντας στη σύμπραξη της ΕΕ και της ευρωπαϊκής βιομηχανίας υδρογόνου».

Αν και υπήρχε ήδη ένα ευρωπαϊκό παρατηρητήριο σε σχέση με τις τεχνολογίες υδρογόνου, αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια από ευρωπαϊκούς φορείς να αναγεννηθεί, το τελευταίο εξάμηνο.

Στο European Hydrogen Observatory μπορεί κανείς να βρει πολλές πληροφορίες για ολόκληρη την οικονομία υδρογόνου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανά κράτος μέλος. Ο εν λόγω  οργανισμός ζήτησε από το clube να είναι εκπρόσωπος της χώρας, οπότε και ξεκίνησε μια προσπάθεια σε συνεργασία και με άλλους φορείς να συλλέγονται πληροφορίες για όλα εκείνα τα έργα, τις νομοθεσίες και τις πολιτικές που υπάρχουν για το υδρογόνο, προκειμένου να είναι προσβάσιμα για τους πολίτες.

«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι μας επέλεξαν, καθώς αποτελεί μια επιβράβευση των δραστηριοτήτων μας και πόσο πολύ τρέχουμε εμείς και σαν περιφέρεια τα θέματα του υδρογόνου», τόνισε ο κ. Ντάβος, κάνοντας λόγο για μια πρωτοβουλία που αναγνωρίζεται και πλέον το βλέπει και η Ευρώπη πως «η Δ. Μακεδονία είναι στο κάδρο, στο πρώτο βαγόνι, των τεχνολογιών υδρογόνου».

Εξηγώντας ποιο το αποτύπωμα που θα αφήσουν στους κατοίκους οι τεχνολογίες υδρογόνου, ο κ. Ντάβος έκανε λόγο για μια παλιά τεχνολογία που έχει ωριμάσει πλέον, σημειώνοντας πως είναι ήδη μια πραγματικότητα και την κεντρική Ευρώπη. «Είμαστε σε καλό επίπεδα και προχωράνε μεγάλα έργα στη χώρα, που αναμένεται να μας φέρουν σε προσκήνιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το υδρογόνο είναι μια αναγκαιότητα, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και αν θέλουμε κέρδος από αυτό θα πρέπει να είμαστε πρωτοπόροι. Θα δώσει μεγάλη προστιθέμενη αξία και πολλές αλλά και καλές δουλειές και σε μια 10ετία θα είναι κάτι αντίστοιχο της ΔΕΗ στα καλά χρόνια».

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X