Ο απόλυτος αιφνιδιασμός από τον Γιώργο Αμανατίδη. Παραμονή Χριστουγέννων, εκεί που όλα έχουν σταματήσει εν αναμονή της Άγιας Μέρας, στις 10 το πρωί ήρθε email με την ανακοίνωση με τα ονόματα των Αντιπεριφερειαρχών.

Την πιο τιμητική θέση – αφού θα είναι δεύτερος τη τάξη μετά τον Περιφερειάρχη – αυτή του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, θα αναλάβει ένα πρόσωπο που χαίρει εκτίμησης σε όλο το Νομό Κοζάνης αν και εκλέγεται στη Φλώρινα. Ο λόγος για το Νίκο Σαμαρά, πρ. Διευθυντή του ΕΣΥ ο οποίος θα μπορούσε με βεβαιότητα να εκλεγεί σε όποιον και από τους δύο νομούς έβαζε υποψηφιότητα.

Σε σημαντικές θέσεις Αντιπεριφερειαρχών και εντεταλμένων συμβούλων, ορίστηκαν και οι Όλγα Πουταχίδου, Νίκος Λυσσαρίδης Λύσανδρος Μεταξάς, Γιάννης Κιοσές και Δημήτρης Σαββόπουλος. Πρόσωπα που ανήκαν στην ομάδα του Γιώργου Κασαπίδη, και σήμερα νιώθουν απόλυτα δικαιωμένοι από τις επιλογές τους.

Από την άλλη, κλειστά κρατά τα χαρτιά του ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του με την έλευση της νέας χρονιάς. Οι νεοεκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας θα αναμένουν ως “πρωτοχρονιάτικο δώρο” την ανάληψη θέσης ευθύνης.

Πάντως αναμένεται να “κερδίσει” μια επιπλέον θέση Αντιδημάρχου ο Δήμος Εορδαίας αφού σύμφωνα με πληροφορίες, με πρόσφατη ρύθμιση ο αριθμός των αντιδημάρχων αυξάνεται κατά έναν, σε δήμους που προήλθαν από συνεννόηση αν ο αριθμός των δημοτικών κοινοτήτων που συνενώθηκαν είναι από πέντε έως εφτά, όπως η Εορδαία.

Πρώτο κρίσιμο τεστ για το νέο δημοτικό συμβούλιο είναι η ψηφοφορία για την τηλεθέρμανση. Το δημοτικό συμβούλιο θα αποφασίσει τελικά (αντί της οικονομικής επιτροπής) την έγκριση (ή μη) της εισήγησης της Επιχείρησης για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της. Αν και, στην περίπτωση του Δήμου Εορδαίας μικρή σημασία έχει (αφού και οι 2 παρατάξεις θα εκπροσωπούνται και στα 2 όργανα μετά την Πρωτοχρονιά), αποφασίστηκε η απόφαση να ληφθεί από “ευρύτερο” συλλογικό όργανο.

Η λήψη της απόφασης από το ΔΣ θεωρείται δημοκρατικότερη καθώς οι συνεδριάσεις στη σύνθεση του συμμετέχουν περισσότεροι εκπρόσωποι των δημοτών, και μπορεί να γίνει εκτενέστερη συζήτηση. Επιπλέον, η απόφαση του ΔΣ για την τηλεθέρμανση, θα έχει ισχυρότερη νομιμοποίηση. Τέλος, αξίζει να πούμε ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που περιμένουν “εκπλήξεις” για την έκβαση της αύξησης. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα θα λήξει από τη νέα χρονιά.

Αν και ήταν παραμονές Χριστουγέννων, δεν πέρασε απαρατήρητη η ανακοίνωση για την αποχώρηση 45 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από το κόμμα, στο Νομό Κοζάνης. Φαίνεται μάλιστα, πως δεν θα είναι οι τελευταίες, καθώς υπάρχουν ακόμα στους κόλπους του κόμματος πρόσωπα που διαφωνούν με τις επιλογές του Προέδρου.

Δεν σταματά να μας εκπλήσσει ο Λάζαρος, ο οποίος δεν σταματά να κάνει σημαντικά και τιμητικά βήματα στην ακαδημαϊκή και τεχνοκρατική του διαδρομή. Ο λόγος για τον πρώην Πρύτανη του ΤΕΙ Πειραιά, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, συμπατριώτη μας από την Άρδασσα Λάζαρο Βρυζίδη. Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, τον τοποθέτησε ως πρόεδρο στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) αναγνωρίζοντας την τεράστια εμπειρία του. Άλλωστε, το Ίδρυμα στο οποίο πρυτάνευσε ήταν από τα πιο δραστήρια στον ερευνητικό τομέα.

Τη θλίψη σκόρπισε και στην περιοχή της Εορδαίας ο χαμός του Βασίλη Καρρά. Οι εκατοντάδες φίλοι του εκλιπόντος από την περιοχή, με κάποιους από τους οποίους ήταν ιδιαίτερα συνδεδεμένος, ανέσυραν φωτογραφίες από ευτυχισμένες στιγμές μαζί του.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X