Με παρατάσεις στην προθεσμία εξόφλησης παλαιών οφειλών των καταναλωτών, προσπαθεί να αυξήσει την ρευστότητα της η ΔΕΤΗΠ. Η Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας με το αβέβαιο μέλλον στην τροφοδοσία της, έχει μεγάλη ανάγκη ένεσης ρευστότητας, αφού (ακόμα και αν δεν υπολογίσουμε τα υπέρογκα χρέη ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ λόγω της λειτουργίας των ηλεκτρολεβήτων), η υπηρεσία έχει εισηγηθεί από πέρσι να γίνουν μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια των καταναλωτών ώστε να ισοφαρίζει η επιχείρηση τα λειτουργικά της κόστη και να μη μπει “μέσα”. Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω αύξηση αποτελεί απόφαση της επιχείρησης, η οποία δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα.

 

Έκαναν για τα καλά την εμφάνιση τους και τα αυξημένα δημοτικά τέλη για τους δημότες του Δήμου Εορδαίας. Σε εφαρμογή της απόφασης του ΔΣ που λήφθηκε το Μάρτιο και αύξησε κατά 28%, πληρώνουμε αυξημένα τέλη από τον Απρίλιο. Το “καινούριο” είναι, πως στους λογαριασμούς ρεύματος του Ιουνίου, πληρώσαμε επιπλέον αναδρομικά δημοτικά τέλη, προφανώς γιατί η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ από την αρχή του έτους.

 

Την ανάθεση εργασιών καθαριότητας σε ιδιώτες, ενέκρινε για πρώτη φορά η δημοτική επιτροπή του δήμου Εορδαίας στη συνεδρίαση της Τρίτης. Η απευθείας ανάθεση στους εν λόγω επαγγελματίες γίνεται ορθώς, και με το αιτιολογικό της έλλειψης προσωπικού, αλλά μας ξάφνιασε καθώς είναι πρωτόγνωρο το γεγονός του να υποκαθίστανται εργαζόμενοι καθαριότητας με εργολάβους.

 

Απόλυτη προσοχή πρέπει να δείξει η Εορδαία και οι θεσμικοί της φορείς, έχοντας “τα μάτια τους 14” εν όψει της εκπόνησης της μελέτης του νέου υγειονομικού χάρτη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η οποία παραγγέλθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας. Είναι σε όλους γνωστό ότι ο παραγγέλλων την μελέτη καθορίζει τους άξονες και τις …προτάσεις του.

 

Αβέβαιο προβλέπεται το μέλλον της μονάδας «Πτολεμαΐδα 5» για την οποία η ΔΕΗ φαίνεται να έχει πάρει οριστική απόφαση να τη θέσει εκτός λειτουργίας εντός 2026 σε ότι έχει να κάνει με την καύση λιγνίτη. Από εκεί και πέρα η εταιρεία δεν δείχνει πρόθεση για μετατροπή της μονάδας σε μονάδα φυσικού αερίου, καθώς σύμφωνα με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή η ΔΕΗ επικαιροποιεί το χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης. Σε αυτό τονίζεται πως τα οικονομικά της ηλεκτροπαραγωγής με αέριο είναι τέτοια που δεν ευνοούν τη μετατροπή της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα 5 από το λιγνίτη σε φυσικό αέριο για να συνεχίσει να λειτουργεί και μετά το 2026, όταν έχει δρομολογηθεί η διακοπή της με βάση τις ισχύουσες τιμές φυσικού αερίου και εκπομπών CO2.

 

Πολύ ευχάριστη είδηση, η επαναλειτουργία του παραλιακού ξενοδοχείου στο Λιμνοχώρι Αμυνταίου. Επενδυτής από την Αθήνα, ήρθε και νοίκιασε την υποδομή, και την επαναλειτούργησε ήδη, με μεγάλες προσδοκίες. Η Αθήνα “ψηφίζει” Δυτική Μακεδονία λοιπόν, και αξιοποιεί ένα από τα πανέμορφα τοπία μας μετά από πολλά χρόνια αδράνειας!

X