Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Φώτη Τσαμπούρη, Οικονομολόγος – Project Manager του SYNERGiNN. Η συζήτηση έγινε με αφορμή τη συμμετοχή στην Διεθνή Έκθεση ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας Beyond 2024, που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Όπως ο ίδιος εξήγησε, το SYNERGiNN  είναι ο Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας Δ. Μακεδονίας, ένα εμβληματικό έργο για την περιοχή, που όπως τόνισε, θα προωθήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων αλλά και των δημόσιων οργανισμών.

Το αρχικό σχέδιο υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από δύο χρόνια, με το σχέδιο θα λαμβάνει τη σφραγίδα αριστείας, ωστόσο έλλειψης χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια, το έργο υποβλήθηκε για υποβολή στο ΕΣΠΑ 2021-2027, όπου και αναμένεται εντός του Μαΐου η ένταξή του.

Σημαντικό είναι ότι η ελληνική πρόταση έλαβε βραβείο αριστείας σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, ενώ από ελληνικής πλευράς θα χρηματοδοτηθούν επτά κόμβοι καινοτομίας, εξ αυτών και της Δ. Μακεδονίας , με στόχο την ψηφιοποίηση και τον μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ο κόμβος καινοτομίας αποτελεί εταιρικό σχήμα, με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας, ως συντονιστή, το ΕΚΕΤΑ / ΙΔΕΠ, εταιρείες πληροφορικής, Επιμελητήρια, ΔΙΑΔΥΜΑ, Clube και άλλοι εταίροι.

Για τις υπηρεσίες του, αυτές θα είναι δωρεάν και προς τους επιχειρηματίες – εταιρείες και δημόσιους οργανισμούς, προσφέροντας τέσσερις υπηρεσίες: Δοκιμή πριν από την επένδυση, δεξιότητες και εκπαίδευση, οικοσύστημα καινοτομίας και δικτύωσης και τέλος υποστήριξη για εύρεση επενδύσεων.

Αφού καταγραφούν οι ανάγκες των εκάστοτε κλάδων θα εξειδικευτούν και οι δράσεις του Κόμβου Καινοτομίας, λ.χ. θα είναι σε θέση να προβλέψουν μέσω τεχνητής νοημοσύνης ποια πάνελ ενός Φ/Β κέντρου θα χαλάσουν το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Τσαμπούρης αναφέρθηκε και στο πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει τον τελευταίο καιρό για τις τεχνολογικές εξελίξεις, με την ίδρυση spin off εταιρειών και startups. «Υπάρχει μαγιά στον χώρο της τεχνολογίας και καινοτομίας», σημειώνει χαρακτηριστικά, οπότε και με τη συνεργασία της περιφέρειας ετοιμάζονται πράγματα στο μέλλον προκειμένου η περιοχή να ανακάμψει.

Σε σχέση με τη συμμετοχή στην έκθεση BEYOND, αρκετός κόσμος επισκέφθηκε το περίπτερο, με την έκθεση να είχε αρκετούς επισκέπτες και ξένους εκθέτες, ως μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις στον τομέα της στην Ν/Α Ευρώπη. Ο Κόμβος Καινοτομίας συμμετείχε και σε αρκετά πάνελ συζήτησης, προκειμένου να γίνει ανταλλαγή γνώσεων.

Για τη συνομιλία με το ρομπότ Σοφία, η συναναστροφή ήταν εντυπωσιακή, τόνισε επίσης, λέγοντας πως η απόκριση των απαντήσεων και οι κινήσεις της ήταν φοβερή.

 

X