Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου φιλοξένησε την Μαρία Δεληγιάννη, Παιδίατρο, όπου και συζήτησαν για το θέμα των ιώσεων, του covid και της γρίπης σε παιδιά και πως τα αντιμετωπίζουμε.

Όπως τόνισε η ίδια, υπάρχουν τρεις κατηγορίες λοιμώξεων, η πρώτη κατηγορία λοίμωξης είναι η ιογενής γαστρεντερίτιδα, η ιογενής λοιμώξεις αναπνευστικού (ρινοφαρυγγίτιδα, Κοξάκι, ο αδενοϊός και ο covid) και οι μικροβιακές λοιμώξεις όπως η αμυγδαλίτιδα και ο στρεπτόκοκκος.

Η ίδια έδωσε συμβουλές για το πώς θα αναγνωρίζονται τα συμπτώματα από τους γονείς, ποια είναι τα πρόδρομα συμπτώματα και τι μπορεί να έχει από εκείνη την ώρα και μετά το παιδί. Από το 2ο 24ωρο και μετά αν τα συμπτώματα επιμείνουν θα πρέπει να υπάρξει επίσκεψη σε γιατρό. Αυτά, τονίζει, ισχύουν για παιδιά από την ηλικία των 2 ετών και άνω, ενώ τόνισε πως καλό είναι για κάποια πράγματα να ενημερώνεται ο γιατρός όπως για ένα βρέφος που έτρωγε κανονικά και πλέον δεν τρώει ή δεν έχει όρεξη τότε θα πρέπει να ενημερώνεται ο γιατρός.

Για τον κορωνοϊό, τόνισε πως υπάρχουν ασθενείς που έχουν θετικά τεστ αμέσως και κάποιοι άλλοι όχι, τονίζοντας πως περισσότερο αξία έχουν τα συμπτώματα, αν έχει διάθεση αν πέφτει ο πυρετός κ.α.

Ακόμη, αναμένεται η γρίπη, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε μια δύσκολη ίωση για τα παιδιά, καθώς μπορεί να κάνει υψηλούς πυρετούς, κόπωση, να έχει δυσκολία στην κόπωση.

Για τα αντιγριπικά εμβόλια, τόνισε πως είναι ασφαλέστατο και υπάρχει πολλά χρόνια στην Ελληνικά, αλλά το ποσοστό κάλυψης δεν είναι στο 100%, καθώς κάποιοι θα αρρωστήσουν. Ωστόσο υπάρχουν κατηγορίες ασθενών που οι γιατροί ξέρουν ότι πρέπει να εμβολιαστούν, αλλά αν κάποιος γονέας θέλει μπορεί να το εμβολιάσει ακόμη και αν δεν ανήκει σε ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς μετράει και ο περίγυρος και η κατάσταση σε κάθε οικογένεια.

Τέλος, έδωσε πρακτικές συμβουλές προς τους γονείς για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αλλά και πότε θα πρέπει να επιστρέψει ένα παιδί στις δραστηριότητές του. Για το τελευταίο τόνισε πως αν είναι απύρετο ένα 24ωρο και έχει κέφι, μπορεί να συνεχίσει τη ρουτίνα του. Για το συνάχι, τόνισε, όλα τα παιδιά του παιδικού θα έχουν συνάχι και λίγο βήχα και δεν είναι λόγος να μείνει απομονωμένο, αλλά αν ένα παιδί έχει πυρετό ή και δέκατα καλό είναι να καθίσει σπίτι.

Για τις ηλικίες 2-6 ετών οι γονείς θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ότι το παιδί μπορεί να αρρωσταίνει ανά 15 ημέρες, συνιστώντας καλό αερισμό, πλύσιμο χεριών, λέγοντας ακόμη πως όταν υπάρχει καπνιστής μέσα στο σπίτι θα αργήσει να γίνει πιο καλά και θα αργήσει να αναρρώσει.

Για την παιδική διατροφή, αναφέρθηκε στην αξία των φρούτων και λιπαρών ουσιών και στην ανάγκη να τρώει υγιεινά και με πρότυπο την υγιεινή διατροφή.  Ακόμη, τόνισε πως το κακόφαγο παιδί είναι μύθος και πρέπει να έχει υγιεινά πρότυπα και οι παιδικές βιταμίνες πρέπει να δίνονται μόνο μετά από πρόταση του γιατρού και όχι αυθαίρετα.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X