Όταν η Κοζάνη δουλεύει για… λογαριασμό της Πτολεμαΐδας!

Πολλά και σοβαρά προβλήματα ταλανίζουν τη φετινή Κοζανίτικη αποκριά πριν ακόμα ξεκινήσει.
Με απόφαση της νέας Δημοτικής αρχής και ειδικότερα του αρμοδίου Αντιδημάρχου Πολιτισμού τέσσερις Φανοί θα πάρουν μεγαλύτερη επιχορήγηση από τους υπόλοιπους (σ. σ. αντί για 2.500, θα πάρουν 2.900 ευρώ,) κάτι που έχει προκαλέσει πολλά και ποικίλα σχόλια, αντιδράσεις αλλά και έντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις Δημοτικές παρατάξεις.

Επίσης, καθυστέρησε πάρα πολύ να ετοιμαστεί και να κυκλοφορήσει και η διαφημιστική αφίσα της αποκριάς, η οποία έκανε την εμφάνιση της μόλις χθες, γεγονός που ίσως μπορούσε να δημιουργήσει τον σοβαρό κίνδυνο οι Κοζανίτες να μην ενημερωθούν έγκαιρα και έγκυρα πότε ακριβώς είναι οι φετινές αποκριές, με αποτέλεσμα να περάσουν αυτές χωρίς να καταφέρουν να γλεντήσουν όπως συνηθίζουν!
***

Λόγω των προβλημάτων αυτών πολλοί στην Κοζάνη θέτουν το εύλογο ερώτημα «τι θα γίνει φέτος με την αποκριά;» και ανησυχούν, δικαιολογημένα, «μήπως και δεν μοιραστούν τα απαραίτητα παραδοσιακά κιχιά από τους Φανούς, ή μήπως μοιραστούν λιγότερα και δεν φτάσουν για όλους».
Μ’ αυτά και μ’ αυτά λέγεται πως ορισμένοι Κοζανίτες ενοχλήθηκαν πάρα πολύ και άρχισαν να σκέφτονται σοβαρά ως τρόπο αντίδρασης τους την περίοδο της αποκριάς να αποχωριστούν για πρώτη φορά την πόλη τους και να επιλέξουν την Πτολεμαΐδα, όπου θα γίνουν φέτος αποκριάτικες εκδηλώσεις!
***

Μια τέτοια εκδοχή εμφανίστηκε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άρχισε να συζητείται, θορυβώντας αρκετούς έως πολλούς Κοζανίτες οι οποίοι δεν θα ήθελαν με τίποτα να συμβεί κάτι τέτοιο και γι’ αυτό ακούστηκαν να λένε με έμφαση πως «φίλοι, φίλοι με τους Πτολεμαΐδιώτες, τους αγαπάμε, τους εκτιμάμε, αλλά όχι και να τους στείλουμε και κόσμο την αποκριά, τώρα μάλιστα που ξεκινάνε δικές τους εκδηλώσεις!»
Πάλι καλά βέβαια που υπάρχουν και οι ψυχραιμότεροι που λένε πως δεν συντρέχει σοβαρός λόγος ανησυχίας και ότι αν υπάρξουν διαρροές προς την Πτολεμαΐδα αυτές θα είναι λίγες, οι οποίες θα αντισταθμιστούν πολύ εύκολα από την εισροή ξένων επισκεπτών στην Κοζάνη, όπως γίνεται κάθε χρόνο.
***

Οι ίδιοι σημειώνουν ακόμα πως αν φύγουν κάποιοι προς Πτολεμαΐδα μεριά τότε δεν θα πρόκειται για γηγενείς Κοζανίτες.
Θα πρόκειται για ξένους που παντρεύτηκαν κάποια Κοζανίτισσα και έτσι βρέθηκαν να διαμένουν στην πόλη ως ερωτικοί μετανάστες.
Μπορεί ακόμα να είναι κάποιοι από τους ξένους που διαμένουν στην Κοζάνη προσωρινά, για επαγγελματικούς λόγους, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα εγκλιματιστεί και δεν έχουν ζυμωθεί με τα ήθη και τα έθιμα του τόπου.
***

Τους πρώτους, όσοι, δηλαδή, είναι γαμπροί στην πόλη, η εκτίμηση είναι πως θεωρείται σχετικά εύκολο το να τους αναχαιτίσουν και να τους μεταπείσουν για να μην προχωρήσουν σε μια τέτοια ενέργεια.
Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι να ενημερωθεί κάποιο μέλος από το σόι της συζύγου τους και κατά προτίμηση η Κοζανίτισσα πεθερά, και όλα θα μπουν στη θέση τους.
Όσο για τους εργαζόμενους ξένους, αυτοί είναι λίγοι, οπότε δεν πειράζει και αν αλλάξουν πόλη για μερικές ώρες τις αποκριές.
Αρκεί να μην τους γίνει συνήθεια, ή τους αρέσει και αλλάξουν μόνιμα τόπο διαμονής.
***

Τα όσα συμβαίνουν σχετικά με την αποκριά στην Κοζάνη, εικάζουμε εμείς πως, παρακολουθεί διακριτικά αλλά με εύλογο και κατά μία έννοια έννομο ενδιαφέρον η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Εορδαίας.
Το πιθανότερο είναι πως δεν θα κάνει κάποια ενέργεια προσέλκυσης ατόμων από την Κοζάνη την περίοδο της αποκριάς, για να αποφευχθούν τυχόν προστριβές με τους γείτονες, αλλά δεν θα γυρίσει και την πλάτη σε όσους αποφασίσουν να προσέλθουν μόνοι τους και αυτοβούλως, υποθέτουμε πάλι εμείς.
***

Αν βρισκόμασταν μάλιστα στην ομάδα των συνεργατών του Αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Κώστα Ιωαννίδη θα του προτείναμε να συστήσει μια ολιγομελή Επιτροπή υποδοχής επισκεπτών από την Κοζάνη που θα λειτουργεί και θα κινείται διακριτικά, με στόχο να τους ξεναγήσει στην πόλη και να τους συνδράμει έτσι ώστε να δουν αλλά και να βρουν όλα όσα θα τους φανούν χρήσιμα.
Στο ερώτημα πώς θα τους αναγνωρίζουν ποιοι είναι από την Κοζάνη, η απάντηση είναι απλή.
Τα μέλη της Επιτροπής υποδοχής μπορούν να βάζουν στα κινητά τους να παίζει το γνωστό μουσικό θέμα το «11», που είναι κάτι σαν εθνικός ύμνος για τους γείτονες, και όσοι τους πλησιάσουν χορεύοντας τότε θα είναι σίγουρα Κοζανίτες..

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X