Την επομένη της κηδείας του 19χρονου Γιάννη στη Βέροια, ο πατέρας του Γιώργος Καμπαϊλής επισκέφτηκε το φονικό λούνα παρκ στο Πευκοχώρι, στη Χαλκιδική. Βγήκε από τον φυλασσόμενο τότε χώρο σοκαρισμένος. Και δεν ήταν μόνον από τον θάνατο του γιου του, αλλά και από την εικόνα που αντίκρισε. «Αποδεικνύεται ότι εδώ έρχονται οι άνθρωποι και χάνουν τα παιδιά τους», είπε. Είδε ότι τα σίδερα ήταν σκουριασμένα, οι βίδες με τις υποδοχές τους είχαν γίνει σώμα από το αλάτι της θάλασσας, παιγνίδια είχαν υποστηρίγματα… κούτσουρα και ο πίνακας των μηχανημάτων ήταν σχεδόν ξεχαρβαλωμένος. «Είναι σάπια» έλεγε, μην πιστεύοντας και ο ίδιος σε όσα είδε.

Η συγκεκριμένη εικόνα του λούνα παρκ στο Πευκοχώρι, όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν, φαίνεται πως δεν διαφέρει από τα υπόλοιπα περιοδεύοντα ή εποχιακά λούνα παρκ σε όλη τη χώρα. Τα λούνα παρκ των πανηγυριών. «Με τα χρόνια οι ιδιοκτήτες και οι δήμοι, υπηρεσιακοί παράγοντες και αιρετοί, έχουν παραγνωριστεί. Δεν γίνεται κανένας έλεγχος. Όμως πλέον η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, γι’ αυτό δικαιολογείται και η έκταση που έχει πάρει το θέμα. Ο κόσμος φοβάται να αφήσει τα παιδιά του». Άνθρωπος που γνωρίζει καλά τον χώρο του λούνα παρκ περιγράφει στη Voria.gr πως οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις είναι και μεταφορικά και κυριολεκτικά για τα πανηγύρια. Μάλιστα, παρά τα συνεχή ατυχήματα και δυστυχήματα των τελευταίων χρόνων (Χαλκίδα τραυματισμός 9χρονης 2009, Αλμυρός Μαγνησίας θάνατος 13χρονης 2019, Πευκοχώρι θάνατος 19χρονου φέτος), τόσο οι ιδιοκτήτες των λούνα παρκ όσο και οι υπεύθυνοι για τον έλεγχο και τη φιλοξενία τους δείχνουν ότι δεν πτοούνται από το όργιο παρανομίας που αποκαλύπτεται διαρκώς πίσω από τη λειτουργία των χρυσοφόρων αυτών επιχειρήσεων.

Οι καθημερινές αποκαλύψεις για την κατάσταση που επικρατεί στα λούνα παρκ οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα χιλιάδες παιδιά που τα επισκέπτονται καθημερινά για να παίξουν κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή. Οι πιστοποιήσεις των παιγνιδιών δείχνει να είναι η αχίλλειος πτέρνα των εγκαταστάσεων αυτών και η αρχή της παράνομης λειτουργίας τους. Παρ’ ότι οι ιδιοκτήτες τους φαίνεται πως κερδίζουν πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά, όπως τουλάχιστον προκύπτει και από τις προσφορές που δίνουν στους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς, δεν πληρώνουν για την πιστοποίηση όλων των μηχανημάτων. Αυτό φαίνεται τουλάχιστον για το λούνα παρκ του Πευκοχωρίου όπου δεν υπήρχε πιστοποίηση κανενός μηχανήματος σε ισχύ, ενώ το μοιραίο παιγνίδι χαρακτηρίζεται από τον πραγματογνώμονα «ιδιοκατασκευή». Επίσης, σε λούνα παρκ που τελικά δεν λειτούργησε στην Κοζάνη, ο δήμος ανέφερε ότι είχε πιστοποιημένα τα μισά μηχανήματα, όπως φάνηκε από τον έλεγχο. Κατά σύμπτωση το λούνα παρκ ήταν του ίδιου ιδιοκτήτη.

Οι άδειες από τους δήμους

Η αδειοδότηση των λούνα παρκ των πανηγυριών, τα οποία οργανώνονται από τους δήμους, δείχνει ότι έχει πολλά μελανά σημεία. Μέλη τεχνικών υπηρεσιών δήμων αποκαλύπτουν ότι σε λούνα παρκ της περιφέρειάς τους δεν προχώρησαν ποτέ σε έλεγχο με εντολήν άνωθεν, καθώς οι άδειες δίνονταν παρά την αρνητική τους γνώμη για την καταλληλότητα των εγκαταστάσεων. Σε άλλους δήμους δεν έγινε ποτέ έλεγχος των εγκαταστάσεων, καθώς οι υπεύθυνοι επαναπαύτηκαν από τις βεβαιώσεις που προσκόμιζαν οι ιδιοκτήτες.

Άλλωστε, εκτός των πιστοποιήσεων από τις εξουσιοδοτημένες εταιρείες, που είναι μόνον δύο, είναι απαραίτητος και ο τεχνικός έλεγχος των εγκαταστάσεων και η σχετική βεβαίωση επ’ αυτών. Αυτός αφορά τόσο τον τρόπο με τον οποίον στήθηκαν τα μηχανήματα και εάν είναι ασφαλή όσο και την ηλεκτροδότησή τους. Πρόκειται για τις υπεύθυνες δηλώσεις που προσκόμισε στην αστυνομία ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ του Πευκοχωρίου και τις οποίες χαρακτηρίζει πλαστές ο μηχανικός που φέρεται να τις έχει υπογράψει. Ήταν επίσης ο λόγος για τον οποίον «κόπηκε» και δεν λειτούργησε το λούνα παρκ στην Αγιά Λάρισας. Στον έλεγχο διαπιστώθηκε πως είχαν αφαιρέσει το ρελέ ασφαλείας, τον αντιηλεκτροπληξιακό διακόπτη δηλαδή, καθώς τα μηχανήματα είχαν διαρροές και δεν μπορούσαν αλλιώς να λειτουργήσουν. Και ήταν ο λόγος που δεν άνοιξε το λούνα παρκ στον Άγιο Μάμα. Ο τεχνικός δεν πήγε να το ελέγξει για να πιστοποιήσει την καταλληλότητα της εγκατάστασης, όπως ανέφερε ο δήμαρχος.

Το βιβλίο λειτουργίας του λούνα παρκ είναι μία ακόμη πονεμένη ιστορία, καθώς ελάχιστοι το διαθέτουν και ακόμη λιγότεροι το έχουν συμπληρωμένο. Εκεί ο νόμος επιβάλλει ότι πρέπει να καταχωρούνται τα πιστοποιητικά εκπαίδευσης των χειριστών των παιγνιδιών. Ωστόσο, ο ίδιος ο νόμος μάλλον δίνει χώρο για την παρανομία. Επιτρέπει στον ιδιοκτήτη να εκπαιδεύεται από την εταιρεία που κάνει πιστοποιήσεις και στη συνέχεια ο ίδιος να εκπαιδεύει τους χειριστές. Και να το καταχωρίζει στα βιβλία του λούνα παρκ. Χαρακτηριστικό είναι πως στην περίπτωση του Πευκοχωρίου ένας νεαρός χειριστής όταν ρωτήθηκε για την εκπαίδευσή του έμεινε άναυδος, χωρίς να απαντήσει. Ο νόμος πάντως έχει την ίδια αντιμετώπιση και για την υποχρεωτική παρουσία τεχνικού ασφαλείας. Επιτρέπει να χαρακτηρίζεται ως τέτοιος ο ιδιοκτήτης, αρκεί να έχει περάσει ένα σεμινάριο.

Οι αδειοδοτήσεις

Οι διατυπώσεις όμως του καθεστώτος με το οποίο αδειοδοτούνται τα λούνα παρκ δημιουργούν πλείστα ερωτήματα για το ενδεχόμενο σκοπιμότητας. Στην περίπτωση του λούνα παρκ για το πανηγύρι της Λάρισας στη διακήρυξη του πλειοδοτικού διαγωνισμού με το οποίο η ιδιοκτήτρια θα έστηνε την εγκατάστασή της αναφέρεται ότι πρέπει να προσκομίσει ποινικό μητρώο με το οποίο να φαίνεται ότι δεν έχει καταδικαστεί για αδίκημα συναφές με το επάγγελμά της. Γνωρίζει όμως ο δήμος ότι ο πολίτης μπορεί να προσκομίσει μόνον γενικό ποινικό μητρώο, όπου οι πλημμεληματικές ποινές απαλείφονται μετά την πάροδο οκταετίας. Όμως αυτό δεν διασφαλίζει ότι δεν έχει καταδικαστεί η ιδιοκτήτρια, όπως για παράδειγμα για τον τραυματισμό της 9χρονης στη Χαλκίδα. Παρ’ ότι η έκδοση αυτού του μητρώου εξετάζεται, υπάρχει ένα γενικό κενό. Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες ο δήμος θα είχε την ευχέρεια να προμηθευτεί μητρώο δικαστικής χρήσης και από εκεί να προκύπτει εάν καταδικάστηκε ο πλειοδότης ή όχι και για ποια αδικήματα. Άλλωστε η απαλοιφή από το μητρώο γενικής χρήσης δεν σημαίνει και αμνήστευση του καταδικασθέντα.

Και όλα αυτά σε μία διακήρυξη όπου ρητά, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι δεν πρέπει να εγκατασταθεί το παιγνίδι «χαλί» ή «ταψί». Είναι αυτό στο οποίο τραυματίστηκε η 9χρονη στη Χαλκίδα και σκοτώθηκε η 13χρονη στον Αλμυρό.

Η τριπλή έρευνα

Πίσω στο Πευκοχώρι, όπου είναι σε εξέλιξη η τριπλή εισαγγελική έρευνα που καλείται να αποδώσει ποινικές ευθύνες για το δυστύχημα με θύμα τον 19χρονο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοπός των εισαγγελικών αρχών είναι να βάλουν βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο αναζητώντας στοιχεία για αδειοδοτήσεις λούνα παρκ και τα προηγούμενα χρόνια. Πώς δόθηκαν οι άδειες και ποια έγγραφα είχαν κατατεθεί; Έγιναν έλεγχοι από τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων; Όπως επίσης φαίνεται ότι το ίδιο βαθιά θα μπει το μαχαίρι τόσο για τις πιστοποιήσεις και μη πιστοποιήσεις των παιγνιδιών όσο και για τις εκθέσεις των τεχνικών για τις εγκαταστάσεις.

Στο πλαίσιο της έρευνας ήδη άρχισαν να καλούνται για εξηγήσεις τα πρόσωπα από τα οποία αναζητούνται ευθύνες. Η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά και η αρμόδια αντιδήμαρχος για τον έλεγχο ήδη έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις στο πλαίσιο της προκαταρκτικής που παρήγγειλε ο εισαγγελέας, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει και με τους τεχνικούς. Την ίδια ώρα συμπληρώνεται η δικογραφία για τον θανάσιμο τραυματισμό του 19χρονου, στην οποία θα προστεθεί και η έκθεση τεχνικού ελέγχου της εταιρείας που δίνει τις πιστοποιήσεις για τα παιγνίδια και θα εξετάσει το crazy dance. Θα ακολουθήσει και η έκθεση ελέγχου του πραγματογνώμονα που διόρισε η αστυνομία Λάμπρου Γκλαβόπουλου, ο οποίος ήδη παρέδωσε σημείωμα με τη βάση των ευρημάτων του που οδήγησε στον θάνατο του νεαρού.

Αντίστοιχες έρευνες αναμένεται να διενεργηθούν και σε άλλες εισαγγελίες, όπου ξαφνικά λούνα παρκ δεν λειτούργησαν παρ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια άνοιγαν κανονικά στα πανηγύρια.

πηγή

X