Όλοι οι δρόμοι… οδηγούν στο Αμύνταιο! – Ο ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ σχολιάζει

Όλοι οι δρόμοι… οδηγούν στο Αμύνταιο!

Μια… ασυνήθιστα αυξημένη κίνηση παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στην περιοχή μας και συγκεκριμένα στην οδική αρτηρία με κατεύθυνση το όμορφο και γραφικό Αμύνταιο.

Τα αυτοκίνητα που κινούνται προς τα εκεί ξεκίνησαν άλλα από Κοζάνη και άλλα από Πτολεμαΐδα και όλα, ή σχεδόν όλα, είναι γεμάτα με επιβάτες.

Το θέαμα αυτό, όπως είναι φυσικό και επόμενο, προκάλεσε και το εύλογο ερώτημα.

Προς τί η μετακίνηση αυτή κατοίκων της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης προς το Αμύνταιο;

***

Η απάντηση βρίσκεται σε ένα σημαντικό και, απ’ ό,τι όλα δείχνουν, καθοριστικό γεγονός.

Από προχθές έχει ανάψει ήδη η τηλεθέρμανση στο Αμύνταιο και τα σπίτια πλέον ζεσταίνονται εκεί, σε αντίθεση με την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα που περιμένουν, ελπίζοντας και προσδοκώντας πάντα για το καλύτερο.

***

Δεν γνωρίζουμε αν κάποιοι απ’ αυτούς πετάχτηκαν απλώς για έναν καφέ και φαγητό ή σκοπεύουν να εγκατασταθούν μόνιμα στο Αμύνταιο μιας και εκεί υπάρχει αναμμένη τηλεθέρμανση.

Βέβαια, το να μετακομίσει κάποιος εκεί μόνιμα ως ιδέα δεν τη λες και κακή, αφού πρόκειται για ένα όμορφο μέρος και σε κοντινή απόσταση τόσο από την Πτολεμαΐδα όσο και από την Κοζάνη.

Τόσο κοντινή που ακόμα και αν κάποιος γίνει μόνιμος κάτοικος δεν θα χρειαστεί να αλλάξει και δουλειά, αφού μπορεί άνετα να πηγαινοέρχεται καθημερινά.

***

Πάντως εκείνο που μαθαίνουμε εμείς είναι ότι οι περισσότεροι που κατευθύνονται προς το Αμύνταιο αυτές τις ώρες δεν το κάνουν έχοντας ως σκοπό τη μόνιμη εγκατάσταση τους, αλλά επειδή θέλουν, έστω και για λίγο, να βιώσουν το συναίσθημα της θαλπωρής και της γαλήνης που σου δημιουργεί ένα σπίτι στο οποίο λειτουργούν τα καλοριφέρ, τώρα που η θερμοκρασία έχει αρχίσει να πέφτει και πρόκειται να πέσει κι άλλο.

***

Απ’ αυτό το γεγονός και εφόσον αξιοποιηθεί όπως πρέπει, μπορεί να προκύψουν πολλά και σημαντικά οφέλη τόσο για το Δήμο Αμυνταίου όσο και για τους κατοίκους του.

Πώς;

Σχεδιάζοντας και προγραμματίζοντας δράσεις που θα έχουν το γενικό τίτλο «Έλα να ζεσταθείς στο Αμύνταιο!»

Δράσεις που θα προβλέπουν την ξενάγηση και την ολιγόωρη φιλοξενία σε διάφορα σπίτια των επισκεπτών όχι μόνο από την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα αλλά και από άλλα μέρη της Δυτικής Μακεδονίας.

Κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας οι επισκέπτες εκτός απ’ το ότι θα μπορούν να «ζεστάνουν το κοκαλάκι τους», θα απολαμβάνουν και κάποια προϊόντα της περιοχής, τα οποία θα παράγουν και θα διαθέτουν τοπικές επιχειρήσεις.

Φυσικά θα υπάρχουν και πακέτα που θα προβλέπουν και διανυκτέρευση για όσους το επιθυμούν.

***

Αν στηθεί σωστά το πρόγραμμα «Έλα να ζεσταθείς στο Αμύνταιο!», κάτι που πιστεύουμε πως μπορεί να γίνει από την πλευρά του Δήμου, τότε χάρη στη λειτουργία της τηλεθέρμανσης όλη η περιοχή μπορεί να γίνει πόλος έλξης τουριστών, κάτι που θα συμβάλει όχι απλώς στην τόνωση αλλά και στην αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας.

Κοντολογίς, η τηλεθέρμανση θα μπορέσει εκτός από τα σπίτια τους να ζεστάνει και την τσέπη τους.

 

Αυξημένη σε Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, σταθερή στο Αμύνταιο, η τιμή της τηλεθέρμανσης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης στη συνεδρίαση του την περασμένη Τετάρτη ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, την υπογραφή της συμφωνίας με το Υπουργείο Ενέργειας και τη ΔΕΗ για τις τηλεθερμάνσεις.

Της Εορδαίας συνεδρίασε χθες το βράδυ για το ίδιο θέμα και, λογικά, θα πρέπει κι αυτό να την ενέκρινε.

Ο κύκλος κλείνει με το Δημοτικό Συμβούλιο Αμυνταίου που θα συνεδριάσει σήμερα.

***

Από τα όσα ειπώθηκαν και γράφτηκαν τις τελευταίες ώρες, και δεν ήταν λίγα, εκείνο που πρωτίστως ενδιαφέρει τους καταναλωτές στις τρεις πόλεις είναι η τιμή στην οποία θα καλούνται πλέον να πληρώσουν την τηλεθέρμανση.

Έτσι, έχουμε τα εξής δεδομένα:

Στην Κοζάνη, η τιμή από τα 52,64 ευρώ τη MWh που είναι σήμερα, θ’ ανέβει και μάλλον θα κυμανθεί μεταξύ των 73 και 76 ευρώ. Στις τιμές αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται το ΦΠΑ που είναι 6%.

Στην Πτολεμαΐδα, από τα 40 ευρώ που είναι σήμερα θα ανέβει στα 65 ευρώ, με το ΦΠΑ 6% να συμπεριλαμβάνεται στην τιμή.

Στο Αμύνταιο και σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Δήμαρχος του, ο κ. Γιάννης Λιάσης, η τιμή θα παραμείνει σταθερή. Όπως δε αναγράφεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης της Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου (ΔΕΤΕΠΑ) η τιμή της θερμικής μονάδας είναι 70€ προ ΦΠΑ.

***

Αυτές είναι, λοιπόν, οι τιμές για τις τρεις τηλεθερμάνσεις με τις οποίες θα ξεκινήσει ο φετινός χειμώνας.

 

 

 

 

 

 

 

 

Εορτάζει και πανηγυρίζει το διήμερο 17 και 18 /10/24 το Παρεκκλήσι του Αγίου Λουκά Ιερού Ναού Αγίας Σκέπης Πτολεμαΐδας (ρεπορτάζ της Κούλας Πουλασιχίδου)

 Σε κλίμα κατάνυξης, με πολυιερατικό Συλλείτουργο , εόρτασε το Παρεκκλήσιο του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά την Πέμπτη 17 /10/24 το βράδυ , στην Ιερά

Read More »

Ένα Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο δημιούργησε ο Πρόεδρος του Μεσόβουνου Παύλος Παραστατίδης

Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο έστησε στον ιδιωτικό του χώρο ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μεσοβούνου Παύλος Παραστατίδης, παρουσιάζοντάς το με ανάρτησή του στο Facebook. Μετά από

Read More »
X