Σε κλίμα συγκίνησης και Εθνικής υπερηφάνειας πραγματοποιήθηκε η εορταστική εκδήλωση του Ιστορικού 81ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης , για την 25η Μαρτίου !

Ήταν μία πραγματικά πετυχημένη γιορτή που τα είχε ΟΛΑ τραγούδια, θεατρικά σκετς, ποιήματα και παραδοσιακούς χορούς, που διοργάνωσε στις 22/3/24 η Εκπαιδευτικός του Σχολείου Στέλλα Μαλαματένιου, βοηθούμενη στις πρόβες και από την Εκπαιδευτικό Σοφία Περπερά, ενώ τη μουσική επιμέλεια είχε ο Μουσικός του Σχολείου Σάββας Μπαλτήρας και για τη διδασκαλία των χορών υπεύθυνη ήταν η Γυμνάστρια του Σχολείου Στέλλα Οικονομίδου .

Υποδεχόμενη τους γονείς και τους κηδεμόνες των παιδιών η Διευθύντρια Μιχαέλα Παπαδοπούλου τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους και την εποικοδομητική συνεργασία τους και συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που συνέβαλαν στην επιτυχία της εορταστικής εκδήλωσης.

Όμως τα συναισθήματα ήταν πολλά για μας, που επισκεφτήκαμε πρώτη φορά ένα Σχολείο από τα παλιά, που έχει γράψει τη δική του ιστορία και του οποίου η ανέγερση ξεκίνησε το 1908 και ολοκληρώθηκε το 1911, ενώ στην αποπεράτωσή του συνέδραμαν κάποιοι άνθρωποι . Ξεναγώντας μας στο χώρο και αναφερόμενη στο Σχολείο που μετράει πάνω από ένα αιώνα ζωής ,η Σιατιστινή Εκπαιδευτικός Κατερίνα Τσιάτσιου επεσήμανε ότι στην ανέγερση του κτιρίου συνέδραμαν κάποιοι δωρητές, μεταξύ των οποίων και Δυτικομακεδόνες Σιατιστινοί με βασικό δωρητή την οικογένεια Μελά .

Αναφερόμενη η κ. Τσιάτσιου στην ιστορία του Σχολείου και στο ρόλο του στην κατοχή, υπογράμμισε ότι στο ημιυπόγειο όπου ήταν τα κρατητήρια, ακόμα παραμένουν χαραγμένα στο τοίχο τα ονόματα των Ελλήνων Αντιστασιακών κρατουμένων , με την ημερομηνία κράτησής τους ,καθώς το κτίριο λειτουργούσε και ως φυλακή την περίοδο της κατοχής, όταν είχε επιταχθεί από τους Γερμανούς από το 1941 έως το 1944.

Έκτοτε έχουν γίνει κάποιες βελτιωτικές παρεμβάσεις , ωστόσο το κτίριο παραμένει λειτουργικότατο με μεγάλους χώρους και άνετες αίθουσες φιλοξενώντας χιλιάδες παιδιά , ενώ έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο και η τεράστια ιστορία του θα μεταφερθεί το επόμενο διάστημα στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα παρουσιαστεί στα πλαίσια ειδικής εκδήλωσης. Να σημειωθεί ότι σημαντική και παραγωγική είναι και η λειτουργία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου , στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας του, με τη Διεύθυνση και τους Εκπαιδευτικούς του Σχολείου.

 

ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ

X