Σχετικά με τα χρέη της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας, βρέθηκε λύση. Ή τουλάχιστον φαίνεται να βρέθηκε λύση. Το προς υπογραφή σχέδιο συμφωνίας που διαπραγματεύτηκε ο Περιφερειάρχης με την Κυβέρνηση και τη ΔΕΗ, έχει διαρρεύσει και πλέον γνωρίζουμε το πλαίσιο στο οποίο αναμένεται η κυβέρνηση να αναλάβει τα χρέη της Δημοτικής Επιχείρησης.

 

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνώριζαν ότι στη μία ή την άλλη περίπτωση θα υπήρχε κυβερνητική παρέμβαση στο ζήτημα με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Πολύ απλά επειδή δεν θα μας άφηναν να παγώσουμε και θα μας “έσωζαν” έστω και τελευταία στιγμή. Αυτό που συνεχίζει να μη συζητιέται είναι το τι θα γίνει στο μέλλον, και το αν δηλαδή η ΔΕΤΗΠ θα αφεθεί να δημιουργήσει νέες οφειλές προς τη ΔΕΗ. Ή αν θα βρει νέο τρόπο να εξασφαλίζει θερμική ενέργεια.

 

Ακόμα και μέσα από το Δήμο Εορδαίας, δεν είναι λίγοι οι δημοτικοί παράγοντες που πλέον επικαλούνται πως θα μπορούσε να βρεθεί λύση για την μόνιμη τροφοδοσία, με τεχνολογίες ΑΠΕ. Αυτό είναι μία πολύ θετική εξέλιξη, η οποία για πρώτη φορά μπαίνει στο τραπέζι, καθώς πλέον είναι κατανοητά τα αδιέξοδα της επόμενης μέρας.

 

Στις επενδύσεις ΑΠΕ η δημοτική αρχή είχε με πολιτικούς όρους “αλλεργία” όλη την προηγούμενη πενταετία. Και δεν εννοούμε μόνο τις μεγάλες επενδύσεις των πολυεθνικών εταιρειών, αλλά και τη μη διερεύνηση για την παραγωγή ενέργειας από τον ίδιο τον Δήμο. Μην ξεχνάμε ότι η τροφοδοσία της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας είχε ξεκάθαρη και αποκλειστική κατεύθυνση στο λιγνίτη, ο οποίος γνωρίζαμε εδώ και πάνω από 10 χρόνια ότι “μας τελειώνει”.

 

Είναι αλήθεια ότι θα ήταν τελείως διαφορετικά τα πράγματα αν το 2019 ο Δήμος σήκωνε τα “λάβαρα της επανάστασης” για να απαιτήσει ένα τεράστιο φωτοβολταϊκό / ηλιοθερμικό πάρκο που θα εξασφάλιζε την αυτονομία της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας ώστε οι δημότες να έχουν δωρεάν ενέργεια. Τότε, υπήρχε και απεριόριστος διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος, τώρα όχι. Δυστυχώς εμείς επιλέξαμε να ξοδέψουμε όλες μας τις δυνάμεις στο να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την ενεργειακή πολιτική της χώρας, ίσως και της Ευρώπης. Και αυτή είναι μια επιλογή για την οποία πολλοί έχουν ήδη αναθεωρήσει τις απόψεις τους.

 

Ένα δυνατό κοινοβουλευτικό “ματς” με θέμα τα ζητήματα της περιοχής, παρακολουθήσαμε ανάμεσα στη Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπη Βέττα και τον Αν. Υπουργό Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση. Μας αρέσει να παρακολουθούμε συζητήσεις στη Βουλή των Ελλήνων, τόσο για να ενεργοποιούνται οι Κυβερνήσεις που συχνά μας ξεχνούν, όσο για να βλέπουμε και τις “επιδόσεις” των Βουλευτών μας… Τελικά δεν γίναμε και πολύ σοφότεροι, αφού η Καλλιόπη Βέττα τα έβλεπε όλα “μαύρα” ενώ ο Νίκος Παπαθανάσης όλα “καλά”. Το “ματς” πάντως θα κριθεί στο αν θα δημιουργηθούν οι 4.000 θέσεις εργασίας από τα προγράμματα που τρέχουν, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός. Ίδωμεν..

 

Έκανε το γύρο του Διαδικτύου ο ισχυρισμός του Αντιδημάρχου Εορδαίας Γιάννη Καραβασίλη, σχετικά με τη διακοπή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ στη ΔΕΤΗΠ, που τελικά…δεν ισχύει. Δυστυχώς όμως, ο ισχυρισμός πρόλαβε να διαδοθεί, και μάλιστα έφτασε μέχρι το Κοινοβούλιο. Τον χρησιμοποίησε και η Βουλευτής Καλλιόπη Βέττα στην ερώτηση της στον Νίκο Παπαθανάση! “Εν τω μεταξύ, η ΔΕΗ έκοψε την παροχή στη ΔΕΤΗΠ”, είπε μεταξύ άλλων η Βουλευτής στον Υπουργό.

 

“Δικαίωση” για τον Μιχάλη Δεληκώστα, η είσοδος του στο ΔΣ του Επιμελητηρίου Κοζάνης. Έστω και τους τελευταίους μήνες της θητείας, σημειολογικά μπαίνει στη Διοίκηση του ΕΒΕ, καθώς ήταν από τους ανθρώπους που στήριξαν την προσπάθεια του Γιάννη Μητλιάγκα κάνοντας μια δύσκολη αλλά όπως αποδείχθηκε τελικά σωστή επιλογή στις τελευταίες εκλογές, και έφεραν τα σημαντικά αποτελέσματα από τη Διοίκηση του. Ο Μιχάλης Δεληκώστας ως πρώτος επιλαχών στο συνδυασμό του Προέδρου, αντικαθιστά τον Κοζανίτη Γιάννη Γρηγοριάδη ο οποίος παραιτήθηκε λόγω αλλαγής επαγγελματικής δραστηριότητας.

 

Γύρισε “ζεστός” ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Τάσος Φούντογλου και ….όπλισε ενόψει των “μαχών” που θα δοθούν τη σεζόν που ξεκινάει. Με σχετική άναρτησή του στο Facebook, μας προϊδεάζει για τον τρόπο που θα κινηθεί το επόμενο διάστημα: “Μια περιφερειακή αρχή λειτουργεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και όχι στο πλαίσιο των φαντασιώσεων που έχουν ορισμένοι για το ρόλο της ή στο πλαίσιο των εμμονών και των κόμπλεξ τους, περιμένοντας κάθε φορά να δούνε το όνομα κάποιου αυτοδιοικητικού γραμμένο κάπου για να ξεκινήσει ο γνωστός ανώνυμος χαβαλές των γνωστών-άγνωστων “γραφείων” και “μικρομάγαζων” της περιοχής. Αν νομίζουν, λοιπόν, ορισμένοι πως θα συνεχίσουν να πολιτεύονται με φωτογραφίες σε πανηγύρια και χαρές, συνεχείς υπομνήσεις στο φουμπου για το πόσο ετοιμοπόλεμοι είναι σε κάθε εθιμοτυπική τους υποχρέωση και με «βουβά» χαμόγελα δίπλα σε υπουργούς και υψηλόβαθμους υπηρεσιακούς παράγοντες και θα περιμένουν από μια περιφερειακή αρχή- δίχως συγκλονιστικές αρμοδιότητες και με συγκεκριμένους πόρους- να αναστρέψει το «θάνατο» της περιοχής και να τους «ξελασπώσει» όλους, δεν είναι μόνο γελασμένοι. Είναι και υπόλογοι. Επίσης, αν νομίζουν ορισμένοι πως θα συνεχίσουν να μετακυλίουν το βάρος της προσωπικής τους πολιτικής και διοικητικής αποτυχίας σε θεσμούς όπως η αυτοδιοίκηση και να δημιουργούν εντυπώσεις μέσω της μετάθεσης ευθυνών δεν είναι μόνο γελασμένοι και υπόλογοι. Είναι και επικίνδυνα άσχετοι. Καλό το καλαμπούρι, λοιπόν, τόσα χρόνια των επαγγελματιών ανευθυνοϋπεύθυνων αυτής της περιοχής αλλά σύντομα κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του.”

 

Ο Δήμος Βοΐου έχοντας ολοκληρώσει το δωρεάν δίκτυο ασύρματου internet (Wi-Fi) σε 35 κοινότητές του, και το επεκτείνει σε επιπλέον 8 κοινότητες, δίνοντας τη δυνατότητα να συνδέονται δωρεάν στο internet και να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των παραπάνω κοινοτήτων. Η σύνδεση με το δίκτυο είναι εφικτή σε κοινόχρηστους χώρους, όπως πάρκα και κεντρικές πλατείες, καλύπτοντας κεντρικά σημεία συνάθροισης πολιτών και επισκεπτών. Ευχόμαστε και οι υπόλοιποι Δήμοι της περιοχής, να προχωρήσουν σε αντίστοιχες ενέργειες.

X