Η Τσικνοπέμπτη είναι μια από τις πιο αγαπητές και παραδοσιακές γιορτές στην Ελλάδα, σηματοδοτώντας την κορύφωση της κρεατοφαγίας πριν από την έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής. Η ονομασία της προέρχεται από τη λέξη “τσίκνα”, που αναφέρεται στη χαρακτηριστική μυρωδιά του ψημένου κρέατος, και τη λέξη “Πέμπτη”, καθώς εορτάζεται πάντα την Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου.
Τι τρώμε την Τσικνοπέμπτη 2025
Η Τσικνοπέμπτη είναι αφιερωμένη στην κατανάλωση κρέατος, με έμφαση στο ψήσιμο στα κάρβουνα, που δημιουργεί την χαρακτηριστική “τσίκνα”. Τα πιο δημοφιλή εδέσματα περιλαμβάνουν:
Σουβλάκια: Χοιρινά ή κοτόπουλου, μαριναρισμένα με διάφορα μυρωδικά και μπαχαρικά.
Παϊδάκια: Ζουμερά και καλοψημένα, συνήθως από αρνί ή χοιρινό.
Λουκάνικα: Παραδοσιακά, με έντονα αρώματα και γεύσεις, συχνά συνοδευόμενα από μουστάρδα ή λεμόνι.
Πανσέτες: Χοιρινές φέτες με λιπαρό μέρος, που γίνονται τραγανές στο ψήσιμο.
Κοντοσούβλι: Μεγάλα κομμάτια χοιρινού κρέατος περασμένα σε σούβλα και ψημένα αργά.
Κεμπάπ: Μείγμα κιμά με μπαχαρικά, σχηματισμένο σε μακρόστενα κομμάτια και ψημένο στη σχάρα.
Πηγή: https://armyvoice.gr