Σε μία άσκηση ισορροπίας ανάμεσα σε μία ξεκάθαρα ανυποχώρητη στάση μπροστά στις αντιδράσεις της Ιεραρχίας και στην βούλησή της από την άλλη να μην δημιουργηθεί κλίμα αντιπαράθεσης με την Εκκλησία, θα συνεχίσει να επιδίδεται η κυβέρνηση μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο, η οποία προσδιορίστηκε πλέον και χρονικά από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα γίνει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.
Η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην οποίο θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο προγραμματίζεται για την προσεχή Τρίτη – καθώς στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις ΗΠΑ- μία εβδομάδα νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό και θα συμπέσει με την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου και τα αντίθετα μηνύματα που αυτή θα εκπέμψει.

Η κυβέρνηση αναμένεται να επαναλάβει ότι σέβεται τις απόψεις της αλλά δεν συνομοθετεί με την Εκκλησία, η προσπάθεια όμως που θα καταβληθεί από το Μέγαρο Μαξίμου είναι να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι από κυβερνητικής πλευράς και να μην δημιουργηθεί αίσθηση ότι επιδιώκεται κλίμα σύγκρουσης με την Εκκλησία.

Η αντίθεση της Εκκλησίας με την συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ήταν γνωστή στον ίδιο τον πρωθυπουργό πριν λάβει την απόφαση να την δρομολογήσει παρουσιάζοντας ο ίδιος τους βασικούς άξονες μέσω της τηλεοπτικής συνέντευξης στην ΕΡΤ.

Δύο ημέρες νωρίτερα είχε συναντηθεί, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας με τον Αρχιεπίσκοπο, Ιερώνυμο και γνωρίζοντας πλέον κανείς ότι είχαν συζητήσει το ζήτημα αυτό, αντιλαμβάνεται τους αποδέκτες της φράσης του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «προφανώς θα ακούσουμε τις απόψεις της Εκκλησίας, δεν ξέρω εάν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, θα σεβαστούμε την διαφορετική άποψη, αλλά νομοθετεί η Πολιτεία, δεν συνομοθετεί με την Εκκλησία, όπως έχει συμβεί και πολλές φορές στο παρελθόν».

Η χθεσινή αναφορά του Αρχιεπισκόπου στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος σήμανε πάντως έναν συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου και κατόπιν συνεννόησης με τον ευρισκόμενο στο Νταβός, Κυριάκο Μητσοτάκη αποφασίστηκε να ξεκαθαριστεί άμεσα η κυβερνητική θέση από τον Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος δήλωσε ότι στην χώρα μας τα ζητήματα δικαιωμάτων δεν λύνονται με δημοψηφίσματα, οπότε δεν τίθεται κάποιο τέτοιο θέμα.

Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να μην αφήσει κανένα περιθώριο σε συνειρμούς ότι διαπραγματεύεται για ένα τέτοιο ζήτημα με την Εκκλησία και πολύ περισσότερο ότι συζητά οποιαδήποτε υπαναχώρηση από μία νομοθετική πρωτοβουλία που πιστεύει βαθύτατα ότι εξυπηρετεί πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα των παιδιών.

Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίσει να διαμηνύει ότι η κυβέρνηση πάντοτε σέβεται τις απόψεις και τον ρόλο της Εκκλησίας, αλλά εφαρμόζει το πρόγραμμά της. Και όπως τόνισαν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού και προς τους γαλάζιους βουλευτές, η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία περιλαμβάνεται στο προεκλογικό πρόγραμμα της καθώς είναι μέρος της στρατηγικής για τους ΛΟΑΤΚΙ+.

Στην κυβέρνηση υπάρχει βέβαια πλήρη επίγνωση της επιρροής που ασκείται από την Εκκλησία σε έναν αριθμό βουλευτών της ΝΔ, κυρίως στην περιφέρεια, οι οποίοι θα κινηθούν σε κατεύθυνση καταψήφισης ή αποχής. Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα- που όπως φάνηκε και από τα γαλάζια «φροντιστήρια» δεν πρόκειται να αλλάξει ριζικά – βασική επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου είναι η όποια διαφοροποίηση αυτών, όπως και όλων των άλλων γαλάζιων βουλευτών, να γίνει με χαμηλούς τόνους, χωρίς κραυγές στον δημόσιο διάλογο και χωρίς αντιπαραθέσεις μεταξύ και των ίδιων των βουλευτών της ΝΔ.

Αυτό έχει ζητηθεί άλλωστε από το σύνολο των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε μία ευρύτερη προσπάθεια να περιοριστεί όσο το δυνατόν, ο πολιτικός αντίκτυπος αυτής της σημαντικής εσωκομματικής διαφωνίας που είναι πολύ πιθανό, με τα σημερινά δεδομένα, να αποτυπωθεί και με 30 έως και 40 διαφοροποιήσεις κατά την ψηφοφορία στην Βουλή.

Πηγή: Dnews

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X