Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και κίνδυνοι: Τι πρέπει να προσέξετε στην κατανάλωση φαγητού και αλκοόλ

Παν μέτρον άριστον στην κατανάλωση φαγητού και αλκοόλ συστήνει σε όλους για τα εορταστικά τραπέζια, μέσω του ethnos.gr, η αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μαρία Χατζηδημητρίου. Όπως λέει, η υπερβολική κατανάλωση εγκυμονεί κινδύνους, τους οποίους οι περισσότεροι δεν σκεφτόμαστε εκ των προτέρων, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσουν σε δυσάρεστες καταστάσεις και σε σπάνιες περιπτώσεις ακόμα και στο μοιραίο.

Κατά την ίδια, προσοχή χρειάζεται και στην ετοιμασία των τραπεζιών, αφού τα φαγητά θα πρέπει να είναι καλά μαγειρεμένα και πάντοτε να αποφεύγουμε να τοποθετούμε μαζί ωμά κρέατα και ωμά λαχανικά.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ένας τομέας που πρέπει να δείξουμε προσοχή, είναι τα λιπαρά φαγητά, την υπερβολική κατανάλωση των οποίων θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφεύγουμε.

«Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι αυξάνουν τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια. Η υπερβολική κατανάλωση λιπαρών, κάτι που παρατηρείται συχνά στα εορταστικά τραπέζια, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και παγκρεατίτιδα, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και οξεία. Αυτή, βέβαια, δεν οδηγεί σε θάνατο, ωστόσο, ο ασθενής μπαίνει σε μία μεγάλη ταλαιπωρία και θα πρέπει να νοσηλευθεί. Είναι σημαντικό, επίσης, να μην τρώμε βιαστικά και να μασάμε καλά τις τροφές, διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πνιγούμε. Αυτό παρατηρείται πιο συχνά στα άτομα νεότερης ηλικίας. Βέβαια, αυτός ο κανόνας ισχύει γενικά και όχι μόνο τις εορταστικές περιόδους. Ωστόσο, στις γιορτές έχουμε στα τραπέζια περισσότερα φαγητά, με αποτέλεσμα να τρώμε και περισσότερο βιαστικά. Ένας άλλος γενικός κανόνας είναι η αποφυγή μεγάλης ποσότητας γλυκών ιδίως από τους παχύσαρκους και από τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Δυστυχώς, με τα γλυκά είναι εύκολο να παρασυρθούμε», αναφέρει η κ. Χατζηδημητρίου.

Προσοχή στα νοσήματα που μεταδίδονται από τις τροφές
Το σωστό μαγείρεμα των τροφών, κατά την αντιπρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, είναι απαραίτητο, προκειμένου να αποφύγουμε τροφιμογενή νοσήματα.

«Τα τροφιμογενή νοσήματα μεταδίδονται από τα τρόφιμα και γι’ αυτό πρέπει να είναι καλά ψημένα είτε τα κρέατα είτε τα ψάρια. Σε διαφορετική περίπτωση μπορούν να μεταδοθούν οργανισμοί και να προκαλέσουν, για παράδειγμα, γαστρεντερίτιδα. Τελευταία είναι μόδα να μην τρώμε καλοψημένα τα φαγητά αλλά αυτό είναι λάθος. Επίσης, απαραίτητο είναι και το πολύ καλό πλύσιμο των λαχανικών, διότι και από αυτά μπορούν να μεταδοθούν οργανισμοί, όπως κάποια παράσιτα. Πολύ προσοχή χρειάζεται και στην προετοιμασία των τροφών. Δεν πρέπει ποτέ να βάζουμε μαζί ωμά λαχανικά και ωμά κρέατα. Το ωμό κρέας μπορεί να έχει μικροοργανισμούς, οι οποίοι, βέβαια, καταστρέφονται με τη θερμότητα, όταν τα μαγειρεύουμε, όμως, πριν το μαγείρεμα μπορεί να περάσουν στα ωμά λαχανικά και εκεί δεν θα καταστραφούν», λέει η κ. Χατζηδημητρίου.

Τέλος, η ίδια επισημαίνει ότι το πολύ φαγητό μπορεί να επιβαρύνει την καρδιά και να προκαλέσει ακόμα και ανακοπή σε σπάνιες περιπτώσεις, κυρίως σε άτομα που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι ακόμα περισσότερο μέτρο χρειάζεται στην κατανάλωση του αλκοόλ και βέβαια να μην πίνουμε ποτέ, αν πρόκειται να οδηγήσουμε. Εκτός από την πιθανότητα τροχαίου δυστυχήματος, μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ είναι πολύ πιθανό να μας οδηγήσει ακόμα και στο νοσοκομείο για νοσηλεία», καταλήγει η αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Πηγή: https://www.ethnos.gr

Εξηγήσεις Ιωαννίδη για την ματαίωση της εκδήλωσης των «Μωμόγερων»- Κριτική της αντιπολίτευσης για τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

Για κοινή απόφαση των συλλόγων και του Δήμος Κοζάνης, έκανε λόγο ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, εξηγώντας τους λόγους της ματαίωσης της εκδήλωσης των Μωμόγερων

Read More »
X