Οι εύλογες αντιδράσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη λίμνη Πολυφύτου.

Το θέμα της εγκατάστασης πλωτών φωτοβολταϊκών στη λίμνη Πολυφύτου απασχόλησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας στη συνεδρίαση του της περασμένης Πέμπτης.

Για το θέμα αυτό αντιδρούν τόσο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι Δήμοι, Σερβίων, Βελβεντού και Κοζάνης, όσο και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

***

Το ερώτημα είναι αν θα μπορέσουν όλοι οι φορείς που αντιτίθενται σε μια τέτοια εξέλιξη να την σταματήσουν καθώς η συγκεκριμένη λίμνη ανήκει στη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ.

Μιλώντας για το θέμα αυτό κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Αμανατίδης ανέφερε πως επικοινώνησε ήδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ζητώντας του να μην προχωρήσει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών αφού ο σχεδιασμός είναι να αξιοποιηθεί τουριστικά, με τον τελευταίο να βρίσκει εύλογα τα επιχειρήματα που του παρέθεσε γι’ αυτό και τις αντιρρήσεις που υπάρχουν.

***

Το ερώτημα βέβαια είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα.

Θα εγκαταλειφθεί όντως κάθε πρόθεση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη λίμνη Πολυφύτου;

Πάντως για τους άμεσα ενδιαφερόμενους Δήμους είναι πολύ σημαντικό να ακυρωθούν τα όποια σχέδια υπάρχουν για φωτοβολταϊκά, αφού στην περίπτωση αυτή θα χαθεί ένας κομβικός και αξιόλογος χώρος, ο οποίος δεν είναι απλά αξιοποιήσιμος αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της περιοχής, γύρω από το οποίο θέλουν, προφανώς, να διαμορφώσουν και να αναπτύξουν τον τουριστικό τους σχεδιασμό.

Είδηση άξια να μνημονευτεί.

Διαβάζουμε χθες στο e-ptolemeos.gr, την εξής είδηση:

“Σε μια κίνηση ταπεινότητας προχώρησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Φιλόθεος, φτάνοντας στην εξέδρα των επισήμων λίγο πριν την έναρξη της παρέλασης για την 25η Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.

Όταν του υπέδειξαν τον μητροπολιτικό «θρόνο» που τον περίμενε στην εξέδρα και ενώ είδε ότι οι υπόλοιποι επίσημοι θα κάθονταν σε πλαστικές, ο Μητροπολίτης ζήτησε να καθίσει και ο ίδιος σε μια πλαστική καρέκλα, όπως αναφέρει το thesstoday.gr.

«Οι υπόλοιποι θα κάθονται σε πλαστικές και εγώ εδώ;», είπε χαρακτηριστικά, με τους υπεύθυνους να απομακρύνουν την αναπαυτική καρέκλα και να την αντικαταστήσουν με μια πλαστική.”

Για ποιο λόγο την αναφέρουμε;

Γιατί είναι μια απ’ τις ειδήσεις που αξίζει να μνημονευτεί και μια ενέργεια που τιμά τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεο.

Όλο και λιγότερα παιδιά…

Το παρατήρησαν αρκετοί απ’ όσους παρακολούθησαν τις φετινές παρελάσεις στην περιοχή μας και το σχολίασαν αναλόγως.

Φάνηκε πως ακόμα και στις πόλεις τα παιδιά που συμμετείχαν ήταν λιγότερα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Κάτι που, δυστυχώς, δεν συνέβη μόνο φέτος αλλά είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο έντονα.

***

Το γεγονός αυτό είναι προφανώς απόρροια της μείωσης των παιδιών που εγγράφονται κάθε χρόνο στα σχολεία μας, κάτι που οφείλεται στον διαρκώς μειούμενο αριθμό των γεννήσεων, με την υπογεννητικότητα να εξελίσσεται στο υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας μας.

Ένα πρόβλημα που οι δημογραφικές προβλέψεις λένε ότι θα επιδεινωθεί αφού όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα θα υποστεί πληθυσμιακή μείωση έως το 2100 κατά 24% (5% στην Ευρωζώνη) και θα είναι στην τρίτη χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πυροδοτώντας μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων στην οικονομία και στο ασφαλιστικό μας σύστημα.

***

Κοντά στην υπογεννητικότητα για την περιοχή μας θα πρέπει να προσθέσουμε και έναν ακόμα σημαντικό παράγοντα που επιβαρύνει το πρόβλημα αυτό.

Τη φυγή πολλών νέων καθώς δεν βρίσκουν εδώ την εργασία που χρειάζονται ή θα ήθελαν για να φτιάξουν στον τόπο μας τη ζωή τους και αναγκάζονται να την αναζητήσουν είτε σε άλλη περιοχή στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό.

Κι όταν οι νέοι λείπουν πώς να ανανεωθεί και να αυξηθεί ο πληθυσμός;

Αλλά και πολλοί από εκείνους που μένουν, διστάζουν να προχωρήσουν στη δημιουργία οικογένειας, φοβούμενοι πως δεν θα καταφέρουν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος που θα προκύψει.

 

X