Στην επικείμενη αναβάθμιση του καταργούμενου Ειρηνοδικείου Εορδαίας σε Περιφερειακό Πρωτοδικείο, αναφέρεται σε δήλωσή του στον «Π» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης Χρήστος Δημητρόπουλος, με αφορμή τις κινητοποιήσεις που ήταν ορισμένες για τη Δευτέρα στο Ειρηνοδικείο Εορδαίας, μετά το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει αναδιάρθρωση του δικαστικού χάρτη.

Όπως εξηγεί ο κ. Δημητρόπουλος, σε ορισμένες όμως περιπτώσεις οι έδρες των καταργούμενων Ειρηνοδικείων διατηρούνται ως περιφερειακές έδρες των Πρωτοδικείων στα οποία υπάγονται και μια από τις λίγες αυτές περιπτώσεις είναι και το Ειρηνοδικείο Εορδαίας, μετά από ρητές διαβεβαιώσεις του Υφυπουργού Δικαιοσύνης κ. Μπούγα. Μάλιστα επίκειται μετεγκατάσταση σε νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, που βρήκε ο Δ. Εορδαίας και θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια.

Η δήλωση έχει ως εξής:

«Στα πλαίσια της χωροταξικής αναδιάρθρωσης του δικαστικού χάρτη της Χώρας προβλέπεται και είναι ειλημμένη απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής δικαιοσύνης με την κατάργηση των Ειρηνοδικείων και τη μεταφορά των οργανικών θέσεων των υπηρετούντων σε αυτά δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων στα κατά τόπο Πρωτοδικεία. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις οι έδρες των καταργούμενων Ειρηνοδικείων διατηρούνται ως περιφερειακές έδρες των Πρωτοδικείων στα οποία υπάγονται. Μία από τις λίγες αυτές περιπτώσεις είναι και το Ειρηνοδικείο Εορδαίας, αφού, σύμφωνα με τις επανειλημμένες και ρητές διαβεβαιώσεις του Υφυπουργού Δικαιοσύνης κ. Μπούγα, η έδρα του καταργούμενου Ειρηνοδικείου, δηλ. η Πτολεμαϊδα, ορίζεται πλέον ως έδρα του Περιφερειακού Πρωτοδικείου Κοζάνης. Η αναβάθμιση αυτή του καταργούμενου Ειρηνοδικείου Εορδαίας σε Περιφερειακό Πρωτοδικείο ήταν αποτέλεσμα της κοπιώδους προσπάθειας του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης προς την κατεύθυνση αυτή, στην οποία όμως είχε άμεσους συμπαραστάτες τόσο το Δήμο Εορδαίας όσο και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αλλά και τους κυβερνητικούς βουλευτές του Νομού. Έτσι, τα άμεσα αντανακλαστικά που επέδειξε ο Δήμος Εορδαίας φροντίζοντας να βρεθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις στις οποίες επίκειται η μετεγκατάσταση του πρώην Ειρηνοδικείου και νυν Περιφερειακού Πρωτοδικείου αλλά και η έγκριση εκ μέρους της Περιφέρειας της δαπάνης για τη σχετική μελέτη μετεγκατάστασης, ενίσχυσαν στο μέγιστο βαθμό τα επιχειρήματά μας και συνετέλεσαν στη θετική κρίση του Υπουργείου. Βεβαίως, αναμένοντας το σχετικό νομοσχέδιο για το δικαστικό χάρτη εντός του μηνός Μαρτίου, δεν θα πρέπει να εφησυχάσουμε αλλά, παραμένοντας σε εγρήγορση, θα πρέπει άπαντες, σε αγαστή συνεργασία, να φροντίσουμε για την κατά το συντομότερο δυνατό μετεγκατάσταση στις νέες κτιριακές υποδομές, οι οποίες και θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τη λειτουργία του Περιφερειακού Πρωτοδικείου.

Περαιτέρω, για άλλη μία φορά, αξίζει να τονιστεί ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο άλλωστε λόγω του μεγάλου αριθμού υποθέσεων σε αστικό και ποινικό επίπεδο, δεν αντιμετώπιζε ποτέ τέτοιο πρόβλημα, ενώ σχετικά με τις κινητοποιήσεις των δικαστικών υπαλλήλων της Περιφέρειάς μας, εντάσσονται στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχουν αποφασισθεί από την Ο.Δ.Υ.Ε., η οποία και είναι αντίθετη με την κατάργηση δικαστικών σχηματισμών και τη μετακίνηση υπαλλήλων, ζητήματα τα οποία όμως αφορούν άλλες Δικαστηριακές Περιφέρειες και όχι τη δική μας, αφού η Πτολεμαϊδα (καταργούμενη έδρα του Ειρηνοδικείου Εορδαίας) ορίζεται πλέον έδρα του Περιφερειακού Πρωτοδικείου Κοζάνης με αυξημένες πλέον ανάγκες, λόγω όγκου υποθέσεων, σε δικαστικούς υπαλλήλους». 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X