Την αισιοδοξία πως το πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας της περιόδου 2021-2027 θα κλείσει στο 105%, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, κατά τη διάρκεια της 3ης συνεδρίασης της επιτροπής παρακολούθησης.

Αξιοποιήσαμε τους πόρους για την περιοχή μας, επεσήμανε και πρόσθεσε πως στην επόμενη προγραμματική περίοδο η Δυτική Μακεδονία έχει ανάγκη από χρήσιμα έργα και νέες δράσεις.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος, μόνο με τη δημόσια δαπάνη, θα φτάσει τα 394εκ. ευρώ και αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά από τις ιδιωτικές επενδύσεις και τη μόχλευση, ενώ φυσικά σε αυτά τα χρήματα προστίθεται και η συνεισφορά του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης με 1,026 δις ευρώ

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να εξασφαλίσουμε την συμπληρωματικότητα με το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Στην τοποθέτησή του στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη αναθεώρησης του στόχου και του περιεχομένου του ΔΑΜ, δείχνοντας το δρόμο και για μεγάλα έργα πνοής που έχει ανάγκη η Δυτική Μακεδονία όπως ο οδικός άξονας Πτολεμαΐδα- Φλώρινα και το σιδηροδρομικό δίκτυο:

«Κάνουμε προσπάθειες και επαφές με τον ΟΣΕ για το «Καλαμπάκα – Δυτ. Μακεδονία», ώστε να γίνει από δευτερεύον, πρώτης προτεραιότητας. Είναι σημαντικό για εμάς να λειτουργήσει η γραμμή Φλώρινα -σύνορα και Φλώρινα- Αμύνταιο- Θεσσαλονίκη για να βγει από την απομόνωση η περιοχής μας».

Παράλληλα έργα όπως το φράγμα του Νεστορίου με αρδευτικό φαίνεται ότι παίρνει το δρόμο του, καθώς εντός των επόμενων δυο μηνών θα έχει ξεκαθαρίσει το θέμα.

Το αρδευτικό της Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου, θα έχει πρόσκληση 100εκ. ευρώ εντός του Σεπτεμβρίου.

Αναφερόμενος σε νούμερα τόνισε πως στη συγκεκριμένη περίοδο υπάρχει εξειδίκευση 75% των δράσεων, οι εντάξεις είναι στο 16%, οι συμβατοποιήσεις  στο 8,5%, ενώ το ανησυχητικό 1% των πληρωμών δεν φαίνεται πως προκαλεί ανησυχία

«Στη Δυτική Μακεδονία οι δικαιούχοι είναι ικανοί και θα γίνουν ικανότεροι», υπογράμμισε και μιλώντας για το τέλος του έτους σημείωσε πως το πρόγραμμα θα έχει εξειδικεύσεις στο 90%, προσκλήσεις στο 80%, εντάξεις στο 60%, συμβάσεις στο 50% και πληρωμές στο 20%.

«Θα είμαστε πάνω από τον εθνικό Μ.Ο.», τόνισε και έθεσε το στόχο της επόμενης περιόδου:

«Επενδύουμε στην συμμετοχικότητα. Μιλήσαμε με τα τέσσερα ΕΒΕ και είπαμε να μην έχουμε πάλι προκηρύξεις που να μην είναι ελκυστικές στην περιοχή μας».

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Πανταζάτος, Αναπληρωτής Προϊστάμενος  του Τμήματος «Ελλάδα και Κύπρος» της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής Ε.Ε. επεσήμανε πως υπάρχει συμφωνία για μια σειρά προτεραιοτήτων για την περιφέρεια, όπως η Επιχειρηματικότητα και η καινοτομία:

«Να δώσουμε σημασία σε εκείνους τους τομείς που μετά την συζήτηση με φορείς να επισημανθούν τα σημεία. Ενεργειακά σημεία με σημαντικές παρεμβάσεις που θα γίνουν από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης με τα πολύ μεγάλα ποσά και η πρόκληση είναι σημαντική. Η δουλειά που πρέπει να γίνει είναι σημαντική και για το κλείσιμο της προηγούμενης περιόδου. Είναι σημαντικό να προωθούμε ότι πέτυχαμε και να ενημερώνουμε τον κόσμο για ότι υλοποιείται με την πολιτική συνοχής».

 

 

X