Τη δυνατότητα εγκατάστασης αντλιών θερμότητας στον οικιακό τομέα για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης και ψύξης των κατοικιών, δίνει το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, μια δράση με προϋπολογισμό 12.135.000 ευρώ.

Με πρόσκληση η οποία βρίσκεται στον αέρα τις τελευταίες ημέρες η ειδική υπηρεσία της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης δίνει συμπληρωματικά τη δυνατότητα στους ωφελούμενους να προβούν προαιρετικά σε παρεμβάσεις θερμομόνωσης της κατοικίας τους ή/και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μέσω Φ/Β με αυτοπαραγωγή και δυνατότητα αποθήκευσης.

Η πρόσκληση απευθύνεται στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο καλείται να εξειδικεύσει τις συγκεκριμένες δράσεις έως το τέλος του Φεβρουαρίου του 2024, η οποία σαφώς θα αφορά νοικοκυριά τα οποία δεν έχουν πρόσβαση στην τηλεθέρμανση.

Η δράση στοχεύει να προωθήσει την απεξάρτηση από το πετρέλαιο και τα άλλα στερεά συμβατικά καύσιμα, σε συνδυασμό με επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, αυτοπαραγωγής και στήριξης των ΑΠΕ, που θα συμβάλλουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και τη διατήρηση της ενεργειακής ταυτότητας των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας.

Η δράση αφορά στην αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης από Αερόψυκτες αντλίες θερμότητας (Α/Θ) ή Γεωθερμικές αντλίες θερμότητας (ΓΑΘ) και ως δυνητικοί ωφελούμενοι αυτής θεωρούνται οι οικιακοί καταναλωτές που η κατοικία τους διαθέτει σύστημα θέρμανσης πετρελαίου ή άλλων στερεών συμβατικών καυσίμων εν λειτουργία ή θερμαίνεται από κεντρικό σύστημα θέρμανσης πετρελαίου ή άλλων στερεών συμβατικών καυσίμων εν λειτουργία και δεν έχει ληφθεί καμία άλλη επιχορήγηση για αντικατάσταση του συγκεκριμένου συστήματος από δημόσιο φορέα. Οι δυνητικοί ωφελούμενοι δεν θα πρέπει να είναι συνδεδεμένοι με δίκτυο τηλεθέρμανσης ή να μην υπάρχει πρόβλεψη για μελλοντική σύνδεση.

Συμπληρωματικά στην αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης από Α/Θ ή ΓΑΘ, η δράση δύναται να επιδοτήσει και:

Την τοποθέτηση βοηθητικών συστημάτων προς την αντλία θερμότητας για την παροχή Ζεστού Νερού Χρήσης (π.χ. δοχείο αποθήκευσης νερού, σωληνώσεις, κλπ).
Την τοποθέτηση θερμομόνωσης σύμφωνα με τις ελάχιστες απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ και την εκ νέου διαστασιολόγηση του συστήματος θέρμανσης, μόνο στην περίπτωση που η κατοικία δεν έχει θερμομονωτική προστασία ή έχει ανεπαρκή θερμομονωτική προστασία κατά τον Κανονισμό Θερμομόνωσης Κτιρίων (Κ.Θ.Κ). Στην περίπτωση αυτή επιλέξιμες είναι επιπλέον οι δαπάνες για προμήθεια και τοποθέτηση θερμομόνωσης.
Την εγκατάσταση Φ/Β συστημάτων με σύστημα αποθήκευσης για αυτοκατανάλωση με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού

Την συγκεκριμένη ενέργεια χαιρέτησε με ανακοίνωσή της η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος Να Ζεις», τονίζοντας πως η συγκεκριμένη πρόταση ήταν βασική της πρόταση στην προεκλογική περίοδο και κινείται στη σωστή κατεύθυνση:

«Φυσικά η Δημοτική Κίνηση δεν διεκδικεί ούτε την πατρότητα, ούτε την πρωτοτυπία, ούτε και την αποκλειστικότητα της ιδέας, συν τοις άλλοις το ποσό επιδότησης είναι μικρό για να καλυφθούν οι ανάγκες του συνόλου των δικαιούχων της Δυτικής Μακεδονίας, αποδεικνύεται όμως περίτρανα ότι οι προτάσεις της Δημοτικής Κίνησης για την αντιμετώπιση ενός από τα σημαντικότερα θέματα των κατοίκων στα χωριά του Δήμου Κοζάνης είναι μελετημένες, ρεαλιστικές, άμεσα εφαρμόσιμες και αποδοτικές».

Μπορείτε να δείτε την πρόσκληση εδώ

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X