Τρία τμήματα του ΠΔΜ με χαμηλή βάση εισαγωγής που οδηγούν σε δυναμικούς κλάδους

Αντίστροφα κυλά ο χρόνος προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή των μηχανογραφικών 2025 για όσους συμμετείχαν φέτος στις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Η σχετική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει στις 8 Ιουλίου, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται στις 17 του μήνα, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη. Όσον αφορά πάλι τις βάσεις εισαγωγής στις σχολές, αυτές θα γίνουν γνωστές προς τα τέλη του Ιουλίου, γύρω στις 24-25.

Την ώρα λοιπόν που οι συμμετέχοντες των Πανελλαδικών έχουν τις βαθμολογίες στα χέρια τους και έχουν αρχίσει τα προσχέδια για τα μηχανογραφικά τους δελτία, το iefimerida.gr επικοινώνησε με τον δρα Χρήστο Ταουσάνη, Ιδρυτή και Επιστημονικό Διευθυντή της EMPLOY EDU – Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας, ο οποίος παρέθεσε 10 τμήματα με χαμηλή βάση εισαγωγής, που προσφέρουν ωστόσο επαγγελματικές διεξόδους και προοπτικές.

«Τμήματα με χαμηλές βάσεις οδηγούν σε δυναμικούς κλάδους»
«Έπειτα και από την ανακοίνωση των βαθμολογιών, η προσοχή μαθητών και γονέων έχει επικεντρωθεί στην εύρεση τμημάτων που μπορεί, δυνητικά, να έχει πρόσβαση ο υποψήφιος και να εντάξει στο μηχανογραφικό του. Η αναζήτηση αυτή δεν είναι εύκολη καθώς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προσφέρονται περισσότερα από 450 προγράμματα σπουδών. Σε πολλά αυτά, γονείς και μαθητές, είναι δύσκολο να κατανοήσουν ποιες είναι οι δυνατότητες των αποφοίτων, αλλά και με ποιους κλάδους συνδέονται», αναφέρει αρχικά ο κ. Ταουσάνης.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, «υφίσταται σε πολλούς η πεποίθηση πως τμήματα που έχουν χαμηλή βάση εισαγωγής, δεν προσφέρουν καλές προοπτικές στους αποφοίτους. Φυσικά αυτό δεν ισχύει καθώς υπάρχουν πολλά τμήματα που έχουν χαμηλή βάση εισαγωγής -γεγονός που κατά κύριο λόγο οφείλεται ότι εντάσσονται σε περιφερειακά ΑΕΙ- ωστόσο, προσφέρουν αξιόλογη απασχολησιμότητα και οδηγούν σε δυναμικούς και αναπτυσσόμενους κλάδους της οικονομίας».

Αυτά είναι τα 10 τμήματα με χαμηλή βάση εισαγωγής, αλλά επαγγελματικές διεξόδους και προοπτικές

Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Αιγαίου (8.970 μόρια – 1ο & 4ο ΠΕΔΙΟ)

Όπως εξηγεί ο κ. Ταουσάνης «σκοπός του Τμήματος είναι η προετοιμασία ικανών στελεχών για τη μελέτη και εφαρμογή των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στο πεδίο του Πολιτισμού. Οι πτυχιούχοι έχουν υψηλά ποσοστά απασχολησιμότητας και μπορούν να εργαστούν τόσο στον ιδιωτικό τομέα, στις περιπτώσεις που προκύπτουν θέσεις πληροφορικής, όσο και στο δημόσιο τομέα σε θέσεις που εμπίπτουν στον κλάδο Π.Ε Πολιτιστικής Διαχείρισης.

Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων Δυτικής Μακεδονίας (11.270) & Ψηφιακών Μέσων και επικοινωνίας Ιονίου (8.980 μόρια) – 1ο & 4ο ΠΕΔΙΟ

Σύμφωνα με τον ίδιο «οι απόφοιτοι διαθέτουν πρακτικές και θεωρητικές επιστημονικές γνώσεις στους τομείς της επικοινωνίας σε συνδυασμό με αντίστοιχες ψηφιακές δεξιότητες. Οι προοπτικές απασχόλησης των αποφοίτων του τμήματος παρουσιάζονται πολύ σημαντικές, καθώς εξειδικεύονται στους τομείς που αφορούν την επικοινωνία μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογιών, στο digital marketing κ.λπ».

Τμήμα Γεωλογίας Πατρών (9.020 μόρια – 2ο ΠΕΔΙΟ)

Όπως αναλύει ο κ. Ταουσάνης «ο Γεωλόγος μπορεί να εξειδικευθεί και να εργαστεί ως Ηφαιστειολόγος, Σεισμολόγος, Ωκεανογράφος, Γεωλόγος Πετρελαίων, Μετεωρολόγος, Παλαιοντολόγος, Τεχνικός Γεωλόγος, Γεωλόγος Περιβάλλοντος, Γεωχημικός, Γεωφυσικός, Υδρογεωλόγος, Ορυκτολόγος κ.α. Μπορεί να επιλέξει από το να εργαστεί σε ακραίες συνθήκες έως και να κάνει «δουλειά γραφείου» ή εργαστηρίου, όπως π.χ. ο Γεμμολόγος (πιστοποίηση αυθεντικότητας πολύτιμων λίθων)».

Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης Αιγαίου (9.100 μόρια – 2ο & 4ο ΠΕΔΙΟ)

«Ένα καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών οπού επιδιώκεται ο συνδυασμός τεχνικών και οικονομικών γνώσεων για να καλυφθούν οι ανάγκες για μηχανικούς που μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος. Οι απόφοιτοι εντάσσονται στον κλάδο Π.Ε 80 Οικονομολογιών ενώ ταυτόχρονα μπορούν να ενταχθούν στον κλάδο Π.Ε Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης με το πτυχίο τους και την σχετική άδεια άσκησης επαγγέλματος», υπογραμμίζει ο Ιδρυτής και Επιστημονικός Διευθυντής της EMPLOY EDU – Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας.

Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων ΔΠΘ (8.950 μόρια – 2ο 3ο & 4ο ΠΕΔΙΟ)

Όσον αφορά τη συγκεκριμένη επιλογή ο κ. Ταουσάνης σημειώνει: «Σκοπός του τμήματος είναι η καλλιέργεια της Δασολογικής επιστήμης και της επιστήμης του περιβάλλοντος, με ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση των φυσικών πόρων και την κατάρτιση επιστημόνων ικανών να μελετούν, ερευνούν, κατανοούν και εφαρμόζουν σύγχρονες μεθόδους για την ανάπτυξη, βελτίωση, προστασία και διαχείριση των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος».

Τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας ΔΙΠΑΕ (9.520 Μόρια – 2ο & 4ο ΠΕΔΙΟ)

«Με την ολοκλήρωση των σπουδών του/της, ο/η απόφοιτος διαθέτει τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις, ώστε να μπορεί να δραστηριοποιηθεί ως Στέλεχος Επιχειρήσεων, Οργανισμών και Αυτοαπασχολούμενος/η στη Διοίκηση Μεταφορών, Οργάνωση και Διαχείριση Αποθήκης, Διαχείριση Ποιότητας & Ποιοτικό Έλεγχος, Διοίκηση Παραγωγής κ.λπ. Παράλληλα, οι απόφοιτοι έχουν δικαίωμα εγγραφής στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΟΕΕ)», σημειώνει ο κ. Ταουσάνης.

ΗΜΜΥ ΕΛΜΕΠΑ (10.830 μόρια – 2ο ΠΕΔΙΟ)

Αναφορικά με τη συγκεκριμένη επιλογή υπογραμμίζει: «Το Τμήμα καλύπτει τον χώρο της Ενέργειας, της Ηλεκτρονικής του Αυτομάτου Ελέγχου, των Τηλεπικοινωνιών και των Υπολογιστών. Το πρόγραμμα σπουδών προσφέρει τις παρακάτω κατευθύνσεις προχωρημένου εξαμήνου: Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας, Ηλεκτρονικής, Συστημάτων και Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνιών και Τεχνολογίας Πληροφορικής. Πλέον, μετά και την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής αποτελεί μια ελκυστική επιλογή με χαμηλή βάση εισαγωγής για να σπουδάσει κάποιος αυτά τα δυναμικά πεδία».

Τμήμα Εργοθεραπείας Δυτικής Μακεδονίας (13.421 μόρια)

Σύμφωνα με τον ίδιο «η εργοθεραπεία είναι ένα επάγγελμα υγείας που έχει ως βασικό της σκοπό να βοηθήσει τον άνθρωπο να ανταποκριθεί στις καθημερινές του δραστηριότητες. Παρότι είναι ένα απαιτητικό επάγγελμα, παρουσιάζει σημαντικές επαγγελματικές προοπτικές, καθώς οι απόφοιτοι μπορούν να απασχοληθούν με άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων που εμφανίζουν δυσλειτουργίες, αναπηρίες και γενικά περιορισμούς στην εκτέλεση έργων».

Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης Δυτικής Μακεδονίας (7.415 μόρια – 2Ο & 4Ο ΠΕΔΙΟ)

Όπως επεξηγεί: «Σκοπός του τμήματος είναι η εκπαίδευση στελεχών που θα είναι σε θέση να συγκεντρώσουν δεδομένα από μαζικά φαινόμενα όλων των επιστημών ή από ένα μεγάλο σύνολο πηγών, να τα αναλύουν και να εξάγουν τη μέγιστη δυνατή πληροφορία από αυτά. Λόγω του μεγάλου εύρους εφαρμογών της στατιστικής επιστήμης, οι απόφοιτοι του τμήματος παρουσιάζουν μια σημαντική απορροφητικότητα τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο Τομέα σε διάφορους κλάδους επαγγελμάτων».

Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (10.180 μόρια 2ο ΠΕΔΙΟ)

Όπως λέει ο κ. Ταουσάνης «το Τμήμα είναι μοναδικό στην Ελλάδα και εφοδιάζει τους φοιτητές με γνώσεις σχετικές με Δορυφορικές επικοινωνίες και ζεύξεις, δορυφορική πλοήγηση, συστήματα ραντάρ, ψηφιακή επεξεργασία σήματος και εικόνας, δορυφορικά συστήματα, τηλεπικοινωνίες από δορυφόρους, οι «έξυπνες» πόλεις, σχεδίαση και κατασκευή δορυφόρων διαστημικών αποστολών, μη επανδρωμένων οχημάτων (UAV, UGV) και ρομποτικών συστημάτων αιχμής κ.λπ».

«Αναμφίβολα, πέρα από την αποστολή και τις προοπτικές που προσφέρει το κάθε τμήμα, η σημαντικότερη παράμετρος είναι τα ατομικά ενδιαφέροντα του μαθητή αλλά και η προσωπικότητα του. Το μηχανογραφικό είναι σύνθεση παραγόντων και μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία και αυτός είναι και ο λόγος που, πάντοτε, πρέπει να ζητάμε και τη συνδρομή ενός πιστοποιημένου και εξειδικευμένου συμβούλου», καταλήγει ο δρ Χρήστος Ταουσάνης μιλώντας στο ieifmerida.gr.

Πηγή: https://www.iefimerida.gr

Τρία τμήματα του ΠΔΜ με χαμηλή βάση εισαγωγής που οδηγούν σε δυναμικούς κλάδους

Αντίστροφα κυλά ο χρόνος προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή των μηχανογραφικών 2025 για όσους συμμετείχαν φέτος στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Η σχετική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει

Read More »

Η απίθανη ιστορία ενός γεφυριού στα Γρεβενά που θάφτηκε και μπορείς να το δεις πλέον σε ένα υπόγειο

Μία απίθανη ιστορία, ενός θαμμένου αλλά όχι γκρεμισμένου γεφυριού στα Γρεβενά, έγραψε ο Θωμάς Μπιζιούρας στην προσωπική του σελίδα στο Facebook. Θαμμένο εδώ και δεκαετίες κάτω

Read More »

Αντίστροφη μέτρηση για την παραχώρηση των 22 περιφερειακών αεροδρομίων – Τι ισχύει για Κοζάνη & Καστοριά

Εξελίξεις καταγράφονται στο πεδίο της αξιοποίησης και αναβάθμισης 22 περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας, με το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) να προετοιμάζει σταθερά το έδαφος για την έναρξη

Read More »

e-ΕΦΚΑ: Προσωρινή μη διαθέσιμες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες – Δείτε πότε

Η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ενημερώνει ότι, λόγω προγραμματισμένων εργασιών στο πλαίσιο έναρξης Παραγωγικής Λειτουργίας του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του e-ΕΦΚΑ, αναβάθμιση του συστήματος

Read More »
X