Όταν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν τους φόβους!

Στο χθεσινό μας σημείωμα γράφαμε ότι:

«Μόνο που η μεταγραφή του κ. Ζαγοράκη φαίνεται να μην είναι το μοναδικό πρόβλημα για τη Νέα Δημοκρατία στη Βόρεια Ελλάδα εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος παραδέχονται πλέον ανοιχτά πως ανησυχούν ιδιαίτερα για τις διαρροές που φαίνεται πως έχουν προς τα δεξιά τους, οι οποίες στη Βόρεια Ελλάδα μόνο αμελητέες δεν είναι.

Διαρροές που καταγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις αλλά και διαπιστώνουν τα ίδια τα στελέχη της Ν.Δ. στις επαφές που έχουν με πολλούς πολίτες.

***

Έχουν φτάσει μάλιστα στο σημείο να ανησυχούν πολύ περισσότερο για τις διαρροές προς τα δεξιά τους, παρά για εκείνες που έχουν προς το ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής.

Γι’ αυτό εξάλλου προγραμματίζονται επισκέψεις και ομιλίες του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, το διάστημα των εξήντα, περίπου, ημερών  που μας μένουν μέχρι να στηθούν οι κάλπες.»

***

Προχθές το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 παρουσιάστηκε η μέτρηση της κοινής γνώμης της Opinion Poll, η οποία ναι μεν επιβεβαίωσε και αυτή με τη σειρά της την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και το ότι φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία κερδίζει τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές αφήνοντας στην τρίτη το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, αλλά εμπεριείχε και… μαύρα μαντάτα για το κυβερνών κόμμα και τις επιδόσεις του στην περιοχή μας, σε όλη τη Μακεδονία.

Τι έλεγε η δημοσκόπηση αυτή;

Κατέγραφε πως στη μέτρηση της εκτίμησης ψήφου για την περιοχή της Μακεδονίας, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 25,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 15%, ενώ η Ελληνική Λύση είναι τρίτη με 12,6%.

Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 12,4% και έπονται ΚΚΕ με 7,8%, και Νίκη με 6,1%!

***

Αν λάβουμε υπόψη μας πως στην πανελλαδική εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως θα γράψει ένα ποσοστό που θα κυμαίνεται από 30,1% έως 34,1%, το σαφώς μικρότερο 25,7% που εμφανίζει στη Μακεδονία καταδεικνύει και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στα μέρη μας.

Ένα πρόβλημα που ακούει στο όνομα «Ελληνική λύση» καθώς οι μεγαλύτερες διαρροές της μάλλον είναι προς τα εκεί, αλλά και προς το άλλο κόμμα που βρίσκεται στα δεξιά της, το κόμμα Νίκη.

Αρκούν οι επισκέψεις του Πρωθυπουργού;

Τα νούμερα της Opinion Poll από την τελευταία δημοσκόπηση της που αναφέρονται στη Μακεδονία, λογικά εμφανίζονται και στις άλλες πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης και είναι σίγουρο πως τα γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια στη Νέα Δημοκρατία.

Γι’ αυτό και όπως λέμε πιο πάνω αναμένεται να έρθει προς τα μέρη μας ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

***

Ωστόσο, το ερώτημα που θέτουν πολλοί, και δεν φαίνεται να έχουν άδικο, είναι αν αυτές οι περιοδείες του Προέδρου του κόμματος είναι αρκετές για να συμμαζέψουν την κατάσταση και να περιορίσουν τις απώλειες.

Απώλειες που οφείλονται φυσικά σε κάποιες επιλογές της Κυβέρνησης που δεν άρεσαν σε μια μερίδα των ψηφοφόρων της (για παράδειγμα, ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών), αλλά και στη φυσιολογική φθορά που μπορεί να εμφανίζει μετά από πέντε, περίπου, χρόνια στην εξουσία.

 

Το πρόβλημα «Λοβέρδος» για το ΠΑΣΟΚ.

Αν στη Νέα Δημοκρατία το πρόβλημα τους ονομάζεται «Ελληνική λύση» και «Βελόπουλος», στο ΠΑΣΟΚ το δικό τους πρόβλημα ονομάζεται «Λοβέρδος»

Σε πανελλαδικό επίπεδο το κόμμα ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ του πρώην πράσινου Υπουργού κ. Ανδρέα Λοβέρδου μετριέται στο 3% και έτσι μπορεί να μπει στην Ευρωβουλή, ενώ στη Μακεδονία είναι λίγο πιο πάνω, στο 3,2%.

***

Διαβλέποντας το πρόβλημα που δημιουργεί στο κόμμα του ο πρώην σύντροφος του, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης άρχισε ήδη τις επιθέσεις εναντίον του, ελπίζοντας να σταματήσει τις όποιες διαρροές υπάρχουν προς τα εκεί, κατηγορώντας τον ότι ουσιαστικά λειτουργεί υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης.

Αναμενόμενη αυτή η τακτική του κ. Ανδρουλάκη αφού οι διαρροές που υπάρχουν μέχρι τώρα δείχνουν να του στερούν το βασικό του στόχο για τις ευρωεκλογές, που είναι να κερδίσει τη δεύτερη θέση στην τελική κατάταξη υποσκελίζοντας το ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

 

 

X