Μόνο 500.000 ευρώ κατέβαλε η Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας στη ΔΕΗ, αν και η προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου της επέβαλε να πληρώσει 2,5 εκατομμύρια έναντι των χρεών της. Η αιτιολόγηση της επιλογής αυτής από τη διοίκηση, ήταν ότι δεν είχαν άλλα λεφτά (!).

 

Ανεξαρτήτως όλων των άλλων γεγονότων που συμβαίνουν στον πολιτικό οικονομικό και ενεργειακό περιβάλλον, είναι ωμή η παραδοχή ότι η επιχείρηση δεν έχει φροντίσει να έχει ταμειακά τα ελάχιστα ταμειακά διαθέσιμα ενώ είναι λογιστικά εκτεθειμένη (είτε φταίει είτε δεν φταίει).

 

Πώς όμως θα μπορούσε εάν ήθελε η ΔΕΤΗΠ να έχει ένα μίνιμουμ ταμειακών διαθέσιμων; Η απάντηση είναι πολύ απλή και βρίσκεται στη μη εφαρμογή της απόφασης της επιχείρησης για την αύξηση του κόστους θέρμανσης των καταναλωτών. Θυμίζουμε ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες είχαν από πέρσι εισηγηθεί την αύξηση της θερμικής κιλοβατώρας, εισήγηση την οποία έκανε δεκτή η διοίκηση, πλην όμως η δημοτική αρχή δεν την ενέκρινε ποτέ στο δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας. Αν η εισηγηθείσα και ψηφισμένη αύξηση είχε εφαρμοστεί, τα επιπλέον ταμειακά διαθέσιμα που θα προέκυπταν από την αύξηση αυτή στην περίοδο Οκτώβριο 2023 – Μάιο 2024, ξεπερνούν σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς τα τρία εκατομμύρια ευρώ. Αυτό το ποσό είναι το επιπλέον ποσό που θα προέκυπτε από την αύξηση, και όχι φυσικά ο συνολικός τζίρος της επιχείρησης.

 

Εν τω μεταξύ σε ανακοίνωση της ΔΕΤΗΠ, η διοίκηση χαρακτηρίζει το χρέος της προς τη ΔΕΗ “υποτιθέμενο” επειδή αυτό προκύπτει από τη λειτουργία των ηλεκτρικών λεβήτων. Με τον τρόπο που διατυπώνεται η παραπάνω φράση, είναι σαν να αμφισβητεί κάποιος ότι έλαβε ένα προϊόν ή μία υπηρεσία. Όμως η εν λόγω θερμική ενέργεια που λήφθηκε από μια ιδιωτική εταιρεία (ΔΕΗ) έχει καταναλωθεί και αυτό δεν αμφισβητείται. Τώρα σχετικά με το κόστος, το οποίο θα έπρεπε με έχει η καθεμία από αυτές τις θερμικές κιλοβατώρες, εκεί προκύπτει ένα ενδιαφέρον ζήτημα. Σε μια κανονική σχέση πελάτη-προμηθευτή, το κόστος θα έπρεπε να ορίζεται βάσει της συμφωνίας που κάνουν οι δύο εταιρείες στη μεταξύ τους σύμβαση.

 

Όμως στην ίδια ανακοίνωση υπάρχει η παραδοχή πως δεν υπάρχει υπογεγραμμένη σύμβαση ανάμεσα στις δύο εταιρείες. Άρα καταναλώναμε ένα προϊόν χωρίς να έχουμε συμφωνήσει την τιμή του, και περιμέναμε τον λογαριασμό. Προφανώς χωρίς αυτή τη σύμβαση, δεν θα μπορούσαμε να διασφαλίσουμε την τιμή που ίσως θα έπρεπε να έχουμε.

 

Όλα έτοιμα για την επίσκεψη της Άννας Διαμαντοπούλου στην περιοχή. Η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επισκεφτεί ως γνωστόν την Πτολεμαΐδα το απόγευμα της Παρασκευής σε συγκέντρωση υποστηρικτών της στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας. Η Εορδαία είναι μία από τις δυναμικές για την Άννα Διαμαντοπούλου περιοχές καθώς συγκεντρώνει πλήθος υποστηρικτών της.

 

Ένας από τους ανθρώπους που επισήμως θα βγουν να τη στηρίξουν είναι ο πρώην Νομάρχης Κοζάνης και από τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Εορδαία, ο Ιορδάνης Ανδρεάδης. Ο οποίος από ό,τι μαθαίνουμε προτίθεται να κάνει δημόσια δήλωση υπέρ της υποψηφιότητας της Άννας Διαμαντοπούλου ενόψει των προεδρικών εκλογών του Κινήματος.

 

Σχεδόν καθημερινές είναι οι διαμαρτυρίες συμπολιτών μας για πολύ συχνά φαινόμενα διπλοπαρκαρίσματος στην Πτολεμαΐδα, και ειδικά στην οδό 25ης Μαρτίου στην περιοχή από το υδραγωγείο μέχρι την τράπεζα Πειραιώς. Η κίνηση “κολλάει” τα οχήματα και το μποτιλιάρισμα είναι σχεδόν καθημερινό. Πολλοί από τους οδηγούς επιδεικνύουν αντικοινωνική συμπεριφορά και ταλαιπωρούν τους συμπολίτες τους, όμως δυσαρέσκεια υπάρχει και για τη χαλαρή παρουσία από τη Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Εορδαίας.

 

Απόλυτη ηρεμία επικρατεί και στο θέμα το campus του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Πτολεμαΐδα. Δεν είναι απόλυτα σαφές, το αν οι διαδικασίες χωροθέτησης και οι μελέτες προχωρούν, καθώς τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι αρμόδιοι δεν είναι λίγα. Πάντως ο χρόνος πιέζει και πρέπει να “τρέξουμε”, ώστε να μην μείνει στα χαρτιά άλλο ένα μεγαλόπνοο σχέδιο.

 

Έχουμε ξαναγράψει για την πολύ έντονη παρουσία των συμπατριωτών μας ομογενών κάθε Αύγουστο στην περιοχή. Χιλιάδες ήταν και φέτος οι οικογένειες με καταγωγή από την Εορδαία οι οποίες ζουν στο εξωτερικό (Καναδά, Αυστραλία, Γερμανία, κ.ο.κ.) οι οποίοι βρέθηκαν το καλοκαίρι εδώ και ζωντάνεψαν τις πόλεις και τα χωριά μας. Πέραν των πολύ όμορφων στιγμών που προσέφεραν τα ανταμώματα στον τόπο μας, οι συμπατριώτες ενίσχυσαν σημαντικά και αποφασιστικά την τοπική αγορά, η οποία δέχθηκε μία ισχυρότατη ένεση ρευστότητας από τους επισκέπτες. Πέραν αυτού, δεν είναι λίγοι οι επισκέπτες που κάθε χρόνο ακούμε πώς χτίζουν ή ανακαινίζουν σπίτια που ήταν κλειστά επί δεκαετίες, ώστε να έρχονται από το εξωτερικό και να παραθερίζουν τους καλοκαιρινούς μήνες στην Εορδαία μας.

X