Στα ίχνη των ελεφάντων της Δυτικής Μακεδονίας

Ενα μουσείο με ευρήματα μοναδικά στην Ελλάδα και παγκόσμιας αξίας αξίζει να μπει στην ταξιδιωτική σας ατζέντα.

Όταν βρεθείτε στα Γρεβενά, αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο και να επισκεφθείτε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο χωριό Μηλιά (ή Μηλέα), σε απόσταση 16 χιλιομέτρων από την πόλη. Ειδικά αν έχετε παιδιά που -όπως τόσο συχνά συμβαίνει- αγαπούν τους δεινοσαύρους και τα μαμούθ, η συγκεκριμένη επίσκεψη είναι must.

Στη ζούγκλα των Γρεβενών
Aπό το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα έως και σήμερα, η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας είναι γνωστή ως o ενεργειακός πνεύμονας της Ελλάδας, με τα μεγάλα κοιτάσματα λιγνίτη που τροφοδοτούσαν τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας και της Φλώρινας. Αυτός ο λιγνίτης προήλθε από τα δάση που καταπλακώθηκαν από χώματα και τελικά μετατράπηκαν σε άνθρακα. Μας είναι δύσκολο να φανταστούμε την ευρύτερη περιοχή γύρω από τη Μηλιά ή τις πλαγιές της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης ως απέραντες ζούγκλες, με πυκνή βλάστηση και τρεχούμενα νερά, όμως αυτό συνέβαινε πριν εκατομμύρια χρόνια.

Η θαλερή χλωρίδα δημιουργούσε τον κατάλληλο βιότοπο για να ζούνε εδώ πολλά είδη άγριας προϊστορικής πανίδας. Μαμούθ, ρινόκεροι, σαρκοφάγα, ιππάρια (μικρά άλογα με τρία δάχτυλα), βοοειδή και μαχαιρόδοντες (μεγάλα αιλουροειδή με λεπτούς και πριονωτούς κυνόδοντες που θεωρούνται συγγενείς με τα σημερινά λιοντάρια).

Το παλαιοντολογικό ενδιαφέρον για την περιοχή ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το 1997 υπήρξε, μάλλον με τυχαίο τρόπο η πρώτη σημαντική ανακάλυψη, σε μια λατομικού χαρακτήρα εγκατάσταση, ένα αμμορυχείο. Οι ερευνητές είδαν στην κορυφή ενός αμμόλοφου στις αποθέσεις του Αλιάκμονα, κάτι να προεξέχει. Αρχικά, νόμιζαν ότι ήταν πέτρα, αλλά ήταν ένα κομμάτι οστού ενός μεγάλου ζώου. Ξεκίνησαν συστηματικές ανασκαφές που αποκάλυψαν τα κόκκαλα και τα δόντια ενός ζώου με προβοσκίδα. Οι χαυλιόδοντες που βρέθηκαν σε χιαστί θέση ήταν πλήρεις και έφθαναν τα 4,39 μέτρα, από τους μεγαλύτερους που έχει ανακαλύψει η ανθρώπινη έρευνα.

Δέκα χρόνια μετά, στην ίδια περιοχή, βρέθηκαν ακόμα μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες. Το μήκος τους, 5,02 μέτρα, σημαίνει ότι -πάντα σύμφωνα με τους ειδικούς- το ζώο στο οποίο ανήκαν ξεπερνούσε σε βάρους τους 6 τόνους και το ύψος του έως τους ώμους έφθανε τα 3,5 μέτρα.

διαβάστε περισσότερα στο travel.gr

 

Τσιάρας: Ναι στο διάλογο με τους αγρότες και σε αποφάσεις στήριξής τους, όχι στην «επαναστατική Γυμναστική»

Υπέρ του διαλόγου με τους αγρότες και σε αποφάσεις στήριξής τους, όχι, όμως στην πρακτική της «επαναστατικής γυμναστικής» που ακολουθεί μερίδα εξ αυτών, τάχθηκε ο

Read More »

«Κυκλοφορώ… με Ασφάλεια»: Ενημερωτική δράση του Τμήματος Τροχαίας Κοζάνης – Περίπατος μαθητών μέσα στην πόλη

Στο πλαίσιο δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών, σε θέματα οδικής ασφάλειας καταρτισμένο αστυνομικό προσωπικό του Τμήματος Τροχαίας Κοζάνης πραγματοποιεί ενημερωτική δράση κυκλοφοριακής αγωγής, με

Read More »

Εντατικοί έλεγχοι στη Δυτική Μακεδονία: 405 τροχαίες παραβάσεις σε τέσσερις ημέρες

Από την Ομάδα Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με αστυνομικούς των Τμημάτων Τροχαίας Καστοριάς και Κοζάνης πραγματοποιήθηκαν από

Read More »
X