Στους Δήμους με την καλύτερη επίδοση στη χώρα, καταγράφονται βάση του Δείκτη Αποτελεσματικότητας Δήμων του 2023, οι Δήμοι Φλώρινας και Βελβεντού, όπως δημοσιεύει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών σε συνεργασία με το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης (ΚεΔΕΠΟΔ) του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα για θέματα που αφορούν το Αμύνταιο και τη Φλώρινα

 

 

Για την εκπόνηση της μελέτης, συγκεντρώθηκαν τα οικονομικά στοιχεία του κάθε δήμου τα οποία αντλήθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ για τις υπόλοιπες κατηγορίες το Κέντρο ανέτρεξε στις ιστοσελίδες των δήμων.

Οι υπεύθυνοι της μελέτης τόνισαν πως οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να αναρτούν πληροφορίες για τα επιχειρησιακά σχέδια και τα έργα τους ανά τομέα στην επίσημη ιστοσελίδα των δήμων, αλλά αρκετοί δεν είναι όσο επιμελείς θα έπρεπε.

Οι πέντε βασικές κατηγορίες που ερευνήθηκαν είναι, η οργάνωση και η διακυβέρνηση, η οικονομική διαχείριση, οι υπηρεσίες, η βιωσιμότητα και η πολιτική προστασία.

Οι δήμοι με την καλύτερη επίδοση

Σύμφωνα με τα βασικά πορίσματα της μελέτης οι δήμοι που συγκαταλέγονται στο 10% με την καλύτερη συνολική επίδοση είναι οι εξής:

Δήμοι μητροπολιτικών κέντρων: Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου, Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, Δήμος Ηρακλείου Αττικής και Δήμος Χαϊδαρίου.

Μεγάλοι ηπειρωτικοί δήμοι: Δήμος Ηρακλείου Κρήτης, Δήμος Θέρμης, Δήμος Μαραθώνος, Δήμος Αλμωπίας, Δήμος Τρικκαίων, Δήμος Ελασσόνας, Δήμος Φλώρινας, Δήμος Βόλου, και Δήμος Χανίων.

Μεσαίοι ηπειρωτικοί δήμοι: Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου, Δήμος Καμένων Βούρλων, Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού, Δήμος Πάργας, Δήμος Φαρσάλων, Δήμος Φαιστού, Δήμος Πυλής, Δήμος Μουζακίου, και Δήμος Μονεμβασίας.

Μικροί ηπειρωτικοί και μικροί ορεινοί δήμοι: Δήμος Ανωγείων, Δήμος Βελβεντού και Δήμος Αγίου Βασιλείου.

Μεγάλοι και μεσαίοι νησιωτικοί δήμοι: Δήμος Μυκόνου και Δήμος Σαλαμίνας.

Μικροί νησιωτικοί δήμοι: Δήμος Υδρας, Δήμος Σκύρου και Δήμος Οινουσσών.

 

Παρακολούθηση και… βραβεία              

Με το νέο Νόμο που ισχύει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πλέον οι Δήμοι θα ελέγχονται και θα αξιολογούνται, μέσω του διαδικτυακού κόμβου του Υπουργείου Εσωτερικών «deiktesOTA.gov.gr» στον οποίο θα συλλέγονται στοιχεία που αφορούν στην οικονομική και διοικητική λειτουργία και δραστηριότητά τους, περί άσκησης αρμοδιοτήτων δήμων, περί αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων δήμων για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς,

Εκεί θα δημοσιεύονται, κατόπιν επεξεργασίας, δείκτες μέτρησης και αξιολόγησης των επιδόσεών τους και με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, μπορούν να θεσπίζονται ετήσια βραβεία για τους ΟΤΑ οι οποίοι έχουν επιδείξει βελτίωση των δεικτών επιδόσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τα βραβεία δύνανται να συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο, το συνολικό ύψος των οποίων μπορεί να φτάσει έως ποσοστό μηδέν κόμμα δύο τοις χιλίοις (0,2‰) επί του συνολικού ετήσιου ύψους των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των δήμων και των περιφερειών αντίστοιχα.

 

 

 

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X