2024: Οι “μεγάλοι” Έλληνες που έφυγαν από τη ζωή τη χρονιά που πέρασε

Το 2024 ήταν μια χρονιά που σημαδεύτηκε στην Ελλάδα από τις απώλειες μεγάλων προσωπικοτήτων που άφησαν το στίγμα τους στην Τέχνη, την πολιτική, τα μίντια και το επιχειρείν. Άνθρωποι που θα λείψουν, όχι μόνο σε αυτούς που τους γνώρισαν και τους αγάπησαν, αλλά από όλους εμάς που είχαν το προνόμιο να ζήσουν στον αστερισμό τους, μέσα από το έργο και τις ιδέες τους.

Αυτοί είναι οι μεγάλοι Έλληνες που έφυγαν από τη ζωή το 2024

Μίμης Πλέσσας

Έφυγε από τη ζωή στις 5 Οκτωβρίου του 2024, μία εβδομάδα πριν από τα γενέθλιά του, στις 12 Οκτωβρίου. Θα συμπλήρωνε έναν αιώνα ζωής που θα γιορτάζονταν με επετειακές συναυλίες και εκδηλώσεις με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνώ όλων των γενεών.

Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή η σύζυγός του, Λουκίλα Καρρέρ Πλέσσα, με μία συγκινητική ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα.

Ποιος ήταν ο Μίμης Πλέσσας

Η καλλιτεχνική δραστηριότητα του Μίμη Πλέσσα κάλυπτε όλους τους τομείς της μουσικής στο θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Είχε συνεργαστεί με πληθώρα κορυφαίων τραγουδιστών, πολλούς από τους οποίους ανέδειξε με τα τραγούδια του. Ασχολήθηκε επίσης με τη σύνθεση μουσικής για ταινίες και θεατρικές παραστάσεις, έχοντας στο ενεργητικό του 104 ταινίες και 70 παραστάσεις.

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας γεννήθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στο Λεόντειο Λύκειο και στη συνέχεια σπούδασε Χημεία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πήγε στις ΗΠΑ για συνέχιση των σπουδών του. Σε μικρή ηλικία έγινε ο πρώτος σολίστ πιάνου στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Το 1952, σε ηλικία 28 ετών, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο μουσικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και την επόμενη χρονιά κατετάγη πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ. Το 1952 άρχισε την ενασχόληση του με τη σύνθεση και από το 1956 ως μαέστρος και συνθέτης. Ασχολήθηκε επίσης με τη σύνθεση μουσικής για ταινίες και θεατρικές παραστάσεις, έχοντας στο ενεργητικό του 104 ταινίες και 70 παραστάσεις. Έγραψε επίσης τη μουσική και τα τραγούδια για την τηλεοπτική σειρά «Τα παιδιά της Νιόβης». Κατά τη διάρκεια της τεράστιας καριέρας του διηύθυνε πολλές από τις μεγαλύτερες ορχήστρες στον κόσμο, σε έργα του και διακρίθηκε αφενός για τη θεατρική του προσφορά στο Παρίσι το 1958 και για την κινηματογραφική του στο Εδιμβούργο και τις ΗΠΑ το 1964 και 1965 αντίστοιχα. Αυτών ακολούθησαν πάμπολλες διακρίσεις ελληνικές και ξένες.

Γιάννης Μπουτάρης

Ο κυρ – Γιάννης, παθιασμένος οινοποιός, συνεχιστής μιας οικογενειακής παράδοσης συνώνυμης της Μακεδονίας, πολιτικός, στοχαστής και μπον βιβέρ έφυγε από τη ζωή στις 9 Νοεμβρίου του 2024.
Υπήρξε ο 60ός δήμαρχος Θεσσαλονίκης, διατελώντας τα καθήκοντά του από την 1η Ιανουαρίου του 2011 έως τις 31 Αυγούστου του 2019, μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Ποιος ήταν ο Γιάννης Μπουτάρης

Γεννημένος στις 13 Ιουνίου 1942 στη Θεσσαλονίκη, ο Γιάννης Μπουτάρης κατάγονταν από το Κρούσοβο της Βόρειας Μακεδονίας, το Νυμφαίο της Φλώρινας και τη Μοσχόπολη της Αλβανίας. Παππούς του ήταν ο συνονόματός του Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος ίδρυσε το πρώτο οινοποιείο της οικογένειας στη Νάουσα.

Ο Γιάννης Μπουτάρης ήταν απόφοιτος του τμήματος Χημικών του ΑΠΘ και πρωτοπόρος αμπελουργός, με πάθος για το κρασί και δη το ξινόμαυρο, την ποικιλία – σήμα κατατεθέν της οινοπαραγωγικής ζώνης της Νάουσας. Από τον ιδιόκτητο αμπελώνα του στο Γιαννακοχώρι Ημαθίας ξεκίνησε στη δεκαετία του ΄70 ξεκίνησε η αναγέννηση του ελληνικού και δη του μακεδονικού αμπελώνα.

Ο Γιάννης Μπουτάρης ήταν ένας πραγματικός οικολόγος ακτιβιστής που έδωσε μάχες για τη διάσωση της άγριας ζωής. Ο «Αρκτούρος», η οργάνωση και το καταφύγιο που ίδρυσε για την προστασία της αρκούδας, βρήκε χιλιάδες υποστηρικτές μέσα από την προσωπική του προσπάθεια.

Εκτός των επιχειρηματικών και πολιτικών του δράσεων, υπήρξε πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, ενώ κατά τη δεκαετία του 1980 και του 1990 είχε παίξει ενεργό ρόλο στη διοίκηση του μπασκετικού Άρη.

Μανούσος Μανουσάκης

Η είδηση του θανάτου του σκηνοθέτη στις 20 Νοεμβρίου του 2024 σε ηλικία 74 ετών αιφνιδίασε ακόμα και κοντινά του πρόσωπα, αφού η εξέλιξη της ασθένειάς του υπήρξε αλματώδης και τάχιστη. Λίγες ημέρες πριν μιλούσε με τους συνεργάτες του και αντάλλασσε σκέψεις για τον δεύτερο κύκλο της σειράς «Δίκτυ» που προβάλλεται από την ΕΡΤ.

Ποιος ήταν ο Μανούσος Μανουσάκης

Ο Μανούσος Μανουσάκης γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα και σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου του Λονδίνου (London Film School). Με την επιστροφή του στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία στον κινηματογράφο. Η πρώτη του ταινία, «Βαρθολομαίος» (1973), τον καθιέρωσε ως έναν τολμηρό δημιουργό. Στην ταινία αυτή, που είχε τριπλό ρόλο ως σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός, η κριτική αναγνώριση δεν άργησε να έρθει. Απέσπασε ειδική μνεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαν Ρέμο το 1973, ενώ στην Ελλάδα απαγορεύτηκε από τη χούντα. Ακολούθησαν ταινίες όπως «Άρχοντες» (1978) και «Η σκιάχτρα» (1985). Παρότι το όνομά του συνδέθηκε κυρίως με την τηλεόραση, ο Μανουσάκης παρέμεινε ενεργός στα κινηματογραφικά πράγματα με υαινίες όπως το «Παραλάβατε διορισμόν» (1996), τον «Κόκκινο δράκο» (1998) και το ιστορικό δράμα «Ουζερί Τσιτσάνης» (2015).

Η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του Μανούσου Μανουσάκη τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ωστόσο, η μεγάλη αναγνώριση ήρθε στη δεκαετία του ’90 μέσα από μια σειρά από πολύκροτες δραματικές σειρές που συνέπεσαν με την «χρυσή εποχή» της ιδιωτικής τηλεόρασης. «Ψίθυροι καρδιάς», «Άγγιγμα ψυχής», «Μη μου λες αντίο», «Η αγάπη ήρθε από μακριά» και άλλες κατέγραψαν στρατοσφαιρικά νούμερα τηλεθέασης, άπιαστα στις ημέρες μας, και ανέδειξαν μια ολόκληρη φουρνιά από τηλεοπτικούς σταρ.

Άννα Παναγιωτοπούλου

Η ηθοποιός έφυγε από τη ζωή στις 4 Μαΐου 2024 σε ηλικία 76 ετών. Την είδηση γνωστοποίησε ο αγαπημένος φίλος της Σταμάτης Κραουνάκης. «Έφυγε η Άννα» έγραψε στην ανάρτησή του, που σήμανε το τέλος μια εποχής.

Ποια ήταν η Άννα Παναγιωτοπούλου

Η ηθοποιός και σεναριογράφος γεννήθηκε στην Κυψέλη στις 30 Ιουλίου 1947 σε ένα μεγαλοαστικό σπίτι χωρίς πνευματικές ανησυχίες. Οι γονείς δεν ήθελαν να ασχοληθεί με το θέατρο και την έστειλαν στην Ελβετία για σπουδές, όμως εκείνη κατάφερε να επιστρέψει κρυφά και να δώσει εξετάσεις για τη σχολή του Εθνικού. Εκεί πρωτοσυνάντησε τον Σταμάτη Φασουλή, με τον οποίον υπήρξαν βασικά μέλη του Ελεύθερου Θεάτρου και συνδημιουργοί στις μεγαλύτερες επιτυχίες του..

Στην τηλεόραση, η Άννα Παναγιωτοπούλου γνώρισε τεράστια επιτυχία με τις σειρές «Οι τρεις Χάριτες» και «Ντόλτσε Βίτα».

Βάσω Παπανδρέου

Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός έφυγε από τη ζωή στις 17 Οκτωβρίου 2024 σε ηλικία 80 ετών. Είχε αποσυρθεί από τα φώτα της δημοσιότητας και τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ποια ήταν η Βάσω Παπανδρέου

Γεννήθηκε στα Βαλιμίτικα Αιγίου στις 9 Δεκεμβρίου 1944. Σπούδασε Οικονομικά στην τότε ΑΣΟΕΕ και συνέχισε στην Αγγλία όπου έλαβε μεταπτυχιακό από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Reading, ενώ δίδαξε στην Οξφόρδη.

Υπήρξε βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ καθώς και επίτροπος της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε αυτή τη θέση.

Γιάννης Φέρτης

Ο Γιάννης Φέρτης άφησε την τελευταία του πνοή στις 14 Απριλίου του 2024 σε ηλικία 86 ετών. Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση και πάλευε με τη νόσο του Αλτσχάιμερ κάτω από την προστατευτική φτερούγα της συζύγου του Μαρίνας Ψάλτη. Είχε προφτάσει να αποχαιρετήσει όλους τους ανθρώπους – σταθμούς στη ζωή του όσο ακόμα διατηρούσε τις νοητικές ικανότητές του, όπως είπε η πρώην σύζυγός του Ξένια Καλογεροπούλου σε συνέντευξή της.

Ποιος ήταν ο Γιάννης Φέρτης

Ο Γιάννης Φέρτης γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1938 στην Αθήνα από γονείς εσωτερικούς μετανάστες από την ορεινή Φθιώτιδα. Αποφοίτησε από τη σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν το 1958 κι έκανε το θεατρικό ντεμπούτο του το 1959 στο έργο «Η ηλικία της νύχτας» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Συμμετείχε σε ιστορικές παραστάσεις στο Θέατρο Τέχνης όπως στους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, στη «Ευρυδίκη» του Ζαν Ανούιγ, στο «Γλυκό πουλί της νιότης» του Τενεσί Ουίλιαμς και πολλά ακόμα.

Υπήρξε συνιδρυτής του Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου με το οποίο ανέβασαν σημαντικές παραστάσεις και από το 1967 ηγήθηκε για μια δεκαετία περίπου θιάσου μαζί με την τότε σύζυγό του Ξένια Καλογεροπούλου. Είχε τακτική παρουσία στην τηλεόραση και ήταν η φωνή πάμπολλων διαφημίσεων.

Δάνης Κατρανίδης

Ο Δάνης Κατρανίδης έφυγε σε ηλικία 75 ετών την 1η Σεπτεμβρίου του 2024. Ο ηθοποιός τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας κι έδινε μάχη για τη ζωή του, την οποία αντιμετώπιζε με γενναιότητα και αξιοπρέπεια.

Ποιος ήταν ο Δάνης Κατρανίδης

Ο ηθοποιός γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αιγάλεω. Το 1971 αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Γεωργίου Θεοδοσιάδη. Έχει παίξει όλα τα είδη θεάτρου, από τραγωδία μέχρι επιθεώρηση και μιούζικαλ, και υπήρξε σταθερός παρτενέρ της Αλίκης Βουγιουκλάκη σε μερικέ ςαπό τις μεγαλύτερες επιτυχίες της.

Δίδασκε στην δραματική Σχολή Ίασμος του Βασίλη Διαμαντόπουλου και στο Θεατρικό εργαστήρι Βασίλης Διαμαντόπουλος. Το 1971, παντρεύτηκε με την επίσης ηθοποιό και συμμαθήτρια του στη Σχολή του Γ. Θεοδοσιάδη Μίρκα Παπακωνσταντίνου με την οποία έζησαν έναν θυελλώδη έρωτα. Χώρισαν το 1977 αλλά έμειναν φίλοι ως το τέλος.

Δημήτρης Ήμελλος

Ο Δημήτρης Ήμελλος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 57 ετών στις1 6 Δεκεμβρίου 2024, βυθίζοντας στη θλίψη τους φίλους και συγγενείς του καθώς και όλους εκείνους που άγγιξε με την τέχνη του στην διάρκεια της σταδιοδρομίας του.

Παρά το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία δύο χρόνια, παρέμεινε ενεργός στο θέατρο ως την τελευταία στιγμή. Δύο μήνες πριν φύγει από τη ζωή υποδύθηκε τον Πορφύρη στην παράσταση «Έγκλημα και Τιμωρία» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου. Τηλεοπτικά, το ευρύ κοινό τον ξεχώρισε ως «Αντώνη Φραγκιαδάκη» μέσα από την τηλεοπτική σειρά «Σασμός».

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Ήμελλος

Ο ηθοποιός γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1967 στην Κυψέλη. Η καταγωγή του ήταν από τη Νάξο, από το Φιλώτι και την Απείρανθο.

Ξεκίνησε τις σπουδές του από τη Νομική Σχολή Αθηνών, για να κάνει το χατίρι του πατέρα του όμως σύντομα ανακάλυψε το πάθος του για την υποκριτική.

Παρά τις αντιρρήσεις των γονιών του, συνέχισε τις σπουδές του στο Θεατρικό Εργαστήρι του Βασίλη Διαμαντόπουλου και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Διομήδη Φωτιάδη. Η καλλιτεχνική του αναζήτηση τον οδήγησε στη Μόσχα όπου σπούδασε στην Ακαδημία Θεατρικής Τέχνης της Μόσχας.

Η καριέρα του στο θέατρο περιλάμβανε συνεργασίες με κορυφαίους σκηνοθέτες όπως ο Λευτέρης Βογιατζής και ο Στάθης Λιβαθινός . Από το 2001 έως το 2007, υπήρξε μέλος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου. Το 2001 έγινε ο πρώτος νέος ηθοποιός που τιμήθηκε με το Βραβείο Χορν για την ερμηνεία του στη «Φρεναπάτη», ενώ το 2005 απέσπασε το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας του περιοδικού Αθηνόραμα για τον ρόλο του στο έργο «Μολιέρος».

Ο Δημήτρης Ήμελλος άφησε το στίγμα του και στην τηλεόραση, με σημαντικές εμφανίσεις στις σειρές «Το 10», «Σασμός», «Καρυωτάκης», «Άγιος Παΐσιος» και πολλές άλλες. Στον κινηματογράφο, ξεχώρισε για τις ερμηνείες του σε ταινίες όπως το «Bank Bang», «Delivery», και «Ράφτης».

 

Δέσποινα Στυλιανοπούλου

Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου που έφυγε στις 7 Ιουνίου του 2024σε ηλικία 91 ετών υπήρξε από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες της «χρυσής εποχής» του ελληνικού κινηματογράφου.

Ποια ήταν η Δέσποινα Στυλιανοπούλου

Σπούδασε φωνητική στο Ελληνικό Ωδείο και θέατρο στη Δραματική Σχολή Δημήτρη Ροντήρη το 1959. Πρωτοεμφανίστηκε με το Πειραϊκό Θέατρο του Δημήτρη Ροντήνη στην τραγωδία «Ηλέκτρα» το 1959, ενώ παράλληλα φοιτούσε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Το 1960 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο στην ταινία της Έλλης Νεζερίτη «Ο ξένος της νύχτας» και έκτοτε καθιερώθηκε σε κωμικούς ρόλους.

Έπαιξε δίπλα στους σπουδαιότερους πρωταγωνιστές του κινηματογράφου, σε περισσότερες από 100 ταινίες. Η αυτοβιογραφία «Ηθοποιός Αμέσου Δράσεως» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τετράγωνο.

Κώστας Γεωργουσόπουλος

Ο δάσκαλος, κριτικός θεάτρου, μεταφραστής και συγγραφέας Κώστας Γεωργουσόπουλος έφυγε από τη ζωή στις 6 Δεκεμβρίου του 2024 σε ηλικία 87 ετών.

Ποιος ήταν ο Κώστας Γεωργουσόπουλος

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος γεννήθηκε στη Λαμία το 1937. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας) και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών με δασκάλους του τους Δημήτρη Ροντήρη και Γιάννη Σιδέρη.

Εργάστηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το 1978 ανέλαβε, κατόπιν ανάθεσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, την επιμέλεια του βιβλίου Δραματική ποίηση, που αποτέλεσε επί είκοσι πέντε χρόνια διδακτέα ύλη στα ελληνικά Γυμνάσια. Από το 2003 είναι πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικού Μουσείου.

Το 2008, βραβεύτηκε με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Επίσης το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετά από πρωτοβουλία του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, τον αναγόρευσε το 2006 σε επίτιμο διδάκτορά του.

Ξεκίνησε να αρθρογραφεί το 1971 στην εφημερίδα «Το Βήμα» όπου κρατούσε τη στήλη της θεατρικής κριτικής και συνέχισε στην εφημερίδα «Τα Νέα» επί σειρά ετών ως κριτικός και επιφυλλιδογράφος.

Κριτικά δοκίμια, επιφυλλίδες και σχόλιά του έχουν κυκλοφορήσει στους εξής τόμους: Κλειδιά και κώδικες θεάτρου, Ι, Αρχαίο δράμα, 1982, ΙΙ, Ελληνικό Θέατρο, 1984, Οι πλάγιες ερωτήσεις του Πορφύριου, 1984, Τα μετά το θέατρο, 1985, Προσωπολατρεία, 1992, Θίασος Ποικιλιών, 1993, Νήμα της στάθμης, 1996, Παγκόσμιο θέατρο 1, 2 – Από τον Μένανδρο στον Ίψεν, 1998, Από τον Στρίντμπεργκ και τον Τσέχωφ στον Πιραντέλλο και τον Μπρεχτ, 1999, Παγκόσμιο θέατρο 3 – Από τον Μίλλερ στον Μύλλερ, 2000. Με το ψευδώνυμο Κ.Χ. Μύρης έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή Αμήχανον Τέχνημα, 1971, 1980 (μαζί με την Παράβαση), τα διηγήματα Η Καμπάνα και Οδάξ, 1985 και κύκλους τραγουδιών (Χρονικό, Η μεγάλη αγρυπνία, Ιθαγένεια, Ανεξάρτητα τραγούδια, 1980) τους οποίους έχουν μελοποιήσει γνωστοί συνθέτες (Γιάννης Μαρκόπουλος, Ελένη Καραίνδρου κ.α.). Επίσης με το ίδιο ψευδώνυμο υπογράφει το μεταφραστικό έργο του, που έχει ως άξονα το αρχαίο δράμα.

Μιχάλης Γκανάς

Ο ποιητής και στιχουργός Μιχάλης Γκανάς έφυγε από τη ζωή στα 80 του χρόνια, στις 12 Νοεμβρίου του 2024.

Ποιος ήταν ο Μιχάλης Γκανάς

Γεννήθηκε στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας το 1944 και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε ως βιβλιοπώλης, ως επιμελητής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών και ως κειμενογράφος. Πολλά ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από σημαντικούς Έλληνες και ξένους μουσικοσυνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Νίκος Ξυδάκης, o Ara Dinkjian και ο Μίνως Μάτσας.

Ηλίας Λογοθέτης

Σε ηλικία 85 ετών έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης.

Ποιος ήταν ο Ηλίας Λογοθέτης

Ο Ηλίας Λογοθέτης γεννήθηκε στη Λευκάδα στις 15 Απριλίου 1939. Ήταν απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Παντείου. Με το θέατρο ήρθε σε επαφή μέσω του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν, απ’ όπου αποφοίτησε το 1967.

Έκανε την πρώτη εμφάνισή του στον κινηματογράφο το 1970 στο έργο «Βαβυλωνία». Έγινε γνωστός κυρίως σε κωμικούς ρόλους από συμμετοχές στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Ντίνος Καρύδης
Ο γνωστός ηθοποιός και πατέρας της Σμαράγδας Καρύδη έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 χρονών στις 15 Σεπτεμβρίου 2024.

Ποιος ήταν ο Ντίνος Καρύδης

Γεννημένος στην Αθήνα στις 27 Οκτωβρίου του 1938 ξεκίνησε νέος την καριέρα του στο θέατρο. Γνώρισε την επιτυχία μέσα από δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές και από τους ρόλους του σε διάφορες κινηματογραφικές ταινίες.

Ήταν παντρεμένος με την Τζούλια Αργυροπούλου με την οποία απέκτησαν μία κόρη, τη Σμαράγδα.

Βαρδής Βαρδινογιάννης

O επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης έφυγε από τη ζωή στις 12 Νοεμβρίου 2024 σε ηλικία 90 ετών. Ένας από τους ακρογωνιαίους πυλώνες της επιχειρηματικής ζωής της χώρας, ο επικεφαλής του Ομίλου Βαρδινογιάννη, είχε ισχυρή παρουσία στα μίντια μέσα από τηλεοπτικούς σταθμούς και έντυπα. Τα τελευταία χρόνια η παρουσία του στα μίντια είχε παγιωθεί μέσα από τους σταθμούς Alpha και Star.

Ποιος ήταν ο Βανδής Βαρδυνογιάννης

Ο επιχειρηματίας γεννήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1933 στην Επισκοπή Ρεθύμνου. Οι γονείς του ήταν ο Ιωάννης Βαρδινογιάννης και η Χρυσής Θεοδωρουλάκη και ήταν το πέμπτο από τα οκτώ παιδιά της οικογένειας. Προηγήθηκαν τα τέσσερα αδέλφια του, Παύλος (1925-1984), Αμαλία (1927-2016), Σήφης (1929-2002), Νίκος (1931-1973) και ακολούθησαν οι Γιώργος (1936), Θεόδωρος (1942-1996) και Ελένη (1946). Αποφοίτησε το 1955 από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και ακολούθησε καριέρα αξιωματικού στο Πολεμικό ναυτικό. Αποστρατεύθηκε αναγκαστικά τον Ιούλιο του 1967 από το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου με τον βαθμό του πλωτάρχη, λόγω της αντιστασιακής του δράσης, και εξορίστηκε στην Αμοργό.

Κώστας Χαρδαβέλλας

Ο Κώστας Χαρδαβέλλας, ο ένας από τους τρεις θρυλικούς «Ρεπόρτερ» πέθανε στις 17 Δεκεμβρίου 2024 σε ηλικία 79 ετών. Αντιμετώπιζε χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία αντιμετώπισε πάντα με ψυχραιμία και χιούμορ, όπως μαρτυρούν οι στενοί συνεργάτες του. Τα τελευταία χρόνια είχε αναγκαστεί να περιοριστεί στο σπίτι του, μακριά από την ενεργό δράση.

Ποιος ήταν ο Κώστας Χαρδαβέλλας

Ο Κώστας Χαρδαβέλλας σπούδασε δημοσιογραφία στην Αθήνα. Πρωτοεμφανίστηκε στον Τύπο την περίοδο της Χούντας στην εφημερίδα «Έθνος». Όμως το όνομά του ταυτίστηκε με τα «Νέα» όπου μεταπήδησε.

Η πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση έγινε το 1977, με την παρουσίαση της εκπομπής Πρόσκληση στο στούντιο στην ΕΡΤ. Η επαγγελματική εκτόξευσή του έγινε μέσα από την ιστορική εκπομπή «Οι Ρεπόρτερς» στην κρατική τηλεόραση τη δεκαετία του 1980, την οποία παρουσίαζε με τον Γιώργο Λιάνη και τον Γιάννη Δημαρά. Ακολούθησαν οι εκπομπές «Ρεπορτάζ στην Ομίχλη» στον ΑΝΤ1, καθώς και «Ο Αθέατος Κόσμος» και «Οι Πύλες του Ανεξήγητου» στο Alter.

Το 2009, ο Κώστας Χαρδαβέλλας, αποκάλυψε ότι έπασχε από καρκίνο. Ήταν παντρεμένος με την επίσης δημοσιογράφο, Μαρία Παναγοπούλου και έχουν ένα γιο.

Βέφα Αλεξιάδου

Η Βέφα Αλεξιάδου, η πρώτη τηλεοπτική μαγείρισσα που μετέφερε το μήνυμα της ελληνικής κουζίνας σε όλο τον κόσμο μέσα από τα βιβλία της, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών στις 25 Νοεμβρίου του 2024.

Τα τελευταία χρόνια ζούσε στη Χαλκιδική και ταλαιπωρούνταν από σοβαρά προβλήματα υγείας που την υποχρέωναν να μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία.

Ποια ήταν η Βέφα Αλεξιάδου

Γεννήθηκε στο Βόλο στις 13 Μαρτίου 1933. Ήταν σύζυγος του καθηγητή του ΑΠΘ Κωνσταντίνου Αλεξιάδη, με τον οποίο απέκτησε δύο κόρες, την Αλεξία και την Άντζελα, οι οποίες έφυγαν από τη ζωή και οι δύο σε πολύ νεαρή ηλικία.

Η Βέφα Αλεξιάδου είχε κάνει σπουδές χημείας και είχε εντρυφήσει σε θέματα ασφάλειας τροφίμων και υγιεινής. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη διακόσμηση του τραπεζιού και τη συλλογή και επεξεργασία συνταγών από όλη την Ελλάδα.

Ξεκίνησε την τηλεοπτική καριέρα της από την εκπομπή «Πρωινός καφές» του ΑΝΤ1. Μαγείρεψε σχεδόν με όλες τις παρουσιάστριες της εκπομπής όπως η Ρούλα Κορομηλά, η Πόπη Χατζηδημητρίου και η Ελένη Μενεγάκη. Όπως είχε αποκαλύψει, στον «Πρωινό Καφέ» δούλευε χωρίς να πληρώνεται μιας και η συμφωνία με τον σταθμό ήταν να παρουσιάζονται τα βιβλία μαγειρικής της. Το 2003, παρουσίασε στο Mega, την εκπομπή με τίτλο «Τα Μυστικά Της Βέφας» και το 2009 την εκπομπή «Στην κουζίνα με τη Βέφα» στο κανάλι Alter. Στις ευρωεκλογές του 2024 ήταν υποψήφια με τον ΛΑΟΣ.

Αντώνης Λυμπέρης

Ο εκδότης Αντώνης Λυμπέρης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών στις 24 Νοεμβρίου 2024 μετά από σκληρή μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Το επώνυμό του ήταν για πολλά χρόνια συνώνυμο του glamour και της glossy αισθητικής, την οποία πρέσβευαν τα περιοδικά του. Ο θάνατός του σήμανε και επισήμως το τέλος μια εποχής για τα ελληνικά Μίντια.

Ποιος ήταν ο Αντώνης Λυμπέρης

Σπούδασε φωτογραφία στην Κολονία και σκηνοθεσία στο Μόναχο και παράλληλα με τις σπουδές του, έπιασε την πρώτη του δουλειά σε ένα φωτογραφικό στούντιο. Ξεκίνησε την πορεία του στον χώρο των εκδόσεων, πριν περίπου 30 χρόνια, το 1981, με το πρώτο ελληνικό περιοδικό για θαλάσσια σπορ.

Ο Όμιλος Εκδόσεις Λυμπέρη διέκοψε τη λειτουργία του το 2012 υπό το βάρος των δυσβάστακτων δανειακών υποχρεώσεών του. Ο Αντώνης Λυμπέρης ήταν παντρεμένος με την Έλενα Μακρή – Λυμπέρη και είχε αποκτήσει τρία παιδιά, τη Φιλίππα, τον Αλέξανδρο και τον Αριστοτέλη.

Τζορτζ Μπάλντοκ

Ο Τζόρτζ Μπάλντοκ βρέθηκε νεκρός στη πισίνα του σπιτιού του στη Γλυφάδα στις 9 Οκτωβρίου 2024 σε ηλικία 31 ετών. Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε σοκ σε Ελλάδα και Βρετανία και η κάλυψη από τα ΜΜΕ, ειδικά στην Ελλάδα, έγινε αντικείμενο έντονης κριτικής. Είχε τριετές συμβόλαιο με την Παναθηναϊκό, ήταν αρραβωνιασμένος και πατέρας ενός ανήλικου τέκνου.

Ποιος ήταν ο Τζορτζ Μπάλντοκ

Ο Τζορτζ Μπάλντοκ γεννήθηκε το 1993 στο Μπάγινγκχαμ της Αγγλίας και μεγάλωσε εκεί. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική καριέρα του από την Μίλτον Κέιν Ντονς. Το 2017 πήρε μεταγραφή για τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, την ομάδα όπου κατέγραψε 219 συμμετοχές.

Η Ελληνίδα γιαγιά του ποδοσφαιριστή ήταν η αιτία που το 2022 συμπεριλήφθηκε στις κλήσεις του Γκουστάβο Πογέτ, τότε προπονητή της Εθνικής Ελλάδας.

Πηγή: ieidiseis.gr/

 

“Έπιασαν” 51χρονο στην Καστοριά για διακίνηση ναρκωτικών – Είχε πάνω του “σοκολάτα” και κοκαΐνη

Μετά από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων (Υ.Δ.Ε.Ε.) Καστοριάς, συνελήφθη την Παρασκευή (03-01-2025) το βράδυ στην Καστοριά

Read More »

Τρία προγράμματα με επιδότηση έως 35.000 ευρώ για ολική ανακαίνιση σπιτιού

Τρεις σειρές δράσεων μέσω προγραμμάτων επιδότησης για εργασίες ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης ή ανακαίνισης κατοικιών, με εκτιμώμενο συνολικό κόστος 1 δισ. ευρώ, τίθενται σε εφαρμογή.

Read More »

Παρατείνεται έως 13 Ιανουαρίου 2025 , η Ομαδική Έκθεση “5th Art expo opportunity 4 all ” στη Govedarou Art Gallery της Θεσσαλονίκης! (ρεπορτάζ της Κούλας Πουλασιχίδου)

Κοινωνικού χαρακτήρα είναι η Ομαδική Έκθεση” 5 th Artexpo opportunity all ” στη Govedarou art gallery της θεσσαλονίκης , καθώς μέρος των εσόδων από τις

Read More »
X