Υ. Μωυσιάδης: «Έντονη η παραπληροφόρηση για τις ΑΠΕ – Ένα 90% των επενδύσεων δεν θα υλοποιηθούν»

Η εκπομπή ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε στο studio του σταθμού, τον Υπάτιο Μωυσιάδη, CEO της Wattcrop και Συνιδρυτή του True Story Radio.

Ο Υπάτιος Μωυσιάδης έχει στήσει εταιρεία ενέργειας στη πόλη της Πτολεμαΐδας παρά το γεγονός ότι το περιβάλλον στη Δυτική Μακεδονία δεν είναι φιλικό προς τiς νέες μορφές ενέργειας. Όπως ο ίδιος ανέφερε, το κλίμα είναι αρνητικό στη Δυτική Μακεδονία καθώς οι ΑΠΕ κατηγορήθηκαν για την απολιγνιτοποίηση, ενώ είναι κυρίως απόφαση της ΔΕΗ και της κυβέρνησης. Οι ΑΠΕ είτε λειτουργούσε ο λιγνίτης είτε όχι θα ερχόταν στην περιοχή για τον κύριο λόγο ότι η περιοχή έχει ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που είναι τα δίκτυα ηλεκτρισμού για την εγκατάσταση μεγάλων έργων.

Αναφέρθηκε στην παραπληροφόρηση όσον αφορά την χωροθέτηση των ΑΠΕ από υποψήφιους τώρα και στο παρελθόν, ενώ στην Ελλάδα υπάρχει χωροταξικό σχέδιο για το πού και πώς θα μπορεί κάποιος να χωροθετήσει έργα ΑΠΕ.

Λέγεται ότι θα έρθουν επενδυτές στην περιοχή, αλλά αυτοί οι επενδυτές έχουν ήδη έρθει. Το θέμα είναι αν μπορούμε ως περιοχή να συζητήσουμε εποικοδομητικά μαζί τους και εκτός από τις επενδύσεις ΑΠΕ να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες και τους κατάλληλους διαλόγους , έτσι ώστε να επενδύσουν και σε άλλα έργα υποδομών.

Θα πρέπει να διεκδικήσουμε από όλες τις εταιρείες που θα επενδύσουν εδώ, να δημιουργήσουν τις υποδομές συντήρησης και παρακολούθησης των έργων στην περιοχή την δική μας.

«Δεν είναι δυνατόν σε όλο τον κόσμο να βρέχει εκατομμύρια επενδύσεων κι εμείς εδώ – να το πω πολύ λαϊκά – να κρατάμε ομπρέλα και να μην συζητάμε με αυτούς τους επενδυτές!! Γιατί ο επενδυτής που θα κάνει ένα εργοστάσιο ή μια επένδυση ΑΠΕ, αύριο θα μπει να κάνει ένα εργοστάσιο για μπαταρίες, μεθαύριο θα κάνει ένα εργοστάσιο για υδρογόνο, μπορεί να μπει σε πάρα πολλά διαφορετικά επίπεδα. Άρα οι επενδυτές δεν είναι κάτι αόριστο, είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο, συγκεκριμένοι άνθρωποι, οι οποίοι όταν βλέπουν ένα περιβάλλον το οποίο είναι θετικό προς επενδύσεις, θα έρθουν, θα προσλάβουν, θα επενδύσουν στην περιοχή και από αυτό προσδοκούν κάποια αποτελέσματα», επεσήμανε ο CEO της Wattcrop.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πάμε σε ένα νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας και από την μαζική ανάγκη και χρήση ανειδίκευτων εργατών σε τομείς της ΔΕΗ, περνάμε στην αναζήτηση εξειδικευμένου προσωπικού, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες πολλών μικρών επιχειρήσεων οι οποίες θα κάνουν κάτι πολύ εξειδικευμένο. Συνεπώς, οι δύο ή τρεις επιχειρήσεις που θα έρθουν να επενδύσουν στη Δυτική Μακεδονία, δεν μπορούν να απορροφήσουν 2.000 ή 4.000 ανειδίκευτους εργαζόμενους.

Από τις αντικειμενικές δυσκολίες στη Δυτική Μακεδονία και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και του κόσμου για να τεθεί και σε διεθνές πλαίσιο είναι η τρομερή έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Ειδικά στη Δυτική Μακεδονία το πρόβλημα είναι μεγάλο. Αυτό δεν μπορεί να λυθεί από τη μία στιγμή στην άλλη, ούτε αποτελεί πολιτικό ζήτημα. Μπορούν να υπάρξουν κίνητρα, αλλά θα πρέπει τελικά να γίνει και μία ρεαλιστική συζήτηση για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των πόλεων της Δυτικής Μακεδονίας έναντι άλλων περιοχών της Ελλάδος.

Ο κ. Υπάτιος Μωυσιάδης, ζώντας στην Αγγλία, επισημαίνει ότι κι εκεί είναι σοβαρό το πρόβλημα εύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού, κυρίως ως αποτέλεσμα της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε., ενώ προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν προσφέροντας υψηλούς μισθούς ως κίνητρο.

Αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι η αναφορά του CEO της Wattcrop στο γεγονός ότι ένα 90% των επενδύσεων δεν θα γίνουν, ακόμη και στη Δυτική Μακεδονία, γιατί δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος στον ΔΕΔΔΗΕ. Ή μπορεί να γίνουν μετά από 15 χρόνια. Να σημειωθεί ότι ο ΔΕΔΗΕ έχει σταματήσει να δέχεται αιτήσεις για νέα φωτοβολταϊκά.

Σχολιάζοντας την πολιτική επικαιρότητα και την εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μωυσιάδης τόνισε ότι ο κ. Κασσελάκης έχει να αποδείξει πολλά και να κάνει πιο συγκεκριμένες προτάσεις σε επιμέρους τομείς

Το 2019 με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελλάδα, άλλαξε το επενδυτικό κλίμα. Αυξήθηκε το επενδυτικό ενδιαφέρον, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που έκανε την επανέναρξη των επενδύσεων ΑΠΕ.

Τέλος, σε επίπεδο ενέργειας είναι ανέφικτο να θέτουμε επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ, αλλά το ζήτημα είναι η κυβέρνηση να μπορεί να εποπτεύει την αγορά προς όφελος των πολιτών.

 

Σύνταξη: Μαρία Κοτζακόλιου

Κήρυγμα Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας για την Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως (22 Δεκεμβρίου 2024)

Εὐαγγέλιο: Ματθαῖος 1:1-25   Τὰ Χριστούγεννα πλησιάζουν, ἀγαπητοί μου. Ἡ ἁγία μας Ἐκκλησία μᾶς καλεῖ νὰ γιορτάσουμε τὴ “μητρόπολη τῶν ἑορτῶν” μὲ καθαρότητα ψυχῆς, μὲ

Read More »

“Μήνυμα ενότητας” από τα παιδιά των Κατηχητικών των Ενοριών της Πτολεμαΐδος, στη Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας! (ρεπορτάζ της Κούλας Πουλασιχίδου)

“Καρφίτσα” δεν έπεφτε στη Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεώς Φλωρίνης- Πρεσπών και Εορδαίας, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας το Σάββατο 21/12/24, για τα παιδιά

Read More »

Κωδωνοστάσιο του χαμηλού Αη Λιά στην Κοζάνη! – Ένα ιστορικό μνημείο 120 χρόνων εκπέμπει S.O.S. – Των Αργύρη Παφίλη & Μιχάλη Πιτένη

  Η Κοζάνη και η ευρύτερη περιοχή της παρόλο που διαθέτουν μια μακρόχρονη και αξιολογότατη ιστορία δεν κατάφεραν να διασώσουν πολλά ιστορικά μνημεία. Αυτή είναι

Read More »
X