Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Χρήστο Ελευθερίου, Δήμαρχο Σερβίων, ο οποίος μίλησε επί παντός για μια σειρά θεμάτων του δήμου και τις αναπτυξιακές του προοπτικές.

«Δεν υπάρχουν πράσινες και μαύρες ενέργειες, υπάρχουν συμφέροντα»

Ερωτηθείς για το πρόβλημα των ιδιοκτητών φορτηγών δημοσίας χρήσης και αν μπορεί να βοηθήσει η αυτοδιοίκηση να μεταστρέψουν τις επιχειρήσεις τους προς ένα διαφορετικό μοντέλο απασχόλησης, ο κ. Ελευθερίου ζήτησε να κινηθεί η διαδικασία και να βρεθεί επενδυτής, ώστε να αξιοποιηθούν τα μάρμαρα Τρανοβάλτου, ώστε οι μεταφορείς να βρουν δουλειά σε αυτό το χώρο:

«Το κάρβουνο είναι άνθρακας. Δεν υπάρχουν πράσινες και μαύρες ενέργειες, υπάρχουν συμφέροντα που με τις συμφωνίες που υπάρχουν δεν μπορούμε να σπάσουμε. Ας αξιοποιήσουμε τον πλούτο μας. Υπάρχουν μεταλλεύματα που μπορεί να αξιοποιηθούν από το Λιβαδερό μέχρι και τα Λεύκαρα», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα μάρμαρα Τρανοβάλτου.

«Μόνο πάνω από το πτώμα του δημάρχου θα κάνουν φωτοβολταϊκά στη λίμνη»

Κατηγόρησε, μάλιστα τα υπουργεία ότι νοιάζονται μόνο για τα φωτοβολταϊκά, λέγοντας πως τους ξένους μεγαλο-επενδυτές νοιάζουν μόνο τα δίκτυα, με τον κίνδυνο να μην μείνει τίποτα στον τόπο μας. «Δεν μας δίνουν 55kw για ενεργειακή αναβάθμιση στο ΕΠΑΛ και την ίδια ώρα μας ζητούν να κάνουν φωτοβολταϊκά στη λίμνη. Μόνο πάνω από το πτώμα του δημάρχου θα γίνουν αυτά τα πράγματα. Δεν είμαστε dealer κανενός. Να πάνε να στήσουν τα φωτοβολταϊκά στις βουνοκορφές. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να εκμεταλλευτεί τη λίμνη. Γιατί δεν βρίσκεται ηλεκτρικός χώρος για τα φ/β των Σερβίων; Θα μας πουν αύριο ότι χρωστάτε στα νερά και στη ΔΕΗ και θα μας πουν να πάρουν τα νερά και τη ΔΕΗ, να ιδιωτικοποιηθούν και να κόβουν το ρεύμα στη γιαγιά και τον παππού. Καταρρέουμε σαν περιοχή, σβήνουμε», είπε με μελανά χρώματα για τα προβλήματα της περιοχής.

«Ξεπουλιόνταν μαύρα τα μάρμαρα της περιοχής. Αυτά τελειώνουν»

Ερωτηθείς για το τι φταίει και δεν αναπτύχθηκε η μελέτη για το μάρμαρο της περιοχής, απάντησε πως υπάρχουν συμφέροντα, και «όλοι ψιλοβολεύονταν», λέγοντας πως σήμερα πάει να γίνει κάτι μεγάλο και να βρουν άνθρωποι άμεσα θέση εργασίας, καθώς υπάρχει ένα λατομείο και μπορεί να βγάλει μάρμαρο για τα επόμενα 100 χρόνια, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Ο λαός Τρανοβάλτου και Ελάτης με μαύρισαν γιατί σκάλισα τα αυτονόητα: Κόβονταν το βουνό και ξεπουλιόνταν μαύρα τα μάρμαρα. Αυτά τελειώνουν. Είμαστε έτοιμοι να πάμε σε αυτό που πρέπει, στις προκηρύξεις για να βρεθεί ο κατάλληλος ανάδοχος με ανοιχτό παγκόσμιο διαγωνισμό. Τα υλικά πρέπει να τα κερδίσει όλη η κοινωνία και όχι όσοι τα λυμαίνονταν», είπε με νόημα.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X