Το στοίχημα της αποκριάς στο Δήμο Εορδαίας.

Δεν πρόλαβε ο νέος Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Εορδαίας κ. Κώστας Ιωαννίδης να εξαγγείλει μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού true story 102.8 FM και την εκπομπή του Αντώνη Πουγαρίδη πως πρόκειται φέτος να οργανωθούν αποκριάτικες εκδηλώσεις και στην Πτολεμαΐδα, μεταξύ των οποίων θα είναι και η αποκριάτικη παρέλαση, και έσκασαν μύτη από τη γειτονική Κοζάνη τα πρώτα σκωπτικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Γιατί όχι;

Αποκριά σημαίνει ξεφάντωμα, διασκέδαση, γέλιο, χιούμορ και πάνω απ’ όλα σάτιρα!

***

Βέβαια, κ. Ιωαννίδης στη συνέντευξη του αυτή φρόντισε να διευκρινίσει πως «Δεν θέλουμε να πάμε κόντρα στην Αποκριά της Κοζάνης, αλλά να δημιουργήσουμε την Αποκριά μας».

Άποψη σωστή και μετρημένη κατά τη γνώμη μας.

Εδώ και χρόνια υπήρξαν διάφορες άλλες κόντρες μεταξύ των δύο πόλεων, πολλές εκ των οποίων άνευ σοβαρού λόγου και αιτίας, οπότε δεν χρειαζόμαστε και μια νέα, με αφορμή την αποκριά.

***

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Αντιδήμαρχος του Πολιτισμού απέφυγε να δώσει περισσότερα στοιχεία και λεπτομέρειες, εκτός από την αναφορά του στην παρέλαση, κάνοντας λόγο για εκδηλώσεις που θα γίνουν με τη συνεργασία φορέων και συλλόγων, αλλά και για «εκπλήξεις».

Με τα λεγόμενα του ο κ. Ιωαννίδης δημιούργησε φυσικά προσδοκίες και μένει να φανεί στην πράξη πόσο αυτές θα επαληθευτούν ή όχι.

Πάντως σε κάθε περίπτωση η όποια προσπάθεια θα πρέπει να κριθεί με επιείκεια και με βασικό γνώμονα πως τέτοιου είδους εκδηλώσεις πριν καταξιωθούν και καθιερωθούν σε άλλα μέρη πέρασαν πολλά χρόνια, και ότι σε κάθε περίπτωση αυτές που ξεχωρίζουν και διαρκούν είναι όσες καταφέρνουν να διαμορφώσουν μια δική τους, μοναδική, ταυτότητα, την οποία διατηρούν αναλλοίωτη στο βασικό της πυρήνα, ανεξάρτητα από την όποια εξέλιξη τους.

***

Αν ρίξουμε δε μια ματιά στην αποκριά της Κοζάνης, για την οποία η γνωστή λαογράφος κ. Ματίνα Τσικριτζή Μόμτσιου είχε γράψει την εύστοχη φράση «έρχεται από μακριά», θα δούμε πως αυτό που τη βοήθησε να διατηρηθεί και να εξελιχθεί σε βάθος χρόνου είναι ότι κράτησε ως κόρη οφθαλμού το βασικό έθιμο της.

Το Φανό!

Η παρέλαση της αποκριάς, το γλέντι που στήνεται τα βράδια στα κέντρα διασκέδασης της πόλης, αλλά και στην κεντρική πλατεία, σε πεζόδρομους και δρόμους, οι χοροί μεταμφιεσμένων, οι ερασιτεχνικές αλλά και οι επαγγελματικές παραστάσεις με σατιρικά θέματα στο κοζανίτικο ιδίωμα ή τη νεοελληνική που παίζονται από την Τσικνοπέμπτη μέχρι την παραμονή της Μεγάλης Αποκριάς και γενικά ό,τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια των δώδεκα ημερών, έχει ως αφετηρία αλλά και κατάληξη το Φανό.

***

Κάθε βράδυ ανάβει και από ένας Φανός στις γειτονιές της Κοζάνης, απ’ όπου ξεκινά το κέφι που απλώνεται στη συνέχεια σ’ όλη την πόλη, και το βράδυ της Μεγάλης Αποκριάς όταν ανάβουν όλοι μαζί τότε ο κάθε επισκέπτης αισθάνεται λες και όλη η περιοχή δονείται στο ρυθμό του παραδοσιακού τραγουδιού του «11».

Τα τελευταία χρόνια, έγινε προσπάθεια ν’ ανάψουν Φανοί και σε άλλες, γειτονικές, περιοχές και κάποιοι εξακολουθούν ν’ ανάβουν ακόμα.

Δεν κατάφεραν όμως να φτάσουν στο επίπεδο των Φανών της Κοζάνης, ίσως επειδή το έθιμο αυτό φαίνεται να είναι στο DNA τόσο των κατοίκων της όσο και της ίδιας της πόλης.

Γι’ αυτό και εκεί είναι τόσο πετυχημένη η αναβίωση του εθίμου αυτού κάθε χρόνο όσο πουθενά αλλού.

***

Κοντολογίς, η άποψη του κ. Ιωαννίδη περί μη κόντρας ίσως δείχνει και το δρόμο που σκέφτονται ν’ ακολουθήσουν στο Δήμο Εορδαίας.

Να στήσουν, δηλαδή, μια αποκριά με τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, η Πτολεμαΐδα και γενικότερα η περιοχή της Εορδαίας έχουν το δικό τους διακριτό και πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα χάρη στο οποίο μπορούν να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν την αποκριά που θα το εκφράζει.

Αποκριά που θα έχει πάνω της τη σφραγίδα «Πτολεμαΐδα» ή «Εορδαία», χωρίς να έχει κανένα απολύτως λόγο να συγκρίνεται με αυτή που γίνεται την ίδια περίοδο στην Κοζάνη.

Αποκριά που μπορεί να λειτουργήσει ως μια άλλη, μια διαφορετική, πρόταση για όσους θέλουν να διασκεδάσουν και με κάτι που δεν θα μοιάζει με όσα ξέρουν μέχρι τώρα.

***

Αν το εγχείρημα πετύχει, και καθιερωθεί, τότε ωφελημένη δεν θα βγει μόνο η πόλη της Πτολεμαΐδας και η ευρύτερη περιοχή Εορδαίας, αλλά όλοι, τόσο οι επισκέπτες όσο και εκείνοι που ζουν εδώ.

Γιατί είναι σημαντικό να υπάρχουν επιλογές και να μπορεί ο καθένας να διαλέξει τι του ταιριάζει περισσότερο.

Με την έννοια αυτή η διοργάνωση της αποκριάς στο Δήμο Εορδαίας φαντάζει ως ένα στοίχημα, το οποίο μακάρι να κερδηθεί.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X