Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Ζήση Πιτσιάβα φιλοξένησε τον Τάσο Φούντογλου, Αντιπεριφερειάρχη Υγείας.

Τα λεγόμενα του κ. Φούντογλου για τη συζήτηση που πρέπει να αναπτυχθεί για την υγεία στην περιοχή, σε συνέχεια της τοποθέτησής του προχθές στο περιφερειακό συμβούλιο, ο ίδιος τόνισε πως η εν λόγω συζήτηση πρέπει να τεθεί σε άλλη βάση.

«Τα ζητήματα υγείας δεν είναι αμιγώς πολιτικά, κατά βάση είναι επιστημονικά. Τα νοσοκομεία της Δ. Μακεδονίας θα συνεχίσουν να έχουν προβλήματα υποστελέχωσης γιατί δεν είναι οργανωτικά σωστά δομημένο το σύστημα σε όλη τη χώρα», είπε αρχικά, λέγοντας πως η  περιοχή είχε γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και υπήρχαν άλλου τύπου ανάγκες.

«Τα νοσοκομεία «περίπτερα» προσπαθούσαν να παρέχουν α πάντα σε όλους. Το θέμα είναι ποιοτικό και όχι ποσοτικό. Δεν μπορούμε από νοσοκομεία περίπτερα να γίνουμε νοσοκομεία σούπερ μάρκετ, απλά προσπαθώντας να πάνε και νέοι γιατροί στα νοσοκομεία. Δεν θα πάνε. Δεν προτείνω κλείσιμο νοσοκομείων. Έχουμε 5 νοσοκομεία, θα πάμε σε μια διαλειτουργικότητα, να συνεργάζονται και να δούμε ποιες είναι οι ανάγκες του πληθυσμού», σημειώνει, λέγοντας πως θα πρέπει να λειτουργεί το σύστημα προς όφελος των ασθενών, αφού πρώτα καταγραφούν οι ανάγκες του πληθυσμού, να οργανωθούν οι κλινικές και να συμπτυχτούν δυνάμεις.

Επίσης, τόνισε πως οι βασικές κλινικές θα πρέπει να λειτουργούν σε νοσοκομεία και όπου χρειάζεται να συμπτυχτούν δυνάμεις. Επίσης, ανέφερε με έμφαση πως ακόμη και στις εποχές των «παχιών αγελάδων» το ΕΣΥ παρέμενε αποτυχημένο και σήμερα κάποιοι θεωρούν ότι αν δίνονται περισσότερα λεφτά σε ανθρώπινους πόρους σε ένα αποτυχημένο σύστημα υγείας, θα ικανοποιηθούν οι ανάγκες της περιοχής.

Σημείωσε πως το δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να εκμεταλλεύονται και τους καλώς ιδιώτες ή τις καλές ιδιωτικές δομές και οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε ένα δωρεάν σύστημα υγείας. Ερωτηθείς γιατί οι προσκλήσεις γιατρών στη Δ. Μακεδονία καταλήγουν άγονες και χρειάζεται η παρέμβαση της περιφέρειας με 500 ευρώ χρηματική αποζημίωση, ο ίδιος απάντησε πως το σύστημα υγείας της περιοχής δεν είναι ελκυστικό για έναν καλό γιατρό, καθώς συνεχώς υπολειτουργεί και είναι υποστελεχωμένο, με τους γιατρούς να έχουν καθημερινά το άγχος να βγουν οι εφημερίες.

Ο ίδιος μίλησε, επίσης, για γιατρούς που έχουν στήσει «μαγαζάκια» μέσα στο ΕΣΥ, ενώ λίγο αργότερα τόνισε πως θα πρέπει να μειωθεί το ποσοστό των πολιτών που φεύγουν από τη Δ. Μακεδονία για να βρουν παροχές υγείας.

Επεσήμανε την ανάγκη αρμόδιοι σύμβουλοι να έρθουν στην περιοχή και να προτείνουν ώστε να στηθεί ένα σύγχρονο σύστημα υγείας, καθώς η Αθήνα δεν παίρνει στα σοβαρά την περιοχή και χρειάζεται να προταθούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

Ακόμη, σημείωσε πως το μεγάλο πρόβλημα του ΕΣΥ είναι η έλλειψη νοσηλευτών, ενώ ανέφερε πως τα νοσοκομεία σε μερικά χρόνια θα χρειαστούν γιατρούς νέων ειδικοτήτων. Ενώ για την περιοχή, σημείωσε πως δεν χρειάζεται περιφερειακό νοσοκομείο αλλά να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

«Σκοπός είναι να αναβαθμιστεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τα κέντρα υγείας, ο κόσμος να αντιληφθεί τι σημαίνει αυτό.

Καυτηρίασε, επίσης, το πώς επιλέγονται οι διοικήσεις των νοσοκομείων, λέγοντας πως θα πρέπει να σταματήσουν να υπάρχουν πολιτικές και μη παρεμβάσεις.

Τέλος, ανέφερε πως αναζητείται κτίριο για το ΕΚΑΒ στην Πτολεμαΐδα και τα Γρεβενά, λέγοντας πως οι τωρινοί χώροι «προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», προσθέτοντας πως στην Πτολεμαΐδα ήδη έχει βρεθεί ένα κτίριο το οποίο το είδε το ΕΚΑΒ και συμφώνησε να μεταφερθεί εκεί. Στο ΕΚΑΒ Φλώρινας να ανεγερθεί κτίριο σε κομβική τοποθεσία, προσέθεσε επίσης και στα Γρεβενά θα παραχωρηθεί κτίριο της περιφέρειας.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X