Η σημερινή ημέρα, η 4η Οκτωβρίου 2023 αποτελεί αφορμή για βαθιά περισυλλογή της ανθρωπότητας απέναντι στο παρόν, το μέλλον της φύσης και της εξελίξης του ζωικού Βασιλείου.

Ο σύγχρονος άνθρωπος με την αλόγιστη παρέμβασή του, έχει μετατρέψει τα ζώα σε αντικείμενα ψυχαγωγίας, πήγες αισθητικής απόλαυσης, διασκέδασης και διεκπεραιωτές πολλών επίπονων εργασιών.

Ο δικός μας τρόπος συμπεριφοράς δείχνει ότι δεν βλέπουμε τα ζώα ως ξεχωριστές οντότητες, αλλά τα αντιμετωπίζουμε ως είδος που δεν σκέφτεται, δεν φοβάται το θάνατο και δεν έχει συναισθήματα.

Οι επιστήμες αλλά και οι φιλοσοφικοί στοχασμοί , υπογραμμίζουν ότι αυτές οι πεποιθήσεις οφείλονται στις προκαταλήψεις των ανθρώπων και στην εξυπηρέτηση των αναγκών τους, “υποτάσσοντας” τα ζώα χωρίς φραγμούς.

Η ανάπτυξη των επιστημών που ασχολούνται με τη συμπεριφορά και τη στάση των ζώων απέναντι στον άνθρωπο και το περιβάλλον , μας έχει βοηθήσει να ξεφύγουμε από την ανθρωποκεντρική εικόνα της φύσης, που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη δική της επιβίωση.

Η ύπαρξη κάθε ζώου είναι πολύτιμη για τη διατήρηση και την ισορροπία της ίδιας της φύσης , κομμάτι της οποίας είναι και ο άνθρωπος.
Πρέπει να υπάρξει ευαισθητοποίηση για τη διασφάλιση της προστασίας όλων των ζώων , αγρίων και και εξημερωμένων .

Σε αυτή την προσπάθεια η ανθρωπότητα οφείλει να επιδείξει τον απαραίτητο σεβασμό, απέναντι σε κάθε οντότητα του πλανήτη!

ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X